Πίτα με ελαιόλαδο -εύκολη και ελαφριά

%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b7jpg

Καθώς πορευόμαστε στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής,προκύπτει η ανάγκη για εύκολες και υγιεινές συνταγές, με απλά και θρεπτικά υλικά, που να αρέσουν σε όλη την οικογένεια και να μου “λύνουν τα χέρια” στην πολύ συχνή απαίτηση για φαγητό και σνάκ 🙂 από μεγάλους και μικρούς.

Σήμερα έφτιαξα μια πιτούλα, δικής μου έμπνευσης, που μου άρεσε πολύ για διάφορους λόγους και κυρίως γιατί :

  1. ετοιμάστηκε πολύ εύκολα και γρήγορα, το φύλλο δεν με παίδεψε καθόλου
  2. είναι  ελαφριά (light) κατάλληλη και για όσους προσέχουν την διατροφή τους και τις θερμίδες που καταναλώνουν .

Πάμε να δούμε τα υλικά;

Για τη ζύμη:

4 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο (περίπου)

1 φακελάκι μαγιά

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1/4 ποτήρι μηλόξυδο

1 κουταλάκι αλάτι

.

Εκτέλεση

Βάζουμε το μισό αλεύρι σε μια λεκανίτσα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Δεν πρέπει να είναι σκληρή η ζύμη, γιατί θα μάς δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, για 20 λεπτά περίπου,ή μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά της γέμισης.

.

Για τη γέμιση

(μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνδιασμούς από τα ακόλουθα υλικά ή ό,τι άλλο προτιμούμε):

πατάτα βραστή με ρίγανη και ελαιόλαδο

σωταρισμένα μανιτάρια

ελιές και ντομάτα

μελιτζάνα  με ντομάτα και κρεμμύδι

κιμάς σόγιας

(όσο λιγότερο ελαιόλαδο χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση, τόσο πιο light η πιτούλα)

.

%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b1-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf

.

Μόλις ετοιμάσουμε τη γέμιση, χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και ανοίγουμε φύλλο- ανοίγει πολύ εύκολα, αν χρειαστεί αλευρώνουμε λίγο την επιφάνεια όπου δουλεύουμε το φύλλο.

Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας, απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.

Λαδώνουμε την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νεράκι, χαράζουμε τα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 έως 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.

Βγαίνει μια πιτούλα τραγανή και ελαφριά, καθώς περιέχει μικρή ποσότητα λαδιού.

.

Καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν και θα χαρώ να διαβάσω εντυπώσεις.

.

με την αγάπη μου,

Αλεξάνδρα Χ.Τ. 

.

μια ακόμα πρόταση για πίτα: 

Φύλλο “σφολιάτας” για πίτα- μόνο με ελαιόλαδο! (απλή και εύκολη συνταγή)

pi3

.

μπορείτε να βρείτε τις νηστίσιμες συνταγές μας με κλικ ΕΔΩ

.

10 Σχόλια (+add yours?)

  1. zevrakova
    Μαρ. 05, 2017 @ 22:51:11

    χμμμμ,θελω να την φτιαξω για την ΤΕταρτη.Εχω σπανακια απτο χωριο,πώς να κανω την γεμιση?Ποσα σπανακια περιπου σε χουφτες?πεντε πχ?με τι ακομα υλικα ταιριαζει το σπανακι?

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Μαρ. 06, 2017 @ 15:03:11

      Η ζύμη αυτή είναι για ένα μεγάλο ταψί.
      Σπανάκι θα χρειαστεί μια μεγάλη σακούλα ( για τί μειώνεται πολύ ο όγκος του όταν μαγειρευτεί.
      Του ταιριάζει πολύ φρέσκο κρεμμυδάκια και άνηθος- βάλε και λίγο σιμιγδάλι για να απορροφήσει τα υγρά.
      Μπορείς να βάλεις κσι τριμμένο καρύδι για πρωτεΐνες.

      Για περισσότερες λεπτομέρειες.αν τυχόν χρειαστείς. .στείλε μνμ 😉

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  2. Μαρία Έλενα
    Μαρ. 06, 2017 @ 10:11:20

    Φαίνεται πενταόστιμη
    Φιλάκια …

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  3. Katerina Konstantinou
    Μαρ. 06, 2017 @ 17:05:24

    Ήδη την ονειρεύομαι με πατάτα που προτείνεις αλλά και με μανιτάρια που ξετρελαίνομαι! Γεια στα χέρια σου Αλεξία μου!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    Μαρ. 06, 2017 @ 22:00:32

    Κι εμεις τις εκτιμουμε πολυ τις πιτουλες μεσα στις νηστειες☺
    Ειναι ωραιες για πρωινο,για κολατσιο στα σχολεια ,για κολατσιο στους μπαμπαδες και για τον απογευματινο καφε.
    Εγω συνηθως κανω αυτη που ανοιγεις μικρα και τα ενωνεις ανοιγοντας στο τελος εξι μεγαλα φυλλα.
    Θα φτιαξω ομως και την δικη σου εκδοχη και θα σου πω εντυπωσεις…

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Μαρ. 06, 2017 @ 22:08:20

      Α, εσύ φτιάχνεις δύσκολο φύλλο! 🙂 είσαι καλή νοικοκυρά!
      εγώ , η τεμπέλα, προτιμώ τα εύκολα,
      γιατί, εξάλλου, δεν επιβιώνουν και πολύ, ό,τι και αν φτιάξω.

      Το φύλλο που φτιάχνεις είναι με μαργαρίνη;….

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    Μαρ. 06, 2017 @ 22:14:15

    Παντα μονο ελαιολαδα Αλεξια μου.Δεν χρησιμοποιω μαργαρινη.Ειναι συνταγη της γιαγιας μου που κανει εξαιρετικες πιτες.
    Εσυ τεμπελα?????!!!!!Με τοσο κοσμο γυρω σου που περιμενει απο σενα κανεις τοοοσα πολλα πραγματα που σε θαυμαζουμε!!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...