Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και ενώ ήδη κύλησαν οι δυο πρώτες εβδομάδες (δηλ. μισός μήνας), κάθισα για λίγο και αναλογίστηκα:

Τι είναι, εν τέλει, καλύτερο;

Να θέτουμε πολλούς στόχους και όπου βγει

ή να θέτουμε «λίγους και καλούς»;

Μάλλον κλίνω προς τη δεύτερη επιλογή.

Τα τελευταία χρόνια έχω καταλάβει πως, πέρα από τους βασικούς μας στόχους, που αφορούν γενικότερα την κοσμοθεωρία μας και το νόημα που έχουμε δώσει στη ζωή μας, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι ή επιτεύγματα που επιχειρούμε να πραγματοποιήσουμε ίσως δεν έχουν τόσο νόημα. Εκείνο, μάλλον, που έχει περισσότερο σημασία είναι να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, να προσπαθούμε καθημερινά να βελτιωνόμαστε για να έχουμε χαρά και γαλήνη μέσα μας και γύρω μας, και να οδεύουμε με ηρεμία το δρόμο της ζωής μας.

Κάποιοι στόχοι, όσο κι αν τους προσπαθήσουμε, δεν θα τους πετύχουμε. Κάποιες φορές ίσως βγει ένα παράπονο, ένα «γιατί;». Αλλά ποτέ δεν ξέρουμε αν όντως θα ήμασταν καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι αν τους πετυχαίναμε. Οι φιλοδοξίες μας, ίσως, μάς ωθούν να αναλάβουμε πράγματα πάνω από τις δυνάμεις μας και το άγχος που εν τέλει φέρνουν στη ζωή μας αυτή η προσπάθεια δεν μάς αφήνει να χαρούμε όσα ήδη έχουμε καταφέρει.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθούμε για το καλύτερο. θα κάνουμε το δικό μας αγώνα και «ο Θεός βοηθός…».

.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας χαιρετώ και περιμένω με χαρά τα σχόλια και τα μηνύματά σας. Αν θέλετε να διαβάζετε νέες αναρτήσεις τέτοιου είδους (δηλ. τις σκέψεις μου) και να συνεχίσει η ροή αυτού του ιστολογίου, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό εξαρτάται κατά πολύ από τη δική σας ανταπόκριση σε αυτές. ❤

Με την αγάπη μου,

Αλεξάνδρα Χ. Τ.

14/1/2022

9 σκέψεις σχετικά με το “Πολλοί στόχοι; … ή λίγοι και καλοί;

 1. Καλή χρονιά! Εννοείται και θέλουμε να συνεχίσεις να γράφεις! Χαίρομαι πολύ όταν δημοσιεύεις οτιδήποτε. Είναι μία όαση το ιστολόγιο σου! Απλώς ο χρόνος για να γράψω κάποιο σχόλιο, είναι τόσο περιορισμένος… Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, γνωρίζεις καλά πόσες είναι οι υποχρεώσεις για όλους μας πια… Είσαι πλέον το μοναδικό ιστολόγιο που εξακολουθώ να διαβάζω εδώ και χρόνια, είσαι σταθερή αξία! Όσα γράφεις είναι πολύ σημαντικά! Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις, να είσαι πάντα καλά εσύ και η οικογένειά σου! Και όταν βρίσκεις χρόνο, γράφε μας! ❤

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Καλή χρονιά με υγεία κ με μικρούς στοχευμένους, λοιπόν στόχους.Εννοειται κ θέλουμε να γράφεις,να μας δίνεις ελπίδα ( κυρίως αυτό!),να μας ενθαρρύνεις κ να μας υπενθυμίζεις πολλά…Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κοπέλα κ το προηγούμενα σχόλιο κ θα ζητήσω να γράφεις συχνά για να μας τονίζεις σημεία πίσω από τη μητέρα,τη σύζυγο,την πίστη μας,τις ανάγκες,τις αξίες,τους στόχους, σημεία σημαντικά σύμφωνα με την Ορθοδοξία,την οικογένεια κ τον άνθρωπο.Καλη κ ευλογημένη συνέχεια!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Σε ευχαριστώ πολύ, Γεωργία μου.
   Να εύχεσαι ο Θεός να ευλογεί κάθε ενέργειά μας.
   Ό,τι γράφω ελπίζω να έχουν θετικό αντίκτυπο, να έχουν την φώτισή Του και κυρίως εμένα να βοηθούν, γιατί το έχω ανάγκη.
   Πολλές ευχές!

   Μου αρέσει!

 3. Αλεξάνδρα μου στο έχω γράψει πολλές φορές: τα ιστολόγια σου είναι μια ψυχική όαση. Μην σταματάς να γράφεις. Γράφεις εμπνευσμένα, όμορφα, ανθρώπινα. Το ότι δεν σχολιάζουμε σε κάθε σου ανάρτηση οφείλεται στο ότι είναι μάλλον κουραστικό να σου γράφουμε ότι συμφωνούμε συνέχεια με τις αναρτήσεις σου! 😊 Εγώ αντιθέτως θα ήθελα να μάθω κι άλλα για τις σκέψεις σου. Ας πούμε το θέμα με τους στόχους… Με έκανε να αναρωτηθώ αν εγώ βάζω στόχους και κατέληξα ότι οι στόχοι υπάρχουν αλλά είναι μάλλον οι αυτονόητοι : να είμαστε υγιείς, να καλλιεργούμαστε ψυχικά και πνευματικά, να επιβιώνουμε στην δουλειά μας και να φτάνουμε με τα παιδιά σώοι και αβλαβείς στα κρεβάτια μας ως την επόμενη μέρα! 😂 Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω τους στόχους σας γιατί πάντα είναι ωραίο να γίνεσαι καλύτερος. Τα φιλιά μου και την αγάπη μου στην υπέροχη οικογένεια σου..

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Σοφία λου, αυτά που περιεγραψες είναι πράγματι οι βασικοί στόχοι! Πολύ σωστά τα είπες. Αν δεν στοχεύουμε κυρίως σε αυτά, τι να τα κάνουμε τα υπόλοιπα;…είναι σαν να αιθεροβατουμε.

   Μιας και ζητάς να μάθεις στόχους, θα σου εμπιστευτώ έναν: να επιχειρήσω να εκδώσω κάποιο ή κάποια βιβλία που έχω γράψει. Το τελευταίο διάστημα παρακολούθησα αρκετές σειρές σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και σκέφτηκα να επιχειρήσω να προχωρήσω σε κάποιες εκδόσεις έργων μου. Δε ξέρω αν θα το πετύχω, καθώς δεν είναι απλή η διαδικασία, αλλά θα το τολμήσω και, αν είναι για καλό, ο Θεός ας το ευλογησει…

   Πάντως, τα σχόλια σας είναι πολύτιμα, καθώς συμπληρώνουν τις δικές μου σκέψεις. Εξάλλου, οπότε γράφω δεν επιχειρώ να καλύψω πλήρως ένα θέμα, αλλά δίνω κάποια βασικά στοιχεία, που με απασχολούν εμένα περισσότερο, και περιμένω να συμπληρώσετε εσείς με δικές σας σκέψεις. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γαι την ανταπόκριση! Είναι ευλογία αυτή η » κουβέντα » εδώ μέσα.

   Μου αρέσει!

   1. Χαίρομαι πολύ που έχεις έναν τόσο δημιουργικό στόχο από τον οποίο άλλωστε παράπλευρα οφέλη θα αντλήσουμε κι εμείς ως πιστοί σου αναγνώστες! Εγώ έχοντας διαβάσει ήδη το πρώτο (?) σου βιβλίο: «το θαύμα εντός μου» έχω αποκομίσει μόνο θετικές εντυπώσεις… Επίσης ένα πολύ όμορφο διήγημα σου που είχα διαβάσει εδώ μου άρεσε ιδιαιτέρως, το βρήκα πολύ αυθεντικό και ειλικρινες. Γενικώς όταν γράφεις από καρδιάς, αγγίζεις τον άλλον με την ειλικρίνεια και την ανεπιτήδευτη γραφή σου. Και αντιλαμβάνομαι ότι έχεις μια μεγάλη αγωνία – καθώς τα γραπτά μένουν- να μην αφήσεις κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στους αναγνώστες σου ή να τους βλάψεις πνευματικά με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον είσαι ένας άνθρωπος που έχει ήδη ποιότητα και ιδανικά στην ζωή του. Κάνε τον σταυρό σου και άνοιξε την καρδιά σου στο χαρτί. Γράφεις πανέμορφα έτσι κι αλλιώς…
    Υ.Γ : Μου άρεσε πολύ η αλλαγή στην εμφάνιση της σελίδας σου. Την βρήκα πολύ καλαισθητη. Σε ευχαριστούμε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.