Κάποιες φορές, ειδικά σε περιόδους μεταβατικές και σε φάσεις δύσκολες, αναρωτιέμαι:

«Μήπως ασχολούμαι με πολλά;» (εκτός των βασικών φροντίδων της οικογένειας).

Ο προβληματισμός αυτός προκύπτει είτε γιατί νιώθω ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω επαρκώς σε όλα όσα έχω αναλάβει και σε όλα όσα ασχολούμαι, είτε γιατί αισθάνομαι πιεσμένη και κουρασμένη. Και αυτή η πίεση μετατρέπεται σε άγχος που επιβαρύνει, φυσικά, την ψυχική και σωματική υγεία.

Είναι, μάλλον, λογικό να έρχονται τέτοιες σκέψεις σε πολυάσχολες μητέρες που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ οικογένειας και προσωπικής- επαγγελματικής ζωής.

Είναι καλό να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον εαυτό μας και τις επιλογές μας και να μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα.

Κι είναι, επίσης, καλό να λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας αυτές τις σκέψεις και τα μηνύματα του οργανισμού μας πριν εξελιχθούν σε παθήσεις.

Πολύ συχνά, εξάλλου, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες και τους στόχους μας. Να «κάνουμε πίσω» το δικός μας θέλημα για το καλό της οικογένειάς μας. Και αυτή η «υποχώρηση», όταν γίνεται ολόκαρδα, αποβαίνει εν τέλει προς όφελος όλων μας.

Είναι το περιβάλλον μας τέτοιο, ειδικά το διαδικτυακό, που προτρέπει στο multitasking. Αλλά, πραγματικά, τι νόημα έχει η πολυπραγμοσύνη αν δεν συνδυάζεται με συνέπεια και ηρεμία;…

Αυτές τις λίγες σκέψεις είχα να μοιραστώ μαζί σας και  θα χαρώ να διαβάσω και τις δικές σας.

Εσείς αισθάνεστε ενίοτε ότι ασχολείστε με πολλά;

Με την αγάπη μου,

Αλεξάνδρα Χ. Τ.

31/3/2022

Ας μείνουμε σε επικοινωνία!

Ακολουθήστε μας στο ΙNSTAGRAM ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK.

free images from unsplash

4 σκέψεις σχετικά με το “«Μήπως ασχολούμαι με πολλά;»

  1. Αλεξάνδρα μου καλό μήνα! Με λίγους και καλούς, δηλαδή ουσιαστικούς στόχους…
    Εμένα λοιπόν η δικιά μου εμπειρία έρχεται απο το παρελθόν, πρίν ακόμα κάνω οικογένεια. Ηταν τα χρόνια που δόθηκα ολόψυχα στην δουλειά μου ενώ παραάλληλα προσπαθούσα να κάνω κι άλλα πράγματα που ταίριαζαν στις κλίσεις και στα ενδιαφέροντα μου. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ αγχος.
    Μετά απο εκτεταμένη ενδοσκόπηση καταλαβα οτι πίσω απο όλη αυτην την πολυπραγμοσύνη κρύβεται σαφώς μια πληθώρα κλίσεων και ενδιαφερόντων η οποία όμως εκδηλώνεται επιτακτικά και ταυτόχρονα για τους εξής λόγους :
    α) Υπερεκτίμηση των δυνάμεων μου
    β) Υποτίμηση του χρόνου που χρειαζομαι για να διεκπεραιώσω αυτα που έχω αναλάβει
    γ) Ανάγκη να υπηρετήσω μια εικόνα τελειότητας (δηλαδή να με θαυμάζουν)
    δ) Υπαρξιακό αγχος θανάτου : «πρέπει να ΖΗΣΩ την ΚΑΘΕ μερα» – μια παγίδα στην οποία ο ίδιος ο δυτικός πολιτισμος μας ωθεί, θεωρώντας κάθε στιγμή απραξίας ως μια χαμένη στιγμη και μπολιάζοντας μας με την ανάγκη να κανουμε συνεχώς κατι ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ως πρότυπα προς μίμηση αυτούς που τα καταφέρνουν.
    Μετα απο αυτές τις συνειδητοποίησεις εκανα είρήνη με τον εαυτό μου. Αποφάσισα οτι είμαι επαρκης για μένα και με αποδέχομαι ακόμα κι αν δεν καταφέρνω να τα κάνω όλα και τόσο καλα όσο θα ήθελα. Εδωσα βαση σε αυτά που πρακτικα και όχι θεωρητικά ηταν απαραιτητα για την ζωή μου. Και αποδέχτηκα οτι κάποια αλλα θα χρειαστεί να τα μεταθέσω για το -ίσως και πολύ μακρινό- μέλλον.
    Ολα αυτα με βοήθησαν τώρα που προσπαθώ να συνδυάσω εργασία και οικογένεια και να μπορέσω ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα χωρίς τύψεις να δώσω προτεραιότητα στην οικογένεια, όπως κάποτε έδωσα στην δουλειά μου….
    Εν κατακλείδι η αποδοχή της θνητότητας και του πεπερασμένου μας καθώς και των στόχων που πραγματικα μας γαληνεύουν την ψυχή και δεν απευθύνονται σε άλλους ούτε αφορούν εναν ιδανικό εαυτό μας είναι τα κλειδιά για να έχεις μια όχι απαραίτητα γεμάτη αλλα ουσιαστική ζωη… Απο αυτες που περνούν χωρίς να φωνάζουν δίπλα μας. Υπέροχες μεσα στην διακριτική τους πληρότητα.
    Την αγάπη μου! ε>

    Μου αρέσει!

    1. Καλό μήνα, Σοφία μου!
      Σε ευχαριστούμε πολύ για όσα έγραψες. Είναι πολύτιμα τα σχόλια και οι εμπειρίες σας.
      Συμφωνώ… η αποδοχή της θνητότητας αλλάζει όλη τη θεώρηση της ζωής.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.