
Ο χρόνος είναι πολύτιμος και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχουν δοθεί στον άνθρωπο… Και ενώ τα λεπτά είναι τα ίδια για όλους, άλλοι νιώθουν πως κυλά ο χρόνος γρήγορα και άλλοι αργά.
Οι γονείς, και ιδιαίτερα οι μητέρες με μικρά παιδιά, συχνά παραπονιούνται για την έλλειψη προσωπικού και «ήρεμου» χρόνου. Και δεν έχουν άδικο! Είναι τόσες οι υποχρεώσεις μέσα στην οικογένεια και τόσες οι ανάγκες, που δεν είναι υπερβολή η φράση «δεν μου φτάνει ο χρόνος για αυτά που θέλω να κάνω». Όμως, αξίζει μια προσπάθεια για να βρεθεί , έστω και λίγος χρόνος για τη μαμά!
Στη συνέχεια θα παραθέσω κάποιος τρόπους που ίσως μάς βοηθήσουν να «φτιάξουμε» χρόνο. Ξέρουμε, βέβαια, ότι ο χρόνος δεν μάς χαρίζεται άπλετος, αλλά εμείς προσπαθούμε να τον βρούμε και να τον οργανώσουμε, ώστε να τον εκμεταλλευτούμε επικοδομητικά, για το καλό της ψυχής και του πνεύματός μας και, κατ’ επέκτασιν, για το καλό όλης της οικογένειας.
1.Βάζουμε προτεραιότητες! Τι είναι, πράγματι, πιο σημαντικό; Να καθήσουμε το βράδυ ή την ώρα που κοιμάται το μωρό, και να ξεσκονίσουμε σχολαστικά ή να πάρουμε και να διαβάσουμε λίγες σελίδες από το αγαπημένο μας βιβλίο; Έτσι μένει περισσότερος χρόνος και δυνάμεις και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
2. Οργανώνουμε την ζωή μας και την κάθε μέρα μας, ώστε να επιτύχουμε να έχουμε λίγες «νησίδες» χρόνου και ξεκούρασης μέσα στη μέρα μας. Είναι σημαντικες αυτές οι «ανάσες», γι αυτό τις εντάουμε στην καθημερινότητά μας. Δυο- τρία δεκάλεπτα ή τέταρτα εντός της μέρας φτιάχνουν, εν τέλει πολύτιμο χρόνο, που αρκεί για καθημερινή ανάγνωση ωφέλιμων κειμένων, προσευχή και ανασύνταξη δυνάμεων.
3. Όχι στους περισπασμούς και στο σπατάλημα του χρόνου. Πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί χρόνος στις άσκοπες περιηγήσεις στο διαδίκτιο, σε ανώφελες συζητήσεις, στην τηλεόραση κλπ. Επιλέγουμε τι θα δούμε, για να μην νιώσουμε ότι ο χρόνος μας πήγε χαμένος…
4. Κάνουμε «παράλληλα» κάποια πράγματα. Π.χ. την ώρα που μαγειρεύουμε ή καθαρίζουμε μπορούμε να ακούσουμε κάποια ομιλία (έστω με ακουστικά) ή την ώρα που θηλάζουμε το μωρό μας μπορούμε να γράψουμε κάτι ή να διαβάσουμε ή ακόμα και να πλέξουμε.
5. Ζητάμε βοήθεια από τον καλό μας ή από τους γονείς μας. Ένα μισάωρο που θα αναλάβει η γιαγιά το μωρό αρκεί για να κάνουμε λίγο γυμναστική που θα μάς τονώσει ή για μια ήρεμη βόλτα στον καθαρό αέρα.

Εσείς πώς βρίσκετε χρόνο;
Θα χαρώ να διαβάσω τις ιδέες σας και να τις μοιραστείτε μαζί μας.
Με την αγάπη μου,
3/2/2002
Σχετικές αναρτήσεις:
«Ο χρόνος και το χρήμα είναι μεγέθη ελαστικά!…»
Aν θέλετε να επικοινωνούμε και από άλλα μέσα, ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK.
free photos from unsplash
Εγώ Αλεξία μου,προσπαθώ να ξυπνάω μισή ώρα νωρίτερα από τα παιδιά.
Εκείνο το μισάωρο ,είναι πολύ ωφέλιμο και χρήσιμο για μένα!
Και είναι πολύ βασικό,ότι υπάρχει και ησυχία εκείνη την ώρα ,κι ετσι μπορώ να διαβάσω κάτι απερίσπαστα .
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Χαίρετε κι από μένα!Κι εγώ σαν την Παρασκευή, επιλέγω να ξυπνάω πολύ νωρίτερα από τα παιδιά γιατί αγαπώ την ησυχία (που βρίσκω συνήθως μόνο τα ξημερώματα ως μανούλα 4 αγοριών), αυτή είναι η αγαπημένη μου ώρα της ημέρας στη γωνίτσα μου …
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Πολύ σημαντικά όλα όσα έγραψες Αλεξάνδρα μου! Πιο ύπουλοι πιστρύω είναι οι περισπασμοί, με τους οποίους χάνεται μεγσλο ποσοστό χρόνου και ψυχικής/νοητικής ενέργειας, συν η διάσπαση προσοχής και ο αποσυντονισμός που μας δημιουργείται και συνεχίζεται όταν ξαναμπούμε στη ροή της ημέρας! Τα φιλιά μου!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Εμένα χρόνος δόξα τω Θεώ υπάρχει γιατί τα παιδιά είναι μικρά ακόμη, επομένως το αργότερο στις 9 το βράδυ, έχουν κοιμηθεί. Περισσότερο με δυσκολεύει να «πάρω μπρος» εκείνη την ώρα, που μετά την κούραση της ημέρας, πνευματική και σωματική, μου φαίνονται όλα δύσκολα…
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Αγαπημένες μου φίλες Παρασκευή και Μαρία, το πρωινό ξύπνημα πιο νωρίς από τα παιδιά, είναι όντως μια πολύ καλή λύση!
Λένε ότι οι ώρες υπνου πριν τις 12 μμ μετρούν «διπλές» για την ξεκούραση.
Το εφαρμόζω και εγώ συχνά, ειδικά όταν έχω να διαβάσω στον υπολογιστή γαι εργασίες κλπ, οπότε και χρειάζομαι ησυχία για να συγκεντρωθώ.
Τριανταφυλένια μου, όπως τα λες! Είναι μεγάλος «κλέφτης χρόνου» το διαδίκτυο, θέλει προσοχή και αυτοκυριαρχία.
Ανδρομάχη μου, σε νιώθω. … Ίσως να σε βόλευε το πρωινό ξύπνημα, ένα μισάωρο πριν τα μικρούλια σου, όπως έγραψαν και οι φίλες. Και λίγα λεπτά ξεκούρασης μέσα στη μέρα, για να μην μάς βρίσκει το βράδυ κατάκοπες.
Σας ευχαριστούμε για τα όμορφα σχόλια!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!