Λικέρ λεμόνι: πολύ αρωματικό, εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή και επιπλέον- μπορεί να γίνει όλες τις εποχές το χρόνου, καθώς πάντα βρίσκουμε λεμόνια!

lemon1

Τα σπιτικά λικέρ είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο κέρασμα σε γιορτές, αλλά και για απρόσμενους επισκέπτες. Οι παλιές νοικοκυρές πάντα είχαν φυλαγμένα στο μπουφέ γλυκά του κουταλιού ή λικέρ, που έφτιαχναν  με πολύ μεράκι και τέχνη, για τέτοιες περιστάσεις. Είναι ακόμα και ένα όμορφο δωράκι για μια επίσκεψη- μέσα σε ένα όμορφο μπουκαλάκι, ποιος δεν θα το εκτιμήσει;

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολα στην παρασκευή τους και τον τελευταίο καιρό, που ασχολήθηκα με αυτά τα παραδοσιακά γλυκά και ποτά,  έχω φτιάξει αρκετά. (μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ).

Τα λικέρ με εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα αρωματικά και γλυκόπιοτα. Αποτελούν ιδανική συνοδεία για τα μικρά κεράσματα και είναι κατάλληλα  για το κλείσιμο ενός  γεύματος γιατί είναι χωνευτικά . Επί πλέον μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε  για να αρωματίσουμε κέικ, σοκολατάκια, παγωτά και άλλα γλυκά.

Σας δίνω , λοιπόν, μια συνταγή για το τελευταίο λικέρ που δοκίμασα και, μιας και άρεσε πολύ σε όσους κεράστηκαν και  ζητούσαν την συνταγή, ελπίζω να αρέσει και σε εσάς.

Υλικά:

  • 6 λεμόνια βιολογικά* (προτιμώ τα βιολογικά λεμόνια γιατί δεν είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα, τα οποία επικάθονται στην φλούδα )
  • 750 ml. τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ( ή όποιο άλλο ποτό – βάση θέλουμε)
  • 50 γραμ. ζάχαρη

 

για το Σιρόπι

  • 350 γραμ. ζάχαρη
  • 300 ml. νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.
  2. Με τον αποφλοιωτή ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος τους, γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας.
  3. Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει με καπάκι, τις περιχύνουμε με τα 50 γραμ. ζάχαρη, συμπληρώνουμε με το τσίπουρο και το κλείνουμε.
  4. Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 2- 3 εβδομάδες, σε δροσερό μέρος, όχι απευθείας στο φως. (εμείς το αφήσαμε δυο εβδομάδες)
  5. Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

όταν περάσουν 2- 3 εβδομάδες:

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3′ – 4′ λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.
  2. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το σιρόπι  να κρυώσει εντελώς.
  3. Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) ή σε φίλτρο του καφέ.
  4. Προσθέτουμε το κρύο σιρόπι και ανακινούμε. Το αφήνουμε για 3 24ωρα να ωριμάσει, το σουρώνουμε ξανά και…

Έτοιμο!

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε και λικέρ με πορτοκάλια. (δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά μάλλον θα το επιχειρήσω!)

(η αρχική συνταγή από εδώ)

και με την ευκαιρία του λικέρ που πρωτοδοκιμάσαμε, ψήσαμε και ένα κέικ λεμονιού- νηστίσιμο και πολύ αρωματικό!

η συνταγή είναι από το αγαπημένο μας κέικ ΕΔΩ

με την μόνη διαφορά στον χυμό:

στύβουμε ένα μεγάλο λεμόνι και συμπληρώνουμε με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να έχουμε 1,5 κούπα. Προσθέτουμε και μισή κούπα νερό και έτοιμος ο χυμός για το κέικ. Αν θέλουμε, βάζουμε και ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές από λικέρ λεμονιού, για πιο έντονο άρωμα.

γλάσο λεμονιού: ανακατεύουμε σε ένα μπωλ μια κούπα ζάχαρη άχνη  με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και ελάχιστο νερό, που προσθέτουμε σταδιακά, μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε για το γλάσο.

Καλή επιτυχία!!!

Αλεξία

2 σκέψεις σχετικά με το “Λικέρ λεμόνι: γρήγορο, εύκολο και πολύ αρωματικό- και κέικ με άρωμα λεμόνι (νηστίσιμο)

  1. Κι εγώ Αλεξία μου κάπως έτσι το κάνω το λικέρ λεμόνι, με μία μικρή διαφορά, βάζω μόνο τις φλούδες με τη ρακή σε σκιερό μέρος και στο τέλος κάνω το σιρόπι χωρίς να προσθέσω το χυμό του λεμονιού.
    Πρόσφατα έκανα και λικέρ φράουλα με τον ίδιο τρόπο μόνο που αυτό το λικέρ πρέπει να το βάλεις στον ήλιο.

    Καλόπιοτο!
    την αγάπη μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Καλά, εσύ είσαι μαστόρισσα σ΄αυτά!
    άλλη φορά θα σε ρωτάω, ξέρεις τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

    Να είσαι καλά, Μέλια μου!
    την αγάπη μου

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.