Τιμούμε και φέτος την Επέτειο της Επανάστασης του ΄21, αυτό το μεγάλο τόλμημα της ψυχής και της καρδιάς των Ελλήνων εκείνων που έβαλαν στην άκρη τη λογική και πέτυχαν το απίστευτο θαύμα. Ξέφυγαν από τα όρια του επιτρεπτού και του «βολέματος» και κατόρθωσαν αυτό που ποθούσε η ψυχή τους: την απελευθέρωση από την τυραννία. Δεν έκαναν πόλεμο για τον πόλεμο, αλλά διεκδίκησαν το θεόσδοτο δώρο της Ελευθερίας.

Πολλά τα μηνύματα που μπορούμε να πάρουμε από τους ανθρώπους εκείνους, τους γνωστούς και αγνώστους ήρωες και ηρωίδες, αρκεί να τα δούμε με σεβασμό και σε αναλογία με την εποχή τους. Ας έχουμε πάντοτε υ π’ όψιν ότι τα ιστορικά γεγονότα μελετώνται και αναλύονται όχι με βάση την δική μας εποχή , αλλά με την εποχή που συνέβησαν.

Είναι δύσκολη η προσέγγιση παλαιότερων εποχών, θέλει ταπεινό φρόνημα και προσοχή, ώστε να μην αδικηθούν οι άνθρωποι εκείνοι με τη δική μας προσέγγιση.

Είναι δύσκολη η κατανόηση του ηρωισμού τους, και γι αυτό ας μην την αποδομούμε αλλά ας την αναλογιζόμαστε με σεβασμό και τιμή στη μνήμη τους.

Ας δίνουμε μηνύματα φιλοπατρίας και θυσίας στα παιδιά μας σε αναλογία με την δική μας εποχή και ερμηνεύοντας την συμπεριφορά εκείνων των ηρώων με βάση τον δικό τους αξιακό κώδικα. Έχουν πολλά να πουν στα παιδιά μας και σε εμάς, αρκεί να αφουγκραστούμε τις διηγήσεις τους…

Χρόνια πολλά, Ελλάδα μας! Πάντα ελεύθερη!

Αλεξάνδρα Χ. Τ. 24/3/2022

.

Παραθέτω και κάποια παλιότερα κείμενα που είχα γράψει, εμπνευσμένα από τον ηρωισμό των γυναικών του’21:

Για εσάς, γυναίκες Ελληνίδες, γυναίκες ηρωίδες…

Μία «συγγνώμη» σάς οφείλω… και μια υπόσχεση

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.