Αφράτα και γρήγορα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης

Εύκολα, αφράτα, γρήγορα, νόστιμα!!!  και νηστίσιμα!

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood

500 γραμμάρια χλιαρό νερό

30 γραμμάρια αλάτι

50 γραμμάρια ζάχαρη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη

1 κουταλιά ταχίνι

300 γραμμάρια σουσάμι

(γίνονται 18 κομμάτια)

Πώς το κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή).

Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι

Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια

Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς

Λίγα μυστικά ακόμα

Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.

Διαβάστε περισότερο: Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-kai-grigora-koulouria-thessalonikis.html#ixzz2lvWTd8GR .

Παραλλαγές (δικές μας)

*δεν είναι απαραίτητη η μαργαρίνη- μπορούν να γίνουν και αλάδωτα!

*μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άσπρο αλεύρι, όχι μόνο αυτό που προτείνεται. Γίνονται πάντα πολύ πετυχημένα,  και με το αλεύρι από τον μύλο, που είναι πιο οικονομικό και φρέσκο!!!.(καλό είναι όμως, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε το Robin Hood (που είναι δυνατό αλεύρι)να προσθέσουμε λίγη ακόμα μπυρομαγιά-περίπου 10 γρ.)

*το ταχίνι δεν είναι απαραίτητο, ειδικά  αν δεν το συνηθίζουν τα παιδιά.

*θα χωρέσουν σε δυο μεγάλα ταψιά της κουζίνας και μπορούν να ψηθούν ταυτόχρονα στον αέρα. το ταψάκι με το νερό δεν το κρίνω απαραίτητο.

*είναι εύκολα και οικονομικά.σκεφτείτε ότι 18 κουλούρια από τον φούρνο στοιχίζουν 9 ευρώ, ενώ με 2-3 ευρώ περίπου θα τα φτιάξουμε μόνοι μας – και σίγουροι για την ποιότητα των υλικών!

*και τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και να πλάσουν τα δικά τους κουλούρια, που σίγουρα θα τα τιμήσουν πολύ και με καμάρι θα τα πάρουν για κολατσιό στο σχολείο!

Καλή επιτυχία!!!

Advertisements

21 Σχόλια (+add yours?)

  1. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Μμμμ… η μανούλα έφτιαξε λαγάνα!!!- για την Καθαρά Δευτέρα και για όλη την Σαρακοστή | momyof6
  2. Τριανταφυλλένια
    Ἰαν. 30, 2015 @ 12:23:09

    Πολύ καλό για σνακ, ειδικά αφού μπαίνει και στην κατάψυξη! Να ρωτήσω, αν θες να τα κάνεις αλάδωτα, τη μαργαρίνη την αντικαθιστάς με κάποιο άλλο υλικό;

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Ἰαν. 30, 2015 @ 12:50:53

      Να σου πω την αλήθεια. ..πότε δεν έχω βάλει μαργαρίνη και γίνονται πάρα πολύ νόστιμα!

      Αν θέλεις δοκίμασε να βάλεις λίγο ταχίνι-αν σας αρέσει.

      Σε ευχαριστώ που πέρασες
      Φιλιά

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  3. Christina Makri
    Ἰαν. 30, 2015 @ 12:40:39

    Είναι το αγαπημένο δεκατιανό σχεδόν όλης της οικογένειας και δεν είχα μπει στον κόπο να ψάξω για συνταγή. Χαίρομαι που σε γνώρισα μέσω του πάρτυ του Mama Relax και έτσι θα κάνω και όμορφα κουλουράκια! Καλό ΣΚ 🙂
    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Ἰαν. 30, 2015 @ 12:48:22

      χαίρομαι και εγώ που σε γνώρισα, Χριστίνα! πολύ ομορφο το μπλογκ σου.
      Τώρα θα φτιάχνεις τα δικά σας κουλουράκια ,που θα είναι σίγουρα πολύ νόστιμα και θα τα ευχαριστηθείτε.

      Καλώς ήρθες. Πάντα ευπρόσδεκτη ! 🙂
      Καλό ΣΚ

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  4. Βάσω, η Μαμά Πρωτάρα
    Ἰαν. 30, 2015 @ 12:41:20

    Φαίνονται αρκετά εύκολα για εμένα την αρχάρια στην κουζίνα!!! Θα περάσει από δοκιμή! Έρχομαι από το πάρτυ της Μάρθας (Mama Relax)! Φιλιά!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  5. Maria Naka
    Ἰαν. 30, 2015 @ 13:52:40

    Φαίνονται τέλεια και τρελαίνομαι για κουλούρια γεμιστά! Ερχομαι από το πάρτυ της Μάρθας!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Ἰαν. 30, 2015 @ 17:59:37

      Καλώς ήρθες, Μαρία μου!

      εννοείται ότι μπορούν να γίνουν και γεμιστά, αναλόγως με τα γούστα μας: με τυρί, με ζαμπόν, με φέτα, με ελιές…
      ακόμα και με σταφίδες, αν αφαιρέσουμε το αλάτι.

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  6. eleniplus
    Ἰαν. 30, 2015 @ 17:26:28

    Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί τα κουλούρια -και όλες οι ζύμες!- είναι η αδυναμία εμένα της κόρης μου.
    Φιλιά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  7. Sotiria
    Ἰαν. 31, 2015 @ 23:17:56

    Μπράβο Αλεξία! Είχα καιρό στο μυαλό μου να αναζήτηση συνταγή για κουλούρια Θεσ/κης μιας καθ αρέσουν πολύ στα παιδία μου! Η μπυρομαγια είναι διαφορετική απο την απλή ξηρή μαγιά;

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Ἰαν. 31, 2015 @ 23:22:43

      είναι το ίδιο ακριβώς!
      μπορούμε όμως να την βρούμε και νωπή- στους φούρνους ή στο σούπερ μάρκετ- και να την διατηρήσουμε σε κομματάκια στην κατάψυξη.

      οι αναλογία είναι: 1 φακελάκι ξηρή μαγιά= 30 γρ νωπή μαγιά

      Ελπίζω να σας αρέσουν και να υιοθετήσετε την συνταγή!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  8. DiaperGifts
    Φεβ. 20, 2015 @ 20:53:22

    Αχ τι μου κάνεις… Δεν έψαξα ποτέ για συνταγή να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω γιατί… Θα τα δοκιμάσω και αυτά!!! Σ’ευχαριστώ πολύ!!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  9. Εἰδοποίηση σύνδεσης: e-mama.gr | Νηστίσιμες συνταγές από τη γειτονιά των blogs - e-mama.gr
  10. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Συνταγή για αφράτο και νόστιμο ψωμάκι- μαργαρίτα (εύκολη και γρήγορη) | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου!
  11. Μαρία
    Μάϊ. 21, 2015 @ 12:55:37

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τη συνταγή. θα ήθελα να τη δοκιμάσω (όμως μάλλον χωρίς μαργαρίνη). Αλλά δεν ξέρω τι εννοείς “αλεύρη Robin Hood” ;;;
    Ευχαριστώ! Χαιρετίσματα, Μαρία

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Μάϊ. 21, 2015 @ 14:51:12

      καλησπέρα Μαρία!
      είναι μια μάρκα “δυνατού” αλευριού, που χρησιμοποιείται και για τσουρέκια- ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα κουλούρια κάθε είδος άσπρου αλευριού

      καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  12. Κασσιανή
    Αὔγ. 04, 2015 @ 15:06:15

    Θα μπορούσαν να γίνουν και γεμιστά με πάστα ελιάς ή με πιπεριές φλωρίνης; Νομίζω θα γίνονταν ωραία!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: