Εύκολα, αφράτα, γρήγορα, νόστιμα!!!  και νηστίσιμα!

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood

500 γραμμάρια χλιαρό νερό

30 γραμμάρια αλάτι

50 γραμμάρια ζάχαρη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη

1 κουταλιά ταχίνι

300 γραμμάρια σουσάμι

(γίνονται 18 κομμάτια)

Πώς το κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή).

Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι

Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια

Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς

Λίγα μυστικά ακόμα

Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.

Διαβάστε περισότερο: Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-kai-grigora-koulouria-thessalonikis.html#ixzz2lvWTd8GR .

Παραλλαγές (δικές μας)

*δεν είναι απαραίτητη η μαργαρίνη- μπορούν να γίνουν και αλάδωτα!

*μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άσπρο αλεύρι, όχι μόνο αυτό που προτείνεται. Γίνονται πάντα πολύ πετυχημένα,  και με το αλεύρι από τον μύλο, που είναι πιο οικονομικό και φρέσκο!!!.(καλό είναι όμως, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε το Robin Hood (που είναι δυνατό αλεύρι)να προσθέσουμε λίγη ακόμα μπυρομαγιά-περίπου 10 γρ.)

*το ταχίνι δεν είναι απαραίτητο, ειδικά  αν δεν το συνηθίζουν τα παιδιά.

*θα χωρέσουν σε δυο μεγάλα ταψιά της κουζίνας και μπορούν να ψηθούν ταυτόχρονα στον αέρα. το ταψάκι με το νερό δεν το κρίνω απαραίτητο.

*είναι εύκολα και οικονομικά.σκεφτείτε ότι 18 κουλούρια από τον φούρνο στοιχίζουν 9 ευρώ, ενώ με 2-3 ευρώ περίπου θα τα φτιάξουμε μόνοι μας – και σίγουροι για την ποιότητα των υλικών!

*και τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και να πλάσουν τα δικά τους κουλούρια, που σίγουρα θα τα τιμήσουν πολύ και με καμάρι θα τα πάρουν για κολατσιό στο σχολείο!

Καλή επιτυχία!!!

27 σκέψεις σχετικά με το “Αφράτα και γρήγορα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης

  1. Είναι το αγαπημένο δεκατιανό σχεδόν όλης της οικογένειας και δεν είχα μπει στον κόπο να ψάξω για συνταγή. Χαίρομαι που σε γνώρισα μέσω του πάρτυ του Mama Relax και έτσι θα κάνω και όμορφα κουλουράκια! Καλό ΣΚ 🙂
    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    Μου αρέσει!

    1. χαίρομαι και εγώ που σε γνώρισα, Χριστίνα! πολύ ομορφο το μπλογκ σου.
      Τώρα θα φτιάχνεις τα δικά σας κουλουράκια ,που θα είναι σίγουρα πολύ νόστιμα και θα τα ευχαριστηθείτε.

      Καλώς ήρθες. Πάντα ευπρόσδεκτη ! 🙂
      Καλό ΣΚ

      Μου αρέσει!

    1. Καλώς ήρθες, Μαρία μου!

      εννοείται ότι μπορούν να γίνουν και γεμιστά, αναλόγως με τα γούστα μας: με τυρί, με ζαμπόν, με φέτα, με ελιές…
      ακόμα και με σταφίδες, αν αφαιρέσουμε το αλάτι.

      Μου αρέσει!

  2. Μπράβο Αλεξία! Είχα καιρό στο μυαλό μου να αναζήτηση συνταγή για κουλούρια Θεσ/κης μιας καθ αρέσουν πολύ στα παιδία μου! Η μπυρομαγια είναι διαφορετική απο την απλή ξηρή μαγιά;

    Μου αρέσει!

    1. είναι το ίδιο ακριβώς!
      μπορούμε όμως να την βρούμε και νωπή- στους φούρνους ή στο σούπερ μάρκετ- και να την διατηρήσουμε σε κομματάκια στην κατάψυξη.

      οι αναλογία είναι: 1 φακελάκι ξηρή μαγιά= 30 γρ νωπή μαγιά

      Ελπίζω να σας αρέσουν και να υιοθετήσετε την συνταγή!

      Μου αρέσει!

  3. Καλημέρα, ευχαριστώ για τη συνταγή. θα ήθελα να τη δοκιμάσω (όμως μάλλον χωρίς μαργαρίνη). Αλλά δεν ξέρω τι εννοείς «αλεύρη Robin Hood» ;;;
    Ευχαριστώ! Χαιρετίσματα, Μαρία

    Μου αρέσει!

    1. καλησπέρα Μαρία!
      είναι μια μάρκα «δυνατού» αλευριού, που χρησιμοποιείται και για τσουρέκια- ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα κουλούρια κάθε είδος άσπρου αλευριού

      καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!

      Μου αρέσει!

      1. Θα τα ξανακάνω σίγουρα! Την κανονική δόση αυτή τη φορά και στρογγυλά και μακρουλά, ήδη η συνταγή δόθηκε σε έτερη πολύτεκνη μανούλα με έξι παιδάκια.Ευχαριστουμε για τις ωραίες συνταγές!

        Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.