Χριστόψωμο

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).

Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο Σταυρός.
Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια.
Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.
(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)
 .

Συστατικά

4 κούπες αλεύρι μαλακό
25 γρ μαγιά νωπή
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
αυγό
1 κουταλιά γλυκάνισο
1 ½ κούπες νερό
Λίγο αλάτι
Σουσάμι
καρύδια
Λίγο λάδι για το ταψί
 .
Εκτέλεση 
Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη.Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά.
Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού.
Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια.
Κατά τόπους τηρούνται διάφορα έθιμα για τον στολισμό του ψωμιού.
Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.
.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!
.
πηγή:
 

1 Σχόλιο (+add yours?)

  1. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Το Χριστόψωμο: ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλεξ. Παπαδιαμάντη « Αντέχουμε…

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

νόστιμες, απλές και εύκολες!~ για μαμάδες και παιδιά!

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

η φιλοσοφία μας για το νοικοκυριό!

Δεκεμβρίου 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοε.   Ἰαν. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ἀρχεῖα

Κατηγορίες

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: