OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει. Σε μία εβδομάδα ακριβώς θα είναι η Μεγάλη Πέμπτη, που βάφουμε τα πασχαλινά αυγά!
Γι αυτό ας προετοιμαστούμε από τώρα-δεν θέλουμε τίποτα άλλο παρά αρκετά κόκκινα κρεμμυδότσουφλα.

Θα βάψουμε και φέτος τα αυγά μας με παραδοσιακό τρόπο, για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Από τότε που «ανακαλύψαμε» την φυσική βαφή, δεν την αλλάζουμε. Χαίρονται πολύ και τα παιδιά, γιατί μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία βαψίματος και στο γυάλισμα, χωρίς φόβο να λερωθούν. Και, επιπλέον, τηρούμε τι ς παραδόσεις και τις μεταδίδουμε στα παιδιά μας.

Προσωπικά, αγαπώ το χρώμα που παίρνουν τα αυγά με αυγή τη βαφή.Είναι εντελώς φυσικό (εξάλλου τα αυγά στο αίμα του Χριστού παραπέμπουν,  αυτός πρέπει να είναι ο συμβολισμός τους, ο ρόλος τους δεν είναι διακοσμητικός…)

Αντιγράφω από το βιβλίο με τους Λόγους του αγίου Παϊσίου:

«-Γέροντα, κάποια παιδιά με ρώτησαν γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά.

Τα παιδιά να μην τα αφήνετε να σκαλώνουν σε κάτι τέτοια, γιατί τα ενδιαφέροντά τους θα στρέφονται συνέχεια εκεί και δεν θα πηγαίνουν σε κάτι βαθύτερο.

Πέστε τους μόνον ότι το κόκκινο αυγό , όπως είναι στρογγυλό, συμβολίζει τη γη που βάφτηκε με το Αίμα του Χριστού και λυτρώθηκε όλος ο κόσμος από την αμαρτία.» (Λόγοι Γ. Παΐσιου, τόμος ΣΤ, σ.203)

( ας είναι υπ΄όψιν μας τα λόγια του αγίου, όσο ασχολούμαστε με τις προετοιμασίες του Πάσχα….)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια από τις πολύ πρώτες αναρτήσεις που είχα κάνει, πριν 5 ολόκληρα χρόνια (!) σχετιζόταν με το βάψιμο των αυγών , που μόλις είχαμε ἁνακαλύψει αυτό τον παραδοσιακό τρόπο. Την αντιγράφω εδώ, γιατί έχει ιδιαίτερη αξία για εμένα.

«Φέτος δοκιμάσαμε πρώτη φορά να βάψουμε τα αυγά μας με τον παραδοσιακό τρόπο: με κρεμμυδότσουφλα! Βρήκαμε μια πολύ απλή συνταγή στο ftiaxno.gr και …να το αποτέλεσμα. Ήταν τελικά πολύ εύκολη η διαδικασία και ούτε που  λερωθήκαμε.

Είναι ωραίο να συμμετέχουν τα παιδιά και να συνεχίζουν την παράδοση.

Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, συνηθίζουν να βάφουν αυγά κάθε Πέμπτη, μέχρι την Απόδοση του Πάσχα. Μπορούμε λοιπόν να ξαναβάψουμε τα αυγά μας, μέσα στο χαρμόσυνο αναστάσιμο πνεύμα των ημερών του Πεντηκοσταρίου.

Καλή υπόλοιπη Μ. Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!!! 

*********************

 Αν και δεν δίνει το «λαμπερό» αποτέλεσμα της έτοιμης (χημικής) βαφής, μάς  αρέσει αυτό το φυσικό αποτέλεσμα, που κάνει τα αυγά κατάλληλα προς κατανάλωση, ακόμα και να σπάσουν, και που δεν μάς προβληματίζει με χημικά και με λερωμένα χέρια και σκεύη.

Να σημειώσω πως το αποτέλεσμα του χρώματος εξαρτάται από την περιέκτικότητα των κρεμμυδιών σε χρωστική και μπορεί να ποικίλει και ως προς τον τόνο του χρώματος και ως προς την ένταση. Γενικά, δίνει ένα κεραμιδί, όμορφο, εντελώς φυσικό χρώμα στα πασχαλινά αυτά  μας.

κόκκινα αυγά 1

Βάφω κόκκινα αυγά με φυσική βαφή- από το ftiaxno.gr

(αντιγράφω λίγα λόγια)

Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και ξέρω πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο που έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.

ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΦΗΣ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό).

Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάρτηση, με φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ.

************

*** Θα προσθέσω μόνο πως, για πρακτικούς λόγους, καλό είναι να συγκεντρώσετε από τώρα κρεμμυδότσουφλα από κόκκινα κρεμμύδια-μόνο το εξωτερικό μέρος! Αν έχετε γνωστό μανάβη, ζητήστε να σάς δώσει τα ξερά φλούδια που μένουν στο σακί ή όπως κάνουμε εμείς, αγοράστε δυο διχτάκια κρεμμύδια και ξεφλουδίστε τα . Δεν θα πάθουν τίποτα! Θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά για το μαγείρεμά σας τις επόμενες εβδομάδες.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε περισσότερο από 10 κρεμμύδια για να έχετε πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

Αν είστε διστακτικοί, βάψτε πρώτα κάποια από τα αυγά σας με τα κρεμμύδια και κρατήστε και κάποια για την βαφή του εμπορίου-αν και πιθανόν, μόλις δείτε βαμμένα τα παραδοσιακά αυγά, να βάλετε και τα υπόλοιπα μέσα στην κρεμμυδοβαφή.

 

Καλή επιτυχία και καλές προετοιμασίες για το Πάσχα!

με την αγάπη μου,

Ἂλεξάνδρα Χ. Τ. 29/3/2018

4 σκέψεις σχετικά με το “ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ…από τα παιδιά

 1. Έχω δοκιμάσει με παντζάρια αλλά όπως είδες το κόκκινο δεν ήταν αρκετά έντονο. Κρατάω τις πολύτιμες οδηγίες για άλλη φορά. Χρησιμοποιείς λευκά αυγουλάκια ή τα κλασσικά; Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Αληθώς Ανέστη, Κατερίνα μου!

   Με τα παντζάρια, απ΄ό,τι μου είπαν, πρέπει η βαφή να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρ ακι ανα μείνουν πολλές ώρες τα παντζάρια στο νερό-προσωπικά δεν το έχω δκιμάσει.

   Φέτος, τελικά, έβαλα και λίγο κόκκινο πιπέρι (πάπρικα) μέσα στο νερό με τα κρεμμυδότσουφλα. Μού το ε’ίπε τελευταία στιγμή η μαμά μου, αλλά δεν είδα μεγάλη διαφορά..

   Τα αυγά πρέπει να παίζουν ρόλο, δηλ. όπως έχω διαβάσει, τα λευκά παίρνουν περισσότερη μπογιά. Αυτό το παρατήρησα και εγώ, που τα αυγά μου είναι χωριάτικα και δεν έχουν όλα το ίδιο τσόφλι-άλλα πιο σκούρα άλλα ασπρουδερά.

   Και του χρόνου να είμαστε γερές!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.