«Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, η προσπάθεια που έχει να γίνει από  κάθε Χριστιανό, είναι η εξής: όπως προβληματιζόμαστε τι θα μάθουν τα παιδιά μας (γράμματα, γλώσσες, μουσική) ακόμα περισσότερο να μας προβληματίζει πως θα γνωρίσει την πίστη του το παιδί μου, πώς θα γνωρίσει την μυστηριακή ζωή, πώς θα ζήσει πνευματική ζωή. Αυτό ρέπει να μάς καίει περισσότερο, κι έπειτα όλα τα άλλα. Βέβαια εμείς ήμασταν, ας το πούμε, «κακότυχοι», δεν μεγαλώσαμε έτσι. Τα παιδιά μας, όμως, έτσι πρέπει να μεγαλώσουν.

Κάποιος έχει πολλά παιδιά, έχει μια μεγάλη οικογένεια. Ο πατέρας του δεν ήξερε και έτσι δεν τον μεγάλωσε σωστά. Και τώρα λέει «δεν θα κάνω όπως ο πατέρας μου. Δεν ήξερε και δεν μας μεγάλωσε σωστά. Εγώ θα μεγαλώσω σωστά τα παιδιά μου». Και τα μεγαλώνει όπως θέλει ο Θεός πραγματικά. Είναι μια ευλογημένη οικογένεια. Δεν βλέπεις εκεί καυγάδες, δεν ακούς φωνές δεν βλέπεις μαλώματα. Συζητήσεις βλέπεις και προτροπές. Βλέπεις μια χριστιανική δημοκρατία, το παιδί να συζητά με τη μάνα, να τακτοποιεί τα προβλήματα με τον πατέρα. Ούτε αγριέματα, ούτε απειλές.

«Παιδάκι μου, έλα να το συζητήσουμε. Να, έτσι λες εσύ. Να δούμε αν μπορεί να είναι έτσι».

Κάθονται και συζητούν. Και λέει και αποδεικνύει στο παιδί ότι δεν είναι έτσι. Και παραδέχεται το παιδί ότι δεν είναι έτσι. Και κάθονται και διαβάζουν μαζί Αία Γραφή, διαβάζουν Βίου Αγίων. Ναι, δεν τους «καίει» μόνο αν το παιδί πάει διαβασμένο στο Σχολείο, στο Γυμνάσιο…»

Από το βιβλίο

Ομιλίες Γέροντος Γρηγορίου Α’

Ι. Ησυχαστήριον «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»

Μεταμόρφωσις Χαλκιδικής 2020

(05-/06/2022)

.

Ας μείνουμε σε επικοινωνία! Αφήστε το μέιλ σας στην ακόλουθη φόρμα για να λαμβάνετε το newsletter με τα νέα μας.

Επεξεργασία…
Success! You're on the list.

2 σκέψεις σχετικά με το “«Παιδάκι μου, έλα να το συζητήσουμε. Να δούμε αν μπορεί να είναι έτσι».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.