.

.

Ας ξεκινήσω με μια παραδοχή: μια μητέρα δεν μπορεί να μην είναι «εργαζόμενη»!
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι, μέσα στο σπίτι της, δεν παράγει  έργο; Όμως το «μέγεθος» της «εργασίας» εντός σπιτιού δεν είναι μετρήσιμο και δεν μπορεί να αποδοθεί με αριθμούς… γι αυτό και δεν υπάρχει χρηματική αμοιβή (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλου είδους ανταμοιβές,ασύγκριτης αξίας…)

Η εργασία της μητέρας απασχολεί πολλές οικογένειες… καθένας ξέρει μόνος του τους λόγους που οδηγούν μια μητέρα στην εργασία , είτε για βιοπορισμό είτε για προσωπικούς λόγους.

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί και εμένα προσωπικά τον τελευταίο καιρό…

Δεν θα πω περισσότερα, θα παραθέσω τους λόγους του αγαπημένου μου αγίου, που με διάκριση απαντά σε πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα αυτό:

.

 

Η εργαζόμενη μητέρα ( λόγοι αγίου Παϊσίου)


– Γέροντα, είναι σωστό να εργάζεται η μητέρα;
– Ο άνδρας της τι λέει;
– Ό,τι αναπαύει την γυναίκα.

.
– Μια κοπέλα που σπούδασε και άρχισε να εργάζεται πριν από το γάμο της , δύσκολα αφήνει την δουλειά της , όταν γίνη μάνα, για να αφοσιωθή στα παιδιά της, Ενώ μια άλλη που δεν σπούδασε και έχει μια απλή δουλειά, πιο εύκολα μπορεί να την αφήση.

.
– Αν δεν έχη παιδιά, Γέροντα, νομίζω ότι την βοηθάει η δουλειά.
– Δηλαδή, αν δεν έχη παιδιά , πρέπει οπωσδήποτε να εργάζεται επαγγελματικά; Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορεί να κάνη. Φυσικά , αν έχη παιδιά, το καλύτερο είναι να μείνη στο σπίτι. Γιατί τα παιδιά πώς θα βοηθηθούν;

.
– Γέροντα, πολλές γυναίκες λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα, για αυτό αναγκάζονται να δουλεύουν.
– Δεν τα βγάζουν πέρα, γιατί θέλουν να έχουν τηλεόραση, βίντεο, αυτοκίνητο προσωπικό κ.λ.π. ,οπότε πρέπει να εργασθούν , με αποτέλεσμα να παραμελούν και να χάνουν τα παιδιά τους.

Αν εργάζεται μόνον ο πατέρας και αρκούνται στα λίγα; τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Με το να εργάζονται και οι δύο, δήθεν γιατί δεν τους φθάνουν τα χρήματα, η οικογένεια σκορπίζεται και χάνει το προσωπικό της νόημα.

Τι να κάνουν και τα παιδιά;

Αν ζούσαν πιο απλά, θα ήταν ξεκούραστες και αυτές , θα χαίρονταν και τα παιδιά.

Κάποιος ήξερε επτά γλώσσες και η γυναίκα του ζοριζόταν να μάθει τέσσερις , παρέδιδε και μαθήματα και έπαιρνε φάρμακα ,για να τα βγάλει πέρα. Τα παιδιά τους γεννήθηκαν καλά και μεγάλωσαν βλαμμένα. Έπειτα ψυχαναλύσεις…

.

Για αυτό λέω στις μητέρες να απλοποιήσουν την ζωή τους , για να μπορέσουν να ασχοληθούν περισσότερο με τα παιδιά τους που τις έχουν ανάγκη.

Άλλο είναι να έχουν και κάποια απασχόληση στο σπίτι και να καταπιάνωνται με αυτήν, όταν κουράζωνται τα παιδιά. Όταν η μητέρα είναι μέσα στο σπίτι, μπορεί και παρακολουθεί τα παιδιά, ρυθμίζει τα πράγματα και αποφεύγονται πολλές στενοχώριες.

.
Σήμερα τα παιδιά δεν χορταίνουν την μητρική αγάπη , αλλά ούτε την μητρική τους γλώσσα μαθαίνουν, γιατί η μάνα λείπει όλη την ημέρα στην δουλειά και αφήνει τα παιδιά με ξένες γυναίκες. Χίλιες φορές καλύτερα περνούν τα παιδιά του βρεφοκομείου , όπου βρίσκεται και κάποια αφιερωμένη νοσοκόμα που τους δείχνει λίγη στοργή, παρά τα παιδιά ,που τα εγκαταλείπουν οι γονείς τους και πληρώνουν μία γυναίκα, για να τα φροντίζη. Και ύστερα τι γίνεται; Όποιος δεν έχει μία μάνα, έχει ένα σωρό παραμάνες!

ηλ. πηγή κειμένου: εδώ

Από το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Δ΄
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

.

 

εικόνα από εδώ– είναι  το σήμα της Ομάδας :«Μαμαδο- blogs»

 

 

11 σκέψεις σχετικά με το “Η εργαζόμενη μητέρα… και η εργασία από το σπίτι

  1. Πόσο σωστά τα λόγια του Αλεξία μου. Βέβαια υπάρχει και η μέση λύση, που στις μέρες μας δεν ξέρω και αν αξίζει τον κόπο. Γιατί όπως και να το κάνουμε, κάποια στιγμή, δεν μπορούν να αποφευχθούν. (Φροντιστήρια κλπ)
    Η ημιαπασχόληση, έτσι ώστε η μαμά να λείπει από το σπίτι όταν λείπουν και τα παιδιά, (και αφού τα πάει πρώτα στο σχολείο) Εκεί, όλα είναι πολύ πιο καλά.
    Δεν ξέρω, αυτή τη γνώμη έχω. Ίσως να κάνω και λάθος.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Θα ήταν ωραίο να μπορούσε να ισχύει η ημιαπασχόληση όπως την περιγράφεις, Ροδούλα μου!
      θα βοηθούσε σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εργασία της μητέρας.
      Βέβαια, η γνώμη μου είναι αυτό να μην κουράζει υπερβολικά τα παιδιά, με την παραμονή τους σε ολοήμερα σχολεία.
      Αυτό νομίζω ότι λες και εσύ, λίγες ώρες εργασίας.
      Αν αποδίδουν κάτι που «αξίζει τον κόπο»… γιατί όχι;

      Μου αρέσει!

  2. Αλεξία μου, όταν σταμάτησα να εργάζομαι και έμεινα στο σπίτι, κατάλαβα πόσο πολύτιμη ήταν η παρουσία μου στο σπίτι για το παιδί μου.
    Του έλειπα! Και μου έλειπε, δεν το «χόρταινα» αλλά με τη δουλειά δεν το είχα καταλάβει κι ας δούλευα λίγες ώρες.

    Εμείς οι μητέρες νιώθουμε την ανάγκη να «προσφέρουμε» στα οικονομικά του σπιτιού, Προσπάθησα να βρω μια απασχόληση στο σπίτι, οι καιροί δύσκολοι, αλλά δεν τα κατάφερα και απογοητεύθηκα..

    Πικράθηκα, αλλά μέσα στην μαυρίλα μου θυμήθηκα δόξα τω Θεώ, τα λόγια της μητέρας μου «καλύτερα να τρως παιδί μου ψωμί κι ελιά και να σε χαίρεται το παιδί σου που σ’ έχει ανάγκη και είναι το παν για σένα»…. και συνήλθα Αλεξία μου!

    την αγάπη μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Κι εγώ θα ήθελα πολύ να μη δουλεύω και να βρίσκομαι σπίτι με τα παιδιά μου! Από την άλλη σκέφτομαι ότι κάποιος δεν πρέπει να πάει και στο νηπιαγωγείο και να δώσει χρήσιμα πράγματα και στα άλλα παιδιά; Τουλάχιστον η δουλειά μου είναι λίγες ώρες και παρακαλώ το Θεό να τα καταφέρω όλα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Και εγώ πιστεύω βαθιά μέσα μου πως η θέση της μητέρας είναι στο σπίτι. Το μόνο που με δυσκολεύει είναι οι ενοχές μη οικονομικής συνεισφοράς που επειδή είναι πλεον δεδομενη, το.οτι δεν την προσφερω πολλές φορές με αποτρέπει απο το να ζητήσω κάποια πράγματα κυρίως για μένα.. Όμως τα θετικά που προσφερω στο παιδί μου αντισταθμιζουν τα πάντα.. Σε φιλώ γλυκά

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Και εγώ πιστεύω βαθιά μέσα μου πως η θέση της μητέρας είναι στο σπίτι. Εκτός και αν το έχει αναγκη, είτε ψυχολογική είτε οικονομική. Το μόνο που με δυσκολεύει είναι οι ενοχές μη οικονομικής συνεισφοράς που επειδή είναι πλεον δεδομενη, το.οτι δεν την προσφερω πολλές φορές με αποτρέπει απο το να ζητήσω κάποια πράγματα κυρίως για μένα.. Όμως τα θετικά που προσφερω στο παιδί μου αντισταθμιζουν τα πάντα.. Σε φιλώ γλυκά

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Σχετικά με τις «ενοχές» αυτές , Γιάννα μου… κατά διαστήματα το έχω σκεφτεί και εγώ.
      Αλλά ο άντρας μου, λέει το εξής:
      «Ξέρεις πόσα γλυτώνουμε, και τώρα και στο μέλλον, από φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα των παιδιών;…επειδή ασχολείσαι τώρα μαζί τους;…
      αλλά και από ψώνια, μη απαραίτητα, εφόσον προλαβαίνεις και ετοιμάζεις τόσα για τα παιδιά, που σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν να αγοράσουμε;…
      από κυρία για το καθάρισμα του σπιτιού.
      και πόσα άλλα…
      δεν θα περίσσευαν και πολλά, από τον μισθό σου»

      και έτσι μου φεύγουν οι «τύψεις»! 🙂

      καταλαβαίνω κι αυτό που λες ότι αποφεύγεις δικά σου έξοδα…αν και νομίζω πως, ακόμα και να εργαζόμασταν εκτός σπιτιού, πάλι για τα παιδιά πρώτα θα ψωνίζαμε.

      σε φιλώ ❤

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.