ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

.q9

.

(αντιγράφω από ένα αγαπημένο βιβλίο, ένα κείμενο που μού έδωσε απαντήσεις σχετικά με τον ενθουσιασμό που εκφράζουν οι αθώες ψυχές των παιδιών μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργίας… Αν αυτή η διάθεση της ψυχής τους στραφεί από εμάς, τους γονείς, προς τον ίδιο τον Θεό, τότε  οδηγούνται από αυτή την ηλικία κοντά στην αγάπη Του,  και μέσα  από αυτή την οδό ).

.

“…έμοιαζε μέ τά παιδιά· όλα του προκαλούσαν έκπληξη. Σωστά παρατηρεί στις σημειώσεις του πώς όποιος έχασε τή χάρη δέν αισθάνεται όπως πρέπει τήν ωραιότητα του κόσμου και δέν εκπλήσσεται από τίποτα”.

.

(από το βιβλίο: Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, του αρχ. Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ.Τ. Προδρόμου Έσσεξ)

.
Η ψυχή του Γέροντα ενθουσιαζόταν από το κάλλος του ορατού κόσμου. Αυτό τόν ενθουσιασμό δέν τόν εκδήλωνε ούτε μέ τή στάση του σώματος ούτε μέ κινήσεις. Μπορούσες νά τόν αντιληφθείς μόνο από τήν έκφραση του προσώπου και άπό τόν τόνο της φωνής του. Μέ τό συγκρατημένο και καθόλου επιδεικτικό αυτό ύφος γινόταν ακόμα πιο αισθητό τό βάθος του βιώματος του. Έχοντας πάντοτε συγκεντρωμένο τό νου στον «έσω άνθρωπο», έδινε λίγη προσοχή στον έξω κόσμο. Όταν, όμως, έστρεφε τό βλέμμα του στην ωραιότητα του κόσμου, έβρισκε νέα αφορμή νά θεωρήσει τή δόξα του Θεού και νά στρέψει πάλι τήν καρδιά στον Θεό.

.
Στο σημείο αυτό έμοιαζε μέ τά παιδιά· όλα του προκαλούσαν έκπληξη. Σωστά παρατηρεί στις σημειώσεις του πώς όποιος έχασε τή χάρη δέν αισθάνεται όπως πρέπει τήν ωραιότητα του κόσμου και δέν εκπλήσσεται από τίποτα. Όλη η ανείπωτα μεγαλειώδης δημιουργία του Θεού δέν τον συγκινεί. Αντίθετα, όταν ή χάρη του Θεου είναι με τον άνθρωπο, τότε όλα τά πράγματα του κόσμου είναι μιά έκπληξη γιά την καρδιά εξαιτίας της ασύλληπτης ομορφιάς του και η ψυχή από τη θεωρία του ορατού κάλλους έρχεται στην κατάσταση της αίσθήσεως του Θεού, που ζει και είναι θαυμαστός σε όλα τά κτίσματα.

.

Ο  Γέροντας έβλεπε τά σύννεφα, τη θάλασσα, τά βουνά, τά δάση, τά λιβάδια, τά δένδρα, και θαύμαζε τήν ομορφιά τους. Έλεγε πως η δόξα του Δημιουργού είναι μεγαλοπρεπής και σε αυτόν ακόμη τον ορατό κόσμο· το νά δεις, όμως, εν Πνεύματι Άγίω τή δόξα του Ίδιου του Κυρίου, αυτό είναι θέαμα πού υπερβαίνει ασύγκριτα κάθε ανθρώπινη σκέψη.

.
Καθώς παρατηρούσε κάποτε τά σύννεφα νά κινούνται στον σμαραγδένιο γαλάζιο ελληνικό ουρανό, είπε:
— Σκέπτομαι πόσο μεγαλειώδης είναι ό Κύριος μας, τί ομορφιά έπλασε προς δόξα Του και γιά τό καλό του λαού Του, έτσι ώστε οι λαοί με χαρά νά δοξάζουν τον Δημιουργό τους… Ω, Δέσποινα, αξίωσε τό λαό νά δει τή δόξα του Κυρίου!

.
Έτσι στεκόταν γιά λίγη ώρα στή θεωρία του όρατού κάλλους και της δόξας του Θεού μέσα σέ αυτό, αλλά επέστρεφε και πάλι στην προσευχή για το λαό.

.

για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Οικογένεια, μια γωνιά του Παραδείσου”

 

2 Σχόλια (+add yours?)

 1. Maria Elena
  Ἰούν. 25, 2016 @ 21:51:09

  Όμορφη ανάρτηση
  Φιλάκια …

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

νόστιμες, απλές και εύκολες!~ για μαμάδες και παιδιά!

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

η φιλοσοφία μας για το νοικοκυριό!

Ἰουνίου 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάϊ.   Ἰούλ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ἀρχεῖα

Κατηγορίες

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: