Εύκολα, αφράτα, γρήγορα, νόστιμα!!! και νηστίσιμα!
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι Robin Hood
500 γραμμάρια χλιαρό νερό
30 γραμμάρια αλάτι
50 γραμμάρια ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
1 κουταλιά ταχίνι
300 γραμμάρια σουσάμι
(γίνονται 18 κομμάτια)
Πώς το κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή).
Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια
Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς
Λίγα μυστικά ακόμα
Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.
Διαβάστε περισότερο: Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-kai-grigora-koulouria-thessalonikis.html#ixzz2lvWTd8GR .
Παραλλαγές (δικές μας)
*δεν είναι απαραίτητη η μαργαρίνη- μπορούν να γίνουν και αλάδωτα!
*μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άσπρο αλεύρι, όχι μόνο αυτό που προτείνεται. Γίνονται πάντα πολύ πετυχημένα, και με το αλεύρι από τον μύλο, που είναι πιο οικονομικό και φρέσκο!!!.(καλό είναι όμως, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε το Robin Hood (που είναι δυνατό αλεύρι)να προσθέσουμε λίγη ακόμα μπυρομαγιά-περίπου 10 γρ.)
*το ταχίνι δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν δεν το συνηθίζουν τα παιδιά.
*θα χωρέσουν σε δυο μεγάλα ταψιά της κουζίνας και μπορούν να ψηθούν ταυτόχρονα στον αέρα. το ταψάκι με το νερό δεν το κρίνω απαραίτητο.
*είναι εύκολα και οικονομικά.σκεφτείτε ότι 18 κουλούρια από τον φούρνο στοιχίζουν 9 ευρώ, ενώ με 2-3 ευρώ περίπου θα τα φτιάξουμε μόνοι μας – και σίγουροι για την ποιότητα των υλικών!
*και τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και να πλάσουν τα δικά τους κουλούρια, που σίγουρα θα τα τιμήσουν πολύ και με καμάρι θα τα πάρουν για κολατσιό στο σχολείο!
Καλή επιτυχία!!!
Πολύ καλό για σνακ, ειδικά αφού μπαίνει και στην κατάψυξη! Να ρωτήσω, αν θες να τα κάνεις αλάδωτα, τη μαργαρίνη την αντικαθιστάς με κάποιο άλλο υλικό;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Να σου πω την αλήθεια. ..πότε δεν έχω βάλει μαργαρίνη και γίνονται πάρα πολύ νόστιμα!
Αν θέλεις δοκίμασε να βάλεις λίγο ταχίνι-αν σας αρέσει.
Σε ευχαριστώ που πέρασες
Φιλιά
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Είναι το αγαπημένο δεκατιανό σχεδόν όλης της οικογένειας και δεν είχα μπει στον κόπο να ψάξω για συνταγή. Χαίρομαι που σε γνώρισα μέσω του πάρτυ του Mama Relax και έτσι θα κάνω και όμορφα κουλουράκια! Καλό ΣΚ 🙂
http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
χαίρομαι και εγώ που σε γνώρισα, Χριστίνα! πολύ ομορφο το μπλογκ σου.
Τώρα θα φτιάχνεις τα δικά σας κουλουράκια ,που θα είναι σίγουρα πολύ νόστιμα και θα τα ευχαριστηθείτε.
Καλώς ήρθες. Πάντα ευπρόσδεκτη ! 🙂
Καλό ΣΚ
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Φαίνονται αρκετά εύκολα για εμένα την αρχάρια στην κουζίνα!!! Θα περάσει από δοκιμή! Έρχομαι από το πάρτυ της Μάρθας (Mama Relax)! Φιλιά!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλώς ήρθες Βάσω!
Είναι εύκολη συνταγή και πετυχαίνει πάντα!
Φιλιά
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Φαίνονται τέλεια και τρελαίνομαι για κουλούρια γεμιστά! Ερχομαι από το πάρτυ της Μάρθας!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλώς ήρθες, Μαρία μου!
εννοείται ότι μπορούν να γίνουν και γεμιστά, αναλόγως με τα γούστα μας: με τυρί, με ζαμπόν, με φέτα, με ελιές…
ακόμα και με σταφίδες, αν αφαιρέσουμε το αλάτι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί τα κουλούρια -και όλες οι ζύμες!- είναι η αδυναμία εμένα της κόρης μου.
Φιλιά
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Να την δοκιμάσεις, Ελένη, και ελπίζω να την ευχαριστηθείτε!
στα μικρά μου πάντως αρέσουν πολύ 🙂 αλλά και σε εμάς, φυσικά
φιλιά
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Μπράβο Αλεξία! Είχα καιρό στο μυαλό μου να αναζήτηση συνταγή για κουλούρια Θεσ/κης μιας καθ αρέσουν πολύ στα παιδία μου! Η μπυρομαγια είναι διαφορετική απο την απλή ξηρή μαγιά;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
είναι το ίδιο ακριβώς!
μπορούμε όμως να την βρούμε και νωπή- στους φούρνους ή στο σούπερ μάρκετ- και να την διατηρήσουμε σε κομματάκια στην κατάψυξη.
οι αναλογία είναι: 1 φακελάκι ξηρή μαγιά= 30 γρ νωπή μαγιά
Ελπίζω να σας αρέσουν και να υιοθετήσετε την συνταγή!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αχ τι μου κάνεις… Δεν έψαξα ποτέ για συνταγή να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω γιατί… Θα τα δοκιμάσω και αυτά!!! Σ’ευχαριστώ πολύ!!!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Είδες πως «ξεσηκωνόμαστε» η μια με την άλλη; 🙂 🙂 🙂
αν θέλεις, από την ίδια ζύμη με τις «γρήγορες» λαγάνες, πλάσε και κουλουράκια.
Να είσαι καλά, Χριστίνα μου! ❤
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλημέρα, ευχαριστώ για τη συνταγή. θα ήθελα να τη δοκιμάσω (όμως μάλλον χωρίς μαργαρίνη). Αλλά δεν ξέρω τι εννοείς «αλεύρη Robin Hood» ;;;
Ευχαριστώ! Χαιρετίσματα, Μαρία
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
καλησπέρα Μαρία!
είναι μια μάρκα «δυνατού» αλευριού, που χρησιμοποιείται και για τσουρέκια- ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα κουλούρια κάθε είδος άσπρου αλευριού
καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θα μπορούσαν να γίνουν και γεμιστά με πάστα ελιάς ή με πιπεριές φλωρίνης; Νομίζω θα γίνονταν ωραία!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Με ελιές τα έχουμε δοκιμάσει και είναι πολύ ωραία! !
Γιατί όχι και με πιπεριές; .. 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Έκανα μισή δόση για δοκιμή, έφαγαν τα μισά χθες και άρεσαν μέχρι και στον άντρα μου που έφαγε ένα κουλούρι με φέτα και ντομάτα για πρωϊνό!Υπέροχα έγιναν!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Πολύ χαίρομαι!
απλή και πετυχημένη συνταγή που μάς βολεύει ιδιαιτέρως και τις νηστίσιμες μέρες!
Αξίζει να υπάρχει ένα απόθεμα στην κατάψυξη για κάθε στιγμή 🙂
Να είστε καλά!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θα τα ξανακάνω σίγουρα! Την κανονική δόση αυτή τη φορά και στρογγυλά και μακρουλά, ήδη η συνταγή δόθηκε σε έτερη πολύτεκνη μανούλα με έξι παιδάκια.Ευχαριστουμε για τις ωραίες συνταγές!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Να είστε καλά!
είναι όμορφο να μοιραζόμαστε ό,τι καλό!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!