Οι Άγιοί μας, όπως και οι μεγάλοι Γέροντες και ασκητές της εποχής μας, ήταν κάποτε και οι ίδιοι μικρά παιδιά. Και από τότε ακόμα διαφαίνονταν, συχνά, η «κλίση» τους προς την αγιότητα. Αγαπούσαν ολόψυχα τον Χριστό και ζούσαν από τότε κοντά Του, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, με παιδική απλότητα και αγνότητα ψυχής.

Η σειρά «Ήταν κάποτε παιδιά» αποτελείται από περί τα δέκα καλογραμμένα βιβλία για παιδιά, γραμμένα με γλαφυρό τρόπο από την γνωστή συγγραφέα Άννα Ιακώβου.

Διαβάσαμε με τα παιδιά μας δύο από τα βιβλία της σειράς αυτής και αποκομίσαμε όμορφες και ωφέλιμες εντυπώσεις.

Ήταν κάποτε παιδιά (2) Ο Άγιος Νεκτάριος. – Με CD.

Στο βιβλίο για τον άγιο Νεκτάριο περιγράφονται στιγμές από τα παιδικά χρόνια αλλά και την ενήλικη ζωή του αγαπημένου αγίου του περασμένου αιώνα. Εντυπωσιάζει η ζωντανή πίστη της αγαθής ψυχής του που έστειλε γράμμα «Προς τον Κύριο Ιησού Χριστό», αλλά και η δύναμη της προσευχής του, που έσωσε τον ίδιο και τους συνταξιδιώτες του από σοβαρό κίνδυνο. Η ταπείνωσή του κατά τα χρόνια που δίδασκε ήταν επίσης συγκλονιστική και επηρέασε θετικά τους μαθητές του και όσους βρίσκονταν κοντά του, «αλλοιώνοντας» τις ψυχές τους.


Περιγραφή– από την σελίδα των εκδόσεων:

Στη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη, ο μικρός Αναστάσης συναντά την απέραντη αγάπη του Χριστού. Ταξιδεύοντας για τους Αγίους Τόπους, δαμάζει τα κύματα με τη δύναμη ενός μικρού σταυρού, που θα φορά για πάντα. Στο πέρασμα των χρόνων, ο Αναστάσης γίνεται ο Άγιος Νεκτάριος, ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών, και τα θαύματά του φθάνουν ως τα πέρατα της γης. Συναρπαστικές ιστορίες από τη ζωή ενός μεγάλου Αγίου της εποχής μας.

Το βιβλίο της Άννας Ιακώβου που τόσο αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους κυκλοφορεί τώρα σε μια πλήρως ανανεωμένη έκδοση με πλούσια εικονογράφηση από την Χρυσάνθη Χαραλαμπίου Σπύρου. Συνοδεύεται από ένα ηχητικό δίσκο που θα βοηθήσει τα παιδιά να απολαύσουν ακόμη πιο ολοκληρωμένα τις ιστορίες, αλλά και να καλλιεργήσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες στην αφήγηση και γενικά στον προφορικό λόγο.

Συντελεστές του ηχητικού δίσκου Αφήγηση Σοφία Χατζή, Σταύρος Σταμάτης Ψάλλει ο Αντώνης Μελιδονιώτης Μουσική: Ηλίας Πιλάλης Ηχοληψία – mastering Γιάννης Καραγιώργος

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο και να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άθως παιδικά κλικ ΕΔΩ.

Ήταν κάποτε παιδιά- ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος- με CD

Ο πατήρ Επιφάνιος μεγάλωσε κοντά στην αγαπημένη θεία του Αλεξάνδρα, η οποία με απλό αλλά βιωματικό τρόπο τον διαπαιδαγώγησε κατά Θεό. Στο βιβλίο περιγράφονται περιστατικά από τα παιδικά και μαθητικά χρόνια του και δίνεται έμφαση στη διάθεσή του να αγωνιστεί «τον καλό αγώνα»: τακτικός εκκλησιασμός, νηστεία, ολόθερμη προσευχή και διαρκής αγώνας «για να μην χάσει τον Παράδεισο».

(Σημ. όταν διαβάζω τα βιβλία στα μικρά μου παιδιά τροποποιώ σε ορισμένα σημεία το κείμενο, ώστε να γίνεται κατανοητό και να μην κουραστούν από την μεγάλη αφήγηση. Επίσης, στο βιβλίο για τον Γέροντα Επιφάνιο και στο σημείο όπου αναφέρεται στον «ακατανόμαστο», τροποποίησα την διήγηση λέγοντας ότι φοβήθηκε μήπως ήταν κάποιο άγριο ζώο).

Περιγραφή- από την σελίδα των εκδόσεων:

Οι Άγιοί μας, καθώς και οι μεγάλοι γέροντες και ασκητές ήταν κι’ αυτοί κάποτε μικρά παιδιά! Το καινούργιο βιβλίο και CD της σειράς «Ηταν κάποτε παιδιά» είναι αφιερωμένο στον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, τον σεβάσμιο πνευματικό οδηγό που ξεχώρισε για την ασκητικότητα της ζωής του και τη μεγάλη αγάπη που έδειχνε σ’ όποιον ζητούσε τη βοήθειά του.  

Το βιβλίο ξεκινά με μια πραγματική ιστορία από τα παιδικά του χρόνια του π. Επιφανίου στην Καλαμάτα, κοντά στην ξεχωριστή μορφή της θείας Αλεξάνδρας. Επαναστάτης με… αιτία ο μικρός Ετεοκλής (έτσι λεγόταν πριν την κουρά του), είχε το νου του πάντα στραμένο στον Παράδεισο.

Αυτή τη νοσταλγία του Παραδείσου μεταδίδει στους μικρούς αναγνώστες η ολοζώντανη αφήγηση της Άννας Ιακώβου. Η συγγραφέας, μια σημαντική μορφή στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, αναπτύσσει με έμπνευση ένα πραγματικό επεισόδιο από την παιδική ηλικία του π. Επιφανίου και το συμπληρώνει με την εξιστόρηση της ενήλικης ζωής του στην Αθήνα και την Τροιζήνα και με χαριτωμένα ανέκδοτα απ’ αυτήν. Η εικονογράφηση της Εύας Καραντινού θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Η εικονογράφος φανερώνει μ’ αυτή τη δουλειά της τις πηγές έμπνευσής της: τη βυζαντινή αγιογραφία, τη λαϊκή ζωγραφική, αλλά και την κλασσική ζωγραφική. Τις έχει καλά αφομοιώσει και δίνει ένα τελικό αποτέλεσμα που είναι ταυτόχρονα σύγχρονο, προσιτό στο παιδί, νοσταλγικό και χαρούμενο.

  H έκδοση συμπληρώνεται από ένα CD που θα συντροφεύσει τα παιδιά στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Η Σοφία Χατζή και ο Σταύρος Σταμάτης αφηγούνται το κείμενο με μετρημένη εκφραστικότητα. Η χροιά της φωνής τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και κατάλληλη για τα παιδιά. Το όλο εγχείρημα συμπληρώνει η θαυμάσια πραγματικά υπόκρουση με μουσική που έχουν συνθέσει ο Ηλίας Πιλάλης και ο Πέτρος Ζαράνης, δύο σύγχρονοι μουσικοί με έμπνευση και σπάνια ευαισθησία.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο και να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άθως παιδικά κλικ ΕΔΩ.

***

Και τα δύο βιβλίο, εκτός από το αρχικό μέρος όπου περιγράφονται τα παιδικά χρόνια των δύο αγιασμένων μορφών, περιλαμβάνουν και μια σύντομη διήγηση για τον βίο τους καθώς και διδακτικά λόγια και περιστατικά από την ζωή τους.

Τα βιβλία συνοδεύονται από ψηφιακούς δίσκους CD, που ακούν πολύ συχνά και με πολλή διάθεση τα παιδιά.

.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Άθως παιδικά για την αποστολή των βιβλίων.

Στην σελίδα μας στο Instagram τρέχει διαγωνισμός (18 έως 25 Ιανουαρίου 2022). Πάρτε και εσείς μέρος για να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου!

Καλές αναγνώσεις!

Με την αγάπη μου,

Αλεξάνδρα Χ. Τ.

18/1/2022

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.