“Τα τρουφάκια της μαμάς μου”- απλό και νόστιμο αλάδωτο γλυκό

.%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b4%cf%89%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b1

.

Τρουφάκια αλάδωτα, συνταγή της μαμάς μου, που με ταξιδεύει στα παιδικά μου χρόνια… αν και ακόμα και τώρα ,συχνά τα φτιάχνει και τα φέρνει για εμάς και τα εγγόνια της.

Για εμένα είναι  το πιο νόστιμο άλαδο γλυκό, και το “τιμούμε” και στο σπίτι μας με πολλές  παραλλαγές και προσθήκες, αναλόγως με τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών (γι αυτό και βλέπετε πως κάποια τρουφάκια έχουν ινδοκάρυδο και κάποια όχι ).

.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αύριο (14 Σεπτεμβρίου)… και με αφορμή την αυστηρή νηστεία της ημέρας, θυμήθηκα τα τρουφάκια αυτά.

Σάς δίνω την συνταγή- ίσως να φανεί χρήσιμη και για όσους γιορτάζουν (Σταυρούλα, Σταύρος κ.α.).

.

Είναι πολύ απλή, χωρίς λιπαρά και με αρκετά υγιεινά υλικά.

Tα νηστίσιμα τρουφάκια περιέχουν σχεδόν πάντα μαργαρίνη (όχι και τόσο υγιεινή επιλογή…), ενώ τα συγκεκριμένα τρουφάκια- σοκολατάκια έχουν ελάχιστα λιπαρά, – μόνο όσα προέρχονται από το κακάο.

.

Βασική συνταγή:
1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη 

0,5 ποτήρι κακάο σκόνη

1,5 έως 2 ποτήρια τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά (όσο πάρει)

.

προαιρετικά, κατά βούληση:

τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια

σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη

2-3 κουταλιές ινδοκάρυδο (τριμμένη καρύδα)

2-3 κουταλιές μούσλι ή άλλα δημητριακά

ξύσμα πορτοκαλιού

τρούφα ή ινδοκάρυδο, για το “τύλιγμα”

και ό,τι άλλο θα σάς άρεσε.

.

*** για ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη και μέλι.

.

Εκτέλεση– πολύ απλή:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με το κακάο και τη ζάχαρη, ώσπου να λιώσουν- δεν χρειάζεται βράσιμο.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι (όσο πάρει) και όποια άλλα υλικά θέλουμε.

(Αν βάλουμε ινδοκάρυδο και μούσλι, θα μειώσουμε λίγο το παξιμάδι).

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πλάθουμε σε μπαλάκια. (Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει πολύ στα χέρια μας).

“Τυλίγουμε” με τρούφα , ινδοκάρυδο ή τριμμένο καρύδι.

Βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια μεγέθους όσο ένα καρύδι.

.

Καλή επιτυχία!

και αν κάνετε δικές σας “προσθήκες” στα προαιρετικά υλικά, θα χαιρούμουν να τις μοιραστείτε μαζί μας.

με την αγάπη μου,

Αλεξία

 

.

υγ η φωτογραφία απ΄τα τρουφάκια δεν είναι και τόσο καλή, το ξέρω… αλλά “τέτοια ώρα, τέτοια λόγια”- τρέχοντας την έγραψα και αυτή την ανάρτηση 🙂

.

.

ένα ακόμα αλάδωτο γλυκό:

Κέικ με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι (νηστίσιμο)

coconut2

.

 

 

 

2 Σχόλια (+add yours?)

  1. ΑΧΤΙΔΑ
    Σεπ. 14, 2016 @ 19:08:58

    Φίλη μου…ομολογώ..έφαγα λαδάκι!!!!!!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  2. Katerina Konstantinou
    Σεπ. 19, 2016 @ 15:20:22

    Κάθε φορά ξετρελαίνομαι με τις συνταγές σου Αλεξία μου! Αυτή τη φορά μου έβγαλες και εμένα αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια! Να είσαι καλά!

    Ἄρεσε στοὺς 2 ἄνθρωποι

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...