.
Φράουλα! αγαπημένο φρούτο , με πολλά θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνουμε για μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρονιά. Αν όμως φτιάξουμε λικέρ, γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα, θα τις χαιρόμαστε όλο τον χρόνο.
Οι παλιές νοικοκυρές πάντα είχαν φυλαγμένο στο μπουφέ κάποιο γλυκό κουταλιού και κάποιο λικέρ, που ήταν ένα ευπρόσδεκτο κέρασμα για κάθε επισκέπτη. «Οι παλιές νοικοκυρές φτιάχναν γλυκό κουταλιού με τα πάντα», όπως λέει και η φίλη μου η Μέλια.
Είπα, λοιπόν, να τολμήσουμε φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας σπιτικά λικέρ, που πράγματι όσοι έχουν κεραστεί τα έχουν ευχαριστηθεί και ζητούν την συνταγή.
Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολη η παρασκευή τους. Τόσα χρόνια δεν τολμούσα- βεβαίως είχα έτοιμα από την μαμά και την πεθερά μου- αλλά από πέρσι άρχισα να φτιάχνω τέτοιες συνταγές.
.
Και τις χαιρόμαστε πολύ, γιατί βγαίνουν από την κουζίνα μας και είναι φτιαγμένες με τα χεράκια μας. 🙂 Αν διατηρούνται για πολύ καιρό δεν μπορώ να σας πω, ειδικά για το γλυκό κουταλιού, γιατί το ψυγείο που το συντηρώ δέχεται συχνά επιδρομές! Μένει όμως το σιρόπι, που είναι ό,τι πρέπει για παγωτά και γαρνιρίσματα σε τούρτες.
Σας δίνω λοιπόν, την συνταγή για το λικέρ φράουλα, που γίνεται πολύ σύντομα- μέσα σε δυο μόνο μέρες!- και που αξιοποιούμε και τις φράουλες του λικέρ, φτιάχνοντας γλυκό του κουταλιού.
Θα σας πρότεινα, αν δεν φτιάξετε το λικέρ, πάλι να κάνετε γλυκό του κουταλιού με τον ίδιο τρόπο, γιατί κάποια άλλη συνταγή που δοκίμασα που βράζουν αρκετά οι φράουλες μέσα στο σιρόπι, δεν μας άρεσε, γιατί μαλάκωσαν πολύ. Είναι προτιμότερο να «κρατούν» λίγο στο βράσιμο. Απλώς αφήστε για μια ώρα τις φράουλες (πλυμένες και κομμένες) μέσα στην ζάχαρη, ώστε να βγάλουν το «ζουμί» τους. Μετά βράστε τις φράουλες,τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν λίγο), αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες και συνεχίστε για λίγα λεπτά ακόμα το βράσιμο του σιροπιού, ώσπου να δέσει.
.
Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, πάντα επιλέγω γρήγορες και εύκολες συνταγές, καθότι ο ελεύθερος χρόνος πολύ μετρημένος. Ευτυχώς έχω πρόθυμους βοηθούς στην κουζίνα, αλά και διαθέσιμες «νταντάδες» (τις αδελφούλες του) για το μωράκι! ❤
- την ιδέα και την βασική συνταγή για το λικέρ την πήρα από : sintagespareas.gr και την τροποποίησα, με βάση την εμπειρία της μαμάς μου.
.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα υλικά:
Για το λικέρ
- 700 γραμ. φρέσκες φράουλες, γινωμένες αλλά γερές
- 350 γραμ. ζάχαρη
- 350 γραμ. βότκα ή ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή όποιο άλλο ποτό θέλετε
- 1 μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι
- 1 φιάλη 750 ml
Για το γλυκό κουταλιού
- Τις φράουλες από το λικέρ
- 650 γραμ. ζάχαρη
- χυμό και φλούδα μισού βιολογικού λεμονιού
- 1 φλιτζάνι του καφέ νερό
Εκτέλεση:
Για το λικέρ:
Πλύναμε καλά και καθαρίσαμε τις φράουλες. (εδώ βοήθησαν οι κόρες μου!)
Τις κόψαμε στη μέση και τις βάλαμε στη γυάλα εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Ρίξαμε από πάνω και το ποτό (χρησιμοποιήσαμε τσίπουρο- γράπα- χωρίς γλυκάνισο) και κλείσαμε τη γυάλα.
Το αφήσαμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 2 24ωρα.(πρέπει να είναι σε φωτεινό και δροσερό μέρος, όχι όμως απευθείας εκτεθειμένο στον ήλιο). Στο διάστημα αυτό το ανακινήσαμε μερικές φορές για να λιώσει η ζάχαρη.
Το περάσαμε από φίλτρο του καφέ (ή από διπλό τουλπάνι, αν έχετε) σε κάποιο σκεύος, το αφήσαμε να κατακαθήσει λίγες ώρες, και το βάλαμε στο μπουκάλι περνώντας το πάλι από φίλτρο.
Kλείνουμε καλά και το φυλάμε σε δροσερό μέρος.
.
Για το γλυκό κουταλιού:
Σε μία βαθειά κατσαρόλα βάλαμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα του λεμονιού και βράσαμε λίγα λεπτά (περίπου 5) ώσπου να δέσει λίγο το σιρόπι.
Προσθέσαμε τις φράουλες και βράσαμε άλλα 5 λεπτά. -δεν θέλουν πολύ βράσιμο, γιατί θα λιώσουν και αντί γλυκό του κουταλιού θα γίνει μια νοστιμότατη μαρμελάδα! 🙂
Προς το τέλος ρίξαμε το χυμό λεμονιού.
Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι: ρίχνουμε λίγες σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ, φυσάμε για να κρυώσει και, αν δεν απλώνει αλλά σχηματίζει «μπιλίτσες», είναι έτοιμο.
Όταν κρυώσει, βάζουμε το γλυκό σε ένα βάζο και διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία σε όσες φίλες δοκιμάσουν την συνταγή!
με την αγάπη μου
μπορείτε να δείτε και άλλα γλυκά κουταλιού και λικέρ στις αναρτήσεις:
ΓΙΑΣΕΜΙ: συνταγή για γλυκό του κουταλιού και λικέρ
Τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού : μια απλή και εύκολη συνταγή
Χίλια μπράβο Αλεξία μου που φτιάχνεις σπιτικά γλυκά και λικέρ και κυρίως μπράβο σου που προλαβαίνεις τα πάντα!!
Μια συνταγή για γλυκό του κουταλιού φράουλα από τα παλιά , τότε που οι νοικοκυρές μετρούσαν με τα δράμια και με την οκά.
https://oikohouse.wordpress.com/2012/05/25/κατι-γλυκο-απ΄τα-παλια/
Και μια συνταγή για λικέρ φράουλα, για ρίξε μια ματιά.
https://oikohouse.wordpress.com/2012/05/31/λικερ-φραουλα/
Καλή σας νύχτα και καλό ξημέρωμα.
την αγάπη μου….
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Προσπαθώ, Μέλια μου!
είμαι πολύ τυχερή που τα κορίτσια μου βοηθούν, είτε στην κουζίνα είτε προσέχοντας τα μικρούλια, ώστε να έχω λίγο χρόνο και να τα προλαβαίνω.
Πάντως σίγουρα ισχύει: «ο τολμών νικά!» 🙂 όσο τολμούμε να φτιάξουμε διάφορα πράγματα, τόσο μαθαίνουμε
σε ευχαριστώ για του συνδέσμους, σίγουρα είναι πετυχημένες συνταγές και τις κρατώ να τις δοκιμάσουμε
καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ
φιλιά ❤
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πολύ βολικό και οικονομικό να κανεις και τις δυο συνταγες μαζί!!! Δεν ξερω αν στο ειχα γραψει αλλα τη Σαρακοστη η νηστισιμη καρυδόπιτά σου εντυπωσιασε οσους την δοκιμασαν!!!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
πράγματι, Μαρία μου!
όσο για την καρυδόπιτα… έχει «κυκλοφορήσει» πολύ η συνταγή αυτή και χαίρομαι 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Λοιπόν το γλυκό κουταλιού το είχα κάνει και ήταν απίθανο!! Με μπρίζωσες για το λικέρ!! Θα το δοκιμάσω!! Φαίνονται πεντανόστιμα!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλή επιτυχία, Κάλλη μου!
εμείς θα φτιάξουμε γλυκό για τρίτη φορά, γιατί τα βάζα στο ψυγείο έμειναν μόνο με το σιροπάκι 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!