ΜΙΚΙΚΙΑ: παραδοσιακοί λουκουμάδες από τη Θράκη

.μικίκια

 

Τα μικίκια τα “ανακαλύψαμε” πρόσφατα, σε μια αναζήτηση για παραδοσιακές συνταγές, που πολύ τις τιμούμε και τις “γνωρίζουμε” και στα παιδιά μας. Είναι και αυτές μέρος της παράδοσής μας και αξίζει να τις διατηρούμε, για να μην χαθούν και να μην μείνουν μόνο σαν μνήμες, γραμμένες σε βιβλία…

Σας δίνω, λοιπόν, την συνταγή τους, από την γιαγιά Mαρία από το Διδυμότειχο (την βρήκαμε εδώ) . Θυμίζουν πολύ τους γνωστούς λουκουμάδες, μόνο που είναι λίγο πιο σφιχτή η ζύμη τους και το σχήμα τους μοιάζει με τα donuts, σε μικρότερο μέγεθος.

 

Υλικά:   2 ½ ΠΟΤΉΡΙΑ ΝΕΡΌ ΧΛΙΑΡΌ

1 ΚΙΛΌ ΑΛΕΎΡΙ

40 – 50 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ ΜΑΓΙΆ

1 ΚΟΥΤΑΛΙΆ ΤΗΣ ΣΟΎΠΑΣ ΜΈΛΙ

1 ΚΟΥΤΑΛΆΚΙ ΚΟΦΤΌ ΑΛΆΤΙ

 

 

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι στο χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρις ότου ενωθούν καλά, χωρίς να υπάρχουν σβόλοι στη ζύμη. Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγο νερό (χλιαρό).

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει η ζύμη βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι από τη ζύμη και το πλάθουμε στην παλάμη μας με τον ίδιο τρόπου που πλάθουμε τα γνωστά κεφτεδάκια.

Με τον αντίχειρά μας κάνουμε μία τρύπα στη μέση και καθώς το ταλαντεύουμε στα δάχτυλα μας για να γίνει μεγαλύτερο η το άνοιγμα, το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Με αυτό τον τρόπο τηγανίζουμε όλα τα  ΜΙΚΙΚΙΑ και τα σερβίρουμε ζεστά κυρίως με μέλι ή ότι άλλο μας αρέσει.

*********

Σε εμάς άρεσαν πολύ και ήδη τα φτιάξαμε δυο φορές. Τι λέτε, θα τα δοκιμάσετε και εσείς;…

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αλεξία

.

μια συνταγή για λαγγίτες από την Δυτική Μακεδονία – και το έθιμο για τα νεογέννητα και τις λεχώνες:

Λαγγίτες (τηγανίτες) για το νεογέννητο μωράκι

 

4 Σχόλια (+add yours?)

  1. Μέλια
    Αὔγ. 06, 2015 @ 21:38:39

    Τι μου κάνεις Αλεξία μου και τι μου θύμησες; τρέχω στην κουζίνα μου!

    την αγάπη μου…

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  2. momyof6
    Αὔγ. 06, 2015 @ 21:41:00

    χαίρομαι πολύ που σε “ξεσήκωσα”!
    αν έχεις κάποια “μυστικά” για την συνταγή, μην μας τα κρύψεις! 🙂

    φιλιά ❤

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  3. Ευαγγελία
    Αὔγ. 12, 2015 @ 13:08:20

    Αλεξία πολύ ωραία η συνταγή αλλά κάτι νομίζω έκανα λάθος γιατί με βγήκαν λίγο σκληρά (ότι πρέπει για πετροπόλεμο!).Μήπως μπορείς να καταλάβεις τι έκανα λάθος?Σε ευχαριστώ πολύ.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Αὔγ. 12, 2015 @ 14:34:26

      Ελευθερία μου, να υποθέσω ότι
      Ίσως δεν είχε φουσκώσει καλά η ζύμη-πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο
      Ή
      Ήταν πολύ σφιχτή.
      Θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή,και επειδή κολλάει στα χέρια, τα λάδωνα για να τα πλάσω τα μικίκια.

      Εύχομαι την επόμενη φορά να τα πετύχετε!
      Αν τα δοκιμάσεις ξανά, πες μας αν ήταν καλύτερα και τι άλλαξε.

      Φιλιά

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...