.
Έφτασε και φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού μας…
Ανατρέχοντας σε παλαιότερες αναρτήσεις των ημερών αυτών, σκέφτηκα να τις συγκεντρώσω σε ένα Αφιέρωμα και να τις μοιραστώ και μαζί σας, ελπίζοντας ότι θα σάς φανούν χρήσιμες στην προσπάθεις να βιώσουμε, μαζί με τα παιδά μας, το βαθύτερο νόημα των ημερών και να φτάσουμε ψυχικά έτοιμοι στην Ανάσταση του Χριστού μας. 

Ξεκινάμε με ένα αγαπημένο κείμενο, που θεωρώ ιδιαίτερα βοηθητικό για τους γονείς και κατηχητές-  πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο και μια ιδιάιτερη παιδαγωγική τοποθέτηση- αξίζει να το διαβάσετε:  

» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ » 

.

Τα παιδιά μας πολλές φορές μας «αιφνιδιάζουν» με τις ερωτήσεις τους, που μπορεί να φαίνονται πολύ δύσκολες για την ηλικία τους. Τις ημέρες αυτές, που παρακολουθούν τις ακολουθίες της Εκκλησίας μας για ο Θείο Πάθος, γεννιούνται στις ψυχούλες τους ερωτηματικά που  ζητούν από εμάς μια απάντηση. Κάθε υπεύθυνος γονιός ποτέ δεν θα αδιαφορήσει, όταν το παιδί του του θέτει μια ερώτηση, που ίσως να είναι δύσκολο να απαντηθεί θεολογικά. Ακόμα και να μην γνωρίζει, θα ενδιαφερθεί να μάθει ο ίδιος, για να μπορέσει να δώσει στο παιδί μια απάντηση κατάλληλη για την ηλικία του .

 

ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ 

 


«Μανούλα, γιατί αυτή τη βδομάδα τη λέμε Μεγάλη;»

επιτάφιος

ένα όμορφο κείμενο από το Αναγνωστικό της Β’ Δημοτικού 1963

– Πότε κιόλας ἐπέρασεν η Σαρακοστή; Πότε ἔφθασεν ἡ Μεγάλη ῾Εβδομάδα; Καθόλου δὲν ἐκατάλαβα, εἶπεν ἡ μητέρα στὴ Δαφνούλα καὶ στὸν Κωστάκη, τὰ παιδιά της.

Ἡ Δαφνούλα τὴν ἐρώτησε:
– Γιατί, μητέρα, αὐτὴ τὴν ἑβδομάδα τὴν λέγομε Μεγάλη;
– Γιατί, παιδί μου, τὶς ἡμέρες αὐτὲς ἔπαθε πολλὰ ὁ Χριστὸς ἀπὸ κακοὺς ἀνθρώπους καὶ στὸ τέλος τὸν ἐσταύρωσαν.
Τὴν ὥρα ἐκείνη κάτω στὸ δρόμο τὰ παιδιὰ ἐχαλοῦσαν τὸν κόσμο ἀπὸ φωνές. Ἦταν ὁ Φώτης, ὁ Ἀλέκος καὶ ἄλλα γειτονόπουλα αὐτά, ποὺ ἐφώναζαν. Τί γέλια! Τί ξεφωνητά!Τί κακό!
 
ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

Η Μεγάλη Εβδομάδα (σύντομη παρουσίαση για παιδιά)

ένα όμορφο και κατατοπιστικό κείμενο για τα γεγονότα των Ημερών και τις ακολουθίες της Μεγάλη Εβδομάδας
14_Megali ebdomada

 


Μερικοί προβληματισμοί των ημερών- γραμμένοι πριν αρκετά χρόνια αλλά και πάλι επίκαιροι:ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (κουνελάκια και κοτοπουλάκια ή …Σταυρός και Ανάσταση;)
(αντιγράφω ένα απόσπασμα- ολόκληρο το κείμενο στον σύνδεσμο)
«-Γέροντα, κάποια παιδιά με ρώτησαν γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά.Τα παιδιά να μην τα αφήνετε να σκαλώνουν σε κάτι τέτοια, γιατί τα ενδιαφέροντά τους θα στρέφονται συνέχεια εκεί και δεν θα πηγαίνουν σε κάτι βαθύτερο.Πέστε τους μόνον ότι το κόκκινο αυγό , όπως είναι στρογγυλό, συμβολίζει τη γη που βάφτηκε με το Αίμα του Χριστού και λυτρώθηκε όλος ο κόσμος από την αμαρτία.» (Λόγοι Γ. Παΐσιου, τόμος ΣΤ, σ.203)

Τρόπο για να βιώσουν τα παιδιά τα γεγονότα της μεγάλης εβδομάδας με Ορθόδοξο πνεύμα:

 

*Κάθε μέρα της Μ. Εβδομάδος (ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου) αντί άλλο παραμύθι, μπορούμε να διαβάζουμε την αντίστοιχη ευαγγελική περικοπή σε μετάφραση και να  την συζητούμε με τα παιδιά.

*Μπορούμε ακόμα να κολλήσουμε χάρτινες εικονίτσες σε χαρτονάκια και να τις διακοσμήσουμε με αποξηραμένα λουλούδια.

*Με εικονίτσες της Αναστάσεως να φτιάξουμε χειροποίητες πασχαλινές κάρτες, για συγγενείς και φίλους.( Σημ. Εικονίτσες μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα Ορθόδοξα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία, όπως και παιδικά βιβλία για τις ημέρες αυτές.)

*Οι μέρες αυτές είναι μέρες νηστείας και μαζί με τα παιδιά μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια απλή, νηστίσιμη συνταγή.

* Τα αυγά μας θα δοκιμάσουμε να τα βάψουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, με κρεμμυδότσουφλα (δείτε πώς ΕΔΩ).

*Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ένα βιβλιαράκι με τις ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδας βοηθά ώστε να παρακολουθούν στην εκκλησία.

*Και ας μην ξεχάσουμε και τους συνανθρώπους μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς. Μαζί με τα παιδιά, ετοιμάζουμε ένα δέμα αγάπης, με λίγα τρόφιμα, ρούχα που δεν χρειαζόμαστε… και τα παραδίδουμε στην ενορία μας. Είναι μια έμπρακτη διδασκαλία της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

 

«Αν ζήσουμε με ευλάβεια και κατάνυξη την Μεγάλη Εβδομάδα, Θα ζήσουμε με πνευματική αγαλλίαση και  θεία ευφροσύνη την Αγία Ανάσταση», έλεγε ο άγιος Παΐσιος.

 


 

Βιβλίο δραστηριοτήτων για εκτύπωση: η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση (για παιδιά)

29665177_361848777651837_4793675623200707375_o.jpg

 

Το βιβλιαράκι αυτό μάς το έδωσαν πριν χρόνια στο κατηχητικό της ενορίας μας. Μικρό σε μέγεθος, αλλά “γεμάτο” σε περιεχόμενο. Εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι οι εικόνες που προσφέρονται για χρωμάτισμα είναι Ορθόδοξης Βυζαντινής τεχνοτροπίας και δεν θυμίζουν απλή ζωγραφική. Τα κείμενα σύντομα και συνοπτικά, μάς δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά με λίγα και κατανοητά λόγια  για τα γεγονότα των Αγίων αυτών Ημερών, και έπειτα να χρωματίζουν τις εικόνες.

δείτε και εκτυπώστε ΕΔΩ

 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Από το Πάθος στην Ανάσταση- Η Μεγάλη Εβδομάδα (για παιδιά)

86

 με πολλά κείμενα, εικόνες, ζωγραφιές και δραστηριότητες για τα παιδιά-για να γνωρίσουν και να βιώσουν τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας,  το Θείο Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου

μπορείτε να το δείτε  ΕΔΩ


 

 

Για το Σάββατο του Λαζάρου: 

 

κλικ στους συνδέσμους:

Η Ανάσταση του Λαζάρου (πρωτότυπη κατασκευή)

Τα ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ μας (απλή και νόστιμη συνταγή)

 


 

πολύ όμορφο υλικό από την ιστοσελίδα Ορθόδοξο Αλφαβητάρι –

κείμενα και δραστηριότητες σε μορφή pdf , που μπορούν να εκτυπωθούν:

https://orthodoxabc.com

 


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βάφουμε κόκκινα αυγά με παραδοσιακό τρόπο: 
μια απλή, παραδοσιακή τεχνική βαψίματος των πασχαλινών αυγών

 

Η φωτογραφία προέρχεται από την πρώτη ανάρτηση περί αυγών- πριν αρκετά χρόνια… Έκτοτε δεν αλλάζουμε την συνταγή. Αν και δεν δίνει το «λαμπερό» αποτέλεσμα της έτοιμης (χημικής) βαφής, μάς  αρέσει αυτό το φυσικό αποτέλεσμα, που κάνει τα αυγά κατάλληλα προς κατανάλωση, ακόμα και να σπάσουν, και που δεν μάς προβληματίζει με χημικά και με λερωμένα χέρια και σκεύη.

Προσωπικά, αγαπώ το χρώμα που παίρνουν τα αυγά με αυγή τη βαφή.Είναι εντελώς φυσικό (εξάλλου τα αυγά στο αίμα του Χριστούπαραπέμπουν,  αυτός πρέπει να είναι ο συμβολισμός τους, ο ρόλος τους δεν είναι διακοσμητικός…)

(μπορείτε να δείτε την συνταγή   ΕΔΩ)

 


 

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου…»
συγκινητικό κείμενο από ένα παλιό αναγνωστικό:

Συνεκινήθη καὶ συνετρίβη κάθε χριστιανικὴ καρδιὰ χθὲς τὸ βράδυ εἰς τὰς ἐκκλησίας. Καὶ αὐτοὶ ἀκόμη οἱ ψυχροὶ καὶ ἀδιάφοροι ἐσύρθησαν ἕως ἐκεῖ ἀπὸ κάποιαν μυστηριώδη δύναμιν.

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας!»

Ὁ ἱερεὺς κρατεῖ τὸν ᾽Εσταυρωμένον εἰς τὰς χεῖρας του, ἀπαγγέλλει τοὺς συγκινητικοὺς ὕμνους καὶ κλαίει ἀπὸ συγκίνησιν. Δάσος ὁλόκληρον χριστιανικῶν χειρῶν ἐκινήθησαν, διὰ νὰ κάμουν τὸ σημεῖον τοῦ σταυροῦ καὶ χιλιάδες ὀφθαλμῶν ἐβούρκωσαν.

ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

 


 

Ὁ Ἐπιτάφιος (από ένα παλιό αναγνωστικό)

Εμφάνιση επιταφιος.png

 

Σὲ λίγες ἡμέρες ἦλθεν ἡ Μεγάλη Παρασκευή. Οἱ καμπάνες ἐκτυποῦσαν πένθιμα.

Ἡ Δαφνούλα καὶ ὁ Κωστάκης ἐρώτησαν τὴν μητέρα τους γιὰ τὴν ἡμέρα αὐτή. Ἐκείνη τοὺς εἶπε :

– Σήμερα, παιδιά μου, ἡ ἡμέρα εἶναι πολὺ λυπητερή. Σὰν σήμερα ἐσταυρώθηκεν ὁ Χριστός μας. Τὸ μεσημέρι θὰ πᾶμε στὴν ἐκκλησία νὰ προσκυνήσωμε τὸν Ἐσταυρωμένο καὶ τὸν Ἐπιτάφιο. Ἐλᾶτε τώρα μαζί μου κάτω στὸ περιβόλι.

Σὲ λίγο, καθισμένη μὲ τὰ παιδιά της ἡ μητέρα στὴ ρίζα μιᾶς ἀμυγδαλιᾶς, τοὺς ἔλεγε πῶς ἐπρόδωσε τὸν Χριστὸ ὁ Ἰούδας. Ὕστερα τοὺς διηγήθηκε καὶ πῶς τὸν ἔπιασαν, τὸν ἐδίκασαν καὶ τὸν ἐσταύρωσαν.

ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ 

 


 

 

Ελπίζω κάτι απ΄όλα αυτά να σάς φανεί χρήσιμο και βοηθητικό και να σάς βοηθήσει να περάσετε ωφέλιμες και επικοδομητικές στιγμές, μαζί με τα παιδιά σας…

 


 

Τις πιο θερμές ευχές μου για

καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

 

με την αγάπη μου,

Αλεξάνδρα Χ. Τ. 31/3/2018

 

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “ΑΦΙΕΡΩΜΑ: η Μεγάλη Εβδομάδα για παιδιά (κείμενα, έθιμα, κατασκευές για ένα Ορθόδοξο βίωμα των Αγίων Ημερών )

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.