βασιλόπιτα 1

η πιο γρήγορη και νόστιμη βασιλόπιτα- τσουρέκι, που έχουμε φτιάξει

επειδή πού κουράγιο για πολύωρες προεργασίες και ζύμωμα…

ακολουθήσαμε την συνταγή της μαμάς μου, αρκετά απλοποιημένη

δεν χρειάζεται προετοιμασία της μαγιάς- την ζυμώνουμε με το μίξερ και ελάχιστα στο χέρι

και επειδή συνεχίζει το τρέξιμο με τις προετοιμασίες της Πρωτοχρονιάς, σας δίνω την συνταγή- αν έχετε φτιάξει ήδη βασιλόπιτα, δοκιμάστε την για τσουρέκια

(είναι πεντανόστιμη, πολύ αφράτη και μυρωδάτη- και πώς το ξέρουμε; θα ρωτήσετε…κράτησα ένα κομματάκι και το έψησα χωριστά, και έτσι την δοκιμάσαμε…τώρα τα μικρά περιμένουν με ανυπομονησία σε ποιον θα πέσει το φλουρί! 🙂

βασιλόπιτα

η βασιλόπιτά μας- πριν το στόλισμα! …έπεται και συνέχεια

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια

3 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 πακέτο 225 γρ.  βούτυρο Lurpak ( αν θέλουμε, αντικαθιστούμε ένα μέρος με μαργαρίνη)

1 1/2 νεροπότηρο χλιαρό γάλα (ή αραιωμένο εβαπορέ)

1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη

6 αυγά

1 κουταλάκι μαχλέπι

ξύσμα ενός (ακέρωτου) πορτοκαλιού

.

για το άλειμμα: 1 κρόκος αβγού αραιωμένος με λίγο γάλα

αμύγδαλα

(όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με τα 2/ 3 από το βούτυρο (το υπόλοιπο το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά σε ένα μπρίκι, και το αφήνουμε στην άκρη)- μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

2. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά περίπου.

3. Μετά προσθέτουμε σταδιακά και εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι (μέσα στο αλεύρι έχουμε προσθέσει τη μαγιά, τα μυρωδικά και το ξύσμα). Χτυπάμε με το εξάρτημα της ζύμης (γάντζους) στην χαμηλή ταχύτητα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα. Αν δεν έχουμε εξάρτημα ζύμης, ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια.

4.  Όταν η ζύμη είναι λεία και απαλή (αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι, ίσα ίσα να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια), παίρνουμε το λιωμένο βούτυρο στην χούφτα μας, το ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω στην ζύμη και «διπλώνουμε» λίγες φορές την ζύμη- το βούτυρο θα απορροφηθεί κατά το φούσκωμα.

5. Τοποθετούμε την ζύμη σε στρόγγυλο ταψί,στρωμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με έναν κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο γάλα, στολίζουμε με αμύγδαλα (προαιρετικά)σκεπάζουμε με λαδόκολλα, και τοποθετούμε την βασιλόπιτα- τσουρέκι σε ζεστό φούρνο (50 βαθμούς) για μία ώρα περίπου, ώσπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

6. Όταν έχει φουσκώσει, την βγάζουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου .

στολίσαμε την βασιλόπιτα με λιωμένη σοκολάτα γάλακτος και σχηματίσαμε την χρονολογία (2015) με τριμμένη λευκή σοκολάτα!

Καλή επιτυχία!!!  

Αλεξία- momyof6

.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.