σόγια 1

Η σόγια είναι ένα όσπριο με πολλά θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και χαμηλή σε λιπαρά).Ειδικά σε περιόδους νηστείας εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και μας δίνει μια καλή λύση για την πρόσληψη μη ζωϊκής πρωτεΐνης.

Θα σας δώσω μια συνταγή για «κιμά σόγιας»που συνοδεύει μακαρόνια ή ρύζι-  και για μπιφτέκια, που αρέσουν πολύ στα παιδιά μας και γίνονται και ένα νοστιμότατο και θρεπτικό σάντουιτς τύπου «χάμπουργκερ»! 

Πριν λίγες μέρες, που μαγείρεψα σόγια, μούσκεψα ένα σακουλάκι των 250 γρ. , το χώριασα στα δυο και έφτιαξα και τις δύο συνταγές που παραθέτω στην συνέχεια.

Να σας πω εξ αρχής ότι όλο το «μυστικό» είναι στα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσουμε και που προσθέτουν άρωμα και γεύση στην σόγια.

Και οι δύο συνταγές (ειδικά ο κιμάς) μπορούν να γίνουν και αλάδωτα,αφαιρώντας απλώς το λάδι.

 

(κάποια στοιχεία για τις συνταγές έλαβα από τις «Συνταγές της Παρέας», αλλά πρόσθεσα και πολλά δικά μου)

.

Αρχικά μουσκεύουμε την σόγια σε βραστό νερό– για να μην την στραγγίζω, ρίχνω πάνω της βραστό νερό, τόσο όσο να την σκεπάζει και την αφήνω 10 λεπτά περίπου, ώσπου να το απορροφήσει.

 

Για τον κιμά σόγιας:

Υλικά:

2 φλ. τσαγιού κιμά σόγιας

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ( και φρέσκα κρεμμυδάκια, αν θέλουμε)

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κούπα χυμό ντομάτας

ψιλοκομμένο μαϊντανό

ρίγανη

κόκκινο γλυκό πιπέρι

αλάτι – πιπέρι

ελαιόλαδο

(επιπλέον, ό,τι μυρωδικό μας αρέσει)

 

 Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τον κιμά σόγιας σε μπολ και του ρίχνουμε ζεστό νερό να μουσκέψει, όπως περιέγραψα προηγουμένως.

2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και αχνίζουμε καλά το κρεμμύδι με το σκόρδο. (αν το θέλουμε αλάδωτο, απλώς νεροβράζουμε το κρεμμύδι).

3. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον κιμά σόγιας και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό, για να μην κολλήσει.

4. Ακολούθως, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ντομάτα και λίγο ζεστό νερό.

5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

6. Μετά από 20 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και όσα άλλα μυρωδικά θέλουμε.

7. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά, και ο κιμάς είναι έτοιμος.

 

 

 Μπιφτέκια σόγιας:

Υλικά:

100 γρ. κιμά σόγιας

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξερό δυόσμο (προαιρετικά)

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

10 γρ. νωπή μαγιά

αλάτι,πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι

λίγη βρώμη (προαιρετικά)

τριμμένη φρυγανιά

από μυρωδικά: ό,τι μας αρέσει

 

Εκτέλεση:

1 Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας σε βραστό νερό.

2.Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τις φέτες του ψωμιού από τις οποίες έχουμε βγάλει την κόρα. Πιέζουμε δυνατά, για να φύγει το περισσότερο νερό.

3. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο σφιχτή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι ή/και λίγη τριμμένη φρυγανιά ή και βρώμη.

4. Πλάθουμε τα μπιφτέκια . Μπορούμε να τα πανάρουμε με τριμμένη φρυγανιά.

5 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180ο C) μέσα σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το οποίο λαδώνουμε. Λαδώνουμε και την επάνω επιφάνεια των μπιφτεκιών.Χρειάζεται περίπου 40 λεπτά ψήσιμο, αναλόγως με το μέγεθος των μπιφτεκιών.

Μπορούμε επίσης να τηγανίσουμε τα μπιφτέκια.Τα γυρίζουμε, όταν τηγανιστούν εντελώς από την μία πλευρά.

 

 

Χρησιμοποιούμε τα μυρωδικά κατά βούληση. Εκτός από όσα αναφέρονται, ταιριάζουν, επίσης, ο άνιθος, η ρίγανη, το κόλιαντρο, επιπλέον σκόρδο, 1-2 κ.σ. soya sauce (προσοχή στο αλάτι!) κ.λ.π. Ταιριάζει, επίσης, στο μείγμα μία μέτρια βρασμένη πατάτα, ένα βρασμένο καρότο, όπως και μία μικρή ντομάτα τριμμένη ή 1 κύβος λαχανικών αραιωμένος σε λίγο ζεστό νερό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προσθέτουμε αλάτι. Πάντως, γενικά, βάζουμε περισσότερο αλάτι σε σχέση με τα κλασικά μπιφτέκια, αφού η σόγια είναι κάπως γλυκιά. Δηλαδή, παίρνουμε τη συνταγή ως βάση και προσθέτουμε- αφαιρούμε κατά βούληση.

.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Αλεξία momyof6

όλες τις νηστίσιμες συνταγές μας, μπορείτε να τις δείτε πατώντας ΕΔΩ

.

.

8 σκέψεις σχετικά με το “Σάλτσα με κιμά σόγιας και μπιφτέκια σόγιας: νηστίσιμα, νόστιμα και υγιεινά!

  1. Δεν εχω δοκιμάσει ποτε σόγια! ίσως γιατι και στη νηστεία δεν μου λείπει το κρεας δεν τρωω και πολυ γενικως! είναι ομως χρησιμες οι συνταγες σου για τους υπολοιπους της οικογένειας! σε ευχαριστουμε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.