βραστήρας 1Σήμερα έχουμε «νοικοκυριό»!

Να πώς μου ήρθε η ιδέα για αυτή την ανάρτηση:

χθες, καθώς έπινα το τσάι μου, γεύθηκα και ένοιωσα  μέσα στο στόμα μου «κομματάκια» από άλατα.

Ε, καιρός είναι, είπα, να καθαρίσω τον βραστήρα μου.

Κατά διαστήματα τον καθάριζα με νερό και ξύδι, αλλά αυτή την φορά το είχα αμελήσει και το κακό είχε παραγίνει.

Ξεκίνησα με την γνωστή μέθοδο, αλλά ενώ έβρασε και ξαναέβρασε το νερόξυδο και στο σπίτι απλώθηκε μια όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά…κανένα αποτέλεσμα.

Έκανα τότε μια αναζήτηση και, μέσα από φόρουμ, κατέληξα ότι η πιο αποτελεσματική λύση γι΄αυτή την περίπτωση είναι το ξινό (κιτρικό οξύ) ή αλλιώς γνωστό ως λεμόν τουζού. Το ξυνό χρησιμοποιείται και στην ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή γλυκών κουταλιού, στις ελιές και στο τουρσί και θεωρείται ακίνδυνο .Το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, σε φαρμακείο ή σε καταστήματα με μπαχαρικά και χημικά.

Συγκριτικά με το ξύδι, το βρήκα και εντελώς άοσμο- την μέθοδο με το ξύδι την εφάρμοζα στο μπαλκόνι, όταν το επέτρεπε ο καιρός.

Μόλις εφάρμοσα αυτή την μέθοδο, αμέσως διαλύθηκαν τα περισσότερα άλατα! Έβρασα 550 ml νερό,
έριξα και ανακάτεψα μια γεμάτη κουταλιά ξυνό και το άφησα να δράσει για λίγο. Μετά, με προτροπή του άντρα μου , και για να διαλυθούν και τα υπόλοιπα άλατα, το άφησα να δράσει ολόκληρο το βράδυ. Και το πρωί είχα έναν πεντακάθαρο βραστήρα, σαν ολοκαίνουριο!

βραστήρας 2

(κρίμα που δεν το φωτογράφησα πριν τον καθαρισμό να το δείτε συγκριτικά- είχε ένα πολύ παχύ στρώμα από άλατα)

Για να μην πολυλογώ, θα σας δώσω τις οδηγίες που προτείνει η Tefal για τον καθαρισμό του βραστήρα από τα άλατα- και επιλέξτε ποια σας βολεύει περισσότερο.

******************

1 – Πώς μπορώ να καθαρίσω το φίλτρο του βραστήρα μου;

Απλά ξεπλύντε και βουρτσίστε το φίλτρο κάτω από τη βρύση τακτικά για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε άλατα και να αποτρέψετε το φίλτρο να μπλοκάρει. Μπορείτε επίσης να το ενυδατώσετε στο χυμό λεμονιών ή το άσπρο ξίδι όλη νύχτα.

 

2 – Πώς καθαρίζω τα πλαστικά ή μεταλλικά κομμάτια του βραστήρα;

Απλά καθαρίστε το εξωτερικό με ένα υγρό ύφασμα (με μια σταγόνα του ξιδιού εάν είναι απαραίτητο) και αφαιρέστε τα άλατα στο εσωτερικό. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λειαντικά μετάλλων, σκόνη καθαρισμού, καθαριστική κρέμα γρατσουνιών ή οποιαδήποτε αλλά καθαριστικά προϊόντα δεδομένου ότι μπορούν να αποχρωματίσουν το πλαστικό. Να είστε προσεκτικός/η ώστε να μην βάλετε το καλώδιο και τη βάση του βραστήρα στο νερό.

 

3 – Πώς αφαιρώ τα άλατα από το βραστήρα μου;

Συστήνουμε:

1) Άσπρο ξίδι:

Γεμίστε το βραστήρα με 500ml άσπρο ξιδί. Αφήστε 1 ώρα να ενυδατωθεί  χωρίς να βράσει

2)Κιτρικό οξύ (αλλιώς ξινό ή λεμόν τουζού)

Βράστε 500ml νερού. Προσθέστε 25g  κιτρικού οξέος. Αφήστε να ενυδατωθεί για 15 λεπτά. Κατόπιν πετάχτε το μείγμα: Ξεπλύντε το βραστήρα με το καθαρό νερό πέντε φορές πριν χρησιμοποιηθεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ- μην χρησιμοποιείτε άλλα απορρυπαντικά αφαίρεσης αλάτων, όπως αυτά που είναι βασισμένα σε σουλφαμικό οξύ.

Αυτά από την Tefal.

*****************

κάποιοι προτείνουν χυμό λεμονιού ή να βράσεις μισό λεμόνι μέσα στο νερό.

Πάντως όλες αυτές οι μέθοδοι είναι φυσικές και πολύ οικονομικές και αποφεύγουμε τα ισχυρά , χημικά καθαριστικά , που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας και ειδικά για τα μωρά και τα παιδιά.

 

επιπλέον χρήσεις για το ξινό:
το καλοκαίρι, είχα καθαρίσει τα πλακάκια στο μπαλκόνι από τα σημάδια που αφήνουν οι γλάστρες με ξινό. Είχα δοκιμάσει όλα τα αφαιρετικά αλάτων, και μόνο το ξινό έφερε αποτέλεσμα.

Κάποιες φίλες μου είπαν ότι το χρησιμοποιούν και για το καθάρισμα του μπάνιου και των ανοξείδωτων νεροχυτών από τα άλατα- το δοκίμασα και όντως είναι πολύ αποτελεσματικό.Σε λίγο ζεστό νερό αραιώνεις ξινό, γίνεται σαν κρέμα και με αυτό καθαρίζεις όλες τις επιφάνειες του μπάνιου  και ανοξείδωτους νεροχύτες.

.

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας πω τα μυστικά που έμαθα από έναν πολύ καλό επαγγελματία τεχνίτη, για την συντήρηση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων και του πλυντηρίου πιάτων.

.

Περιμένω και δικές σας προτάσεις- εύκολες και πρακτικές λύσεις, για να μένει περισσότερος χρόνος για την οικογένειά μας.

Καλή ευκολία στο νοικοκυριό σας!

Αλεξία- momyof6

.

10 σκέψεις σχετικά με το “Πώς καθαρίζω τον βραστήρα από τα άλατα- με ξινό (κιτρικό οξύ), με ξύδι ή με λεμόνι.

  1. Δεν το ήξερα αυτό με το ξινό και τις χρήσεις του. Θα το δοκιμάσω. Εγώ με λεμόνι καθαρίζω τον βραστήρα κ τις βρύσες με την λεμονόκουπα, πολύ αποτελεσματικό!
    Το ξύδι το έχω για όλα τα άλατα του μπάνιου, πιο αστραφτερά δεν γίνετε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. αυτό το διάβασα και εγώ ‘Αντζυ

      πιστεύω ότι θα πιάσει, αλλά διστάζω λίγο μπροστά στην ιδέα, πρέπει ίσως να είναι εντελώς φυσικό και ολοκάθαρο

      το καλοκαίρι που θα μαζέψουμε κοχυλάκια από την θάλασσα, θα το δοκιμάσουμε! 🙂

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.