margarita 2

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!

Το ψωμί, βασικό στοιχείο της διατροφής μας… προσπαθούμε όσο γίνεται να είναι θρεπτικό, φυσικό και χωρίς βλαβερές ουσίες (συντηρητικά, χημικά, βελτιωτικά κτλ.).

Έτσι κάνουμε έναν μικρό κόπο και ζυμώνουμε μια δυο φορές την εβδομάδα ψωμί με προζύμι, που διατηρείται ολόφρεσκο για πολλές ημέρες. (δείτε την συνταγή και την μέθοδο παρασκευής προζυμιού ΕΔΩ)

Τα σουσαμένια κουλούρια, επίσης, είναι μια πολύ καλή, νόστιμη και υγιεινή επιλογή για κολατσιό για το σχολείο.(δείτε την συνταγή ΕΔΩ).

Χθες το απόγευμα, αφού ζυμώσαμε ψωμί – για την ακρίβεια ζύμωσε ο μπαμπάς μας- τους τελευταίους μήνες δεν μου επιτρέπει να κουράζομαι ! 🙂 – σκέφτηκα να δοκιμάσουμε να ζυμώσουμε και μαργαρίτες.

Έχουμε σχεδόν πάντα ένα απόθεμα από μαργαρίτες, αγορασμένες από τον φούρνο,  στον καταψύκτη μας και, όσες φορές δεν έχουμε κάτι άλλο για να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο, τις αποψύχουμε και φτιάχνουμε σαντουιτσάκια. Είναι επίσης μια εναλλακτική λύση για τις φέτες του τοστ , μιας και οι έτοιμες δεν είναι και τόσο «φυσικές». 

Έχοντας δει κάποιες συνταγές, πολύ γρήγορα είχαμε έτοιμη μια ζύμη, που φούσκωσε, φουρνίστηκε και μας έδωσε δυο μαργαρίτες- η μία εξαφανίστηκε στην στιγμή, μαζί με τυράκι και την καταευχαριστήθηκαν τα παιδιά. Η άλλη θα είναι το σημερινό κολατσιό τους για το σχολείο.

Την επόμενη φορά θα πρέπει να φτιάξουμε τέσσερις δόσεις, για να βάλουμε και στην κατάψυξη- όταν βγαίνει και αποψυχθεί, είναι (σαν) ολόφρεσκη.

Τα υλικά της συνταγής μας- οι δυο δόσεις μας έδωσαν δυο μαργαρίτες από 700 γρ. η καθεμία, δηλ. διπλάσιο βάρος από τις μαργαρίτες του φούρνου

Για μια μαργαρίτα (700 γρ. )

3 κούπες αλεύρι άσπρο* 

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι μαγιά

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 

2 κουταλιές της σούπας λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο)

λίγο σουσάμι

* (εμείς αγοράζουμε αλεύρι από τον μύλο της περιοχής μας,.είναι πολύ πιο οικονομικό, φρεσκο-αλεσμένο και χωρίς συντηρητικά- και από σιτάρια ελληνικά)- αν θέλουμε, βάζουμε και ένα μέρος αλεύρι ολικής αλέσεως

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε. Θέλουμε μια ζύμη που ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.

Αφού ζυμωθεί  για 10 λεπτά, τοποθετούμε την ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο- θέλει 1 ώρα περίπου. Καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώσει καλά αν, βυθίζοντας το δάχτυλό μας στην ζύμη, το αποτύπωμα δεν «σηκώνεται» αλλά μένει «βυθισμένο.

Παίρνουμε την ζύμη, την πατάμε με τις παλάμες μας να ξεφουσκώσει και πλάθουμε την μαργαρίτα με 8 πέταλα- μπαλίτσες. (φτιάχνω 8 μπαλίτσες και τις τοποθετώ στο ταψί σε σχήμα λουλουδιού- όπως και στη φωτο. Δεν τις “κολλάμε” μεταξύ τους, αλλά απλώς τις ακουμπάμε την μια δίπλα στην άλλη, γιατί φουσκώνουν αρκετά.). Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Την αλείφουμε με λίγο χλιαρό νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την αφήσουμε σκεπασμένη για 20- 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Φουρνίζουμε και σε 30 λεπτά περίπου είναι έτοιμη!

Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να φτιάξουμε και ψωμί σε φρατζόλες ή μικρά ψωμάκια για σαντουιτσάκια κτλ. Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε περισσότερο από μαι μέρα, διατηρούνται καλύτερα στην κατάψυξη, γιατί, εν αντιθέσει με το ψωμί που περιέχει προζύμι, χάνουν γρήγορα την φρεσκάδα τους.

Καλή επιτυχία σε όσες φίλες  δοκιμάσουν την συνταγή !

Αλεξία

margar;ita 1

Copyrighted.com Registered & Protected  AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

7 σκέψεις σχετικά με το “Συνταγή για αφράτο και νόστιμο ψωμάκι- μαργαρίτα (εύκολη και γρήγορη)

  1. Πολύ όμορφο το ψωμάκι σας, και αν παίρνεις και αλεύρι από «δικό σου» μύλο, τότε είμαι σίγουρη ότι θα είναι και πεντανόστιμο.
    Στα υπόψη η συνταγή για να τη δοκιμάσουμε κι εμείς.

    Φιλιά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. ναι, Ελένη μου, είναι όντως πεντανόστιμο και κυρίως «σίγουρο»!

      δοκιμάστε την, είναι εύκολη και γρήγορη
      ελπίζω να την ευχαριστηθείτε και εσείς
      καλή επιτυχία!

      Μου αρέσει!

  2. Μπράβο Αλεξία μου που φτιάχνετε και το ψωμάκι σας και με δικό σας αλεύρι ε? Αξία ανεκτίμητη! Λαχταριστή η ψωμένια μαργαρίτα σας! Δεν έχω καταλάβει πώς της δίνεις το σχήμα? Πλάθεις 9 διαφορετικά μπαλάκια και μετά τα ενώνεις? Καλή εβδομάδα, φιλιά

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. ευτυχώς βοηθά ο μπαμπάς μας- ειδικά σε εαυτή την φάση! και έτσι έχουμε ζυμωτό ψωμάκι
      το αλεύρι δεν είναι δικό μας, αλλά από τον μύλο της περιοχής μας και πολύ καλής ποιότητας- γι αυτό το αναφέρω, αξίζει να αγοράζουμε αλεύρι από έμπιστο αλευρόμυλο, αν υπάρχει η δυνατότητα.

      Σε μπέρδεψα με το πλάσιμο- θα το προσθέσω στις οδηγίες:
      φτιάχνω 8 μπαλίτσες και τις τοποθετώ στο ταψί σε σχήμα λουλουδιού- όπως και στη φωτο. Δεν τις «κολλάμε» μεταξύ τους, αλλά απλώς τις ακουμπάμε την μια δίπλα στην άλλη, γιατί φουσκώνουν αρκετά.

      Καλή εβδομάδα, Μαρία μου, φιλιά! ❤

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.