Μια πορεία προς το θείο ακολουθούμε μέσα από τα τρία αυτά αναγνώσματα. Από τις ευαγγελικές περικοπές όλου του χρόνου («Στο Θεό να με πας») και από το ταξίδι των απλών νησιωτών προς «Στο Χριστό στο Κάστρο» μέχρι τις απλές αλλά ουσιαστικές κουβέντες του Μπάρμπα, διαβαίνουμε μονοπάτια που οδηγούν προς το θείο και αληθινό…

Το γνωστό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μάς συνοδεύει στην πορεία μας προς τα Χριστούγεννα, μέσα από τον ακουστικό δίσκο και τις ιδιαίτερη εικονογράφηση.

Η συλλογή- ανάλυση των Κυριακάτικων Ευαγγελίων και τα εμπνευσμένα κείμενα αγίων γερόντων που αποτελούν την έκδοση «Στον Θεό να με πας» απευθύνεται προς κάθε ψυχή που αναζητά μια καλύτερη σχέση με το Θεό και μια βαθύτερη κατανόηση του λόγου του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με ένα κεφάλαιο για κάθε εβδομάδα.

Τέλος, οι λόγοι του «Μπάρμπα» που έρχονται «Από μια κρυφή γωνιά του κόσμου» αναφέρονται σε καθημερινά, αλλά σημαντικά θέματα που όλους μάς απασχολούν και προσεγγίζονται με απλότητα πνεύματος και ταπεινότητα καρδιάς.

Ας δούμε και τις περιγραφές από τα οπισθόφυλλά τους:

«Στον Θεό να με πας»

Είναι μεγάλη πρόκληση να απευθύνεσαι σε μια ζωντανή και ενεργό σύναξη νέων ανθρώπων, που αμφισβητούν και πολλές φορές απορρίπτουν όσα για σένα είναι δεδομένα. Το βιβλίο αυτό είναι το απόσταγμα έξι χρόνων κυριακάτικων συνάξεων με νέους αλλά και μεγαλύτερους αδελφούς στο Ενοριακό Στέκι του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου Πειραιώς. Τα κείμενά του είναι γραμμένα με σύγχρονο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητά και από εκείνους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησιαστική ζωή, διψούν όμως να την γνωρίσουν. Ταυτόχρονα περιέχονται αγιογραφικές και πατερικές προεκτάσεις για όσους θέλουν να μη μείνουν σε μία επιφανειακή προσέγγιση, αλλά επιθυμούν να εμβαθύνουν στον ερμηνευτικό πλούτο της ορθόδοξης παράδοσής μας. Σημαντική προσθήκη είναι διάφορες ιστορίες, παραδείγματα, βίοι αγίων, θαυμαστά περιστατικά και ερανίσματα από την σοφία των Πατέρων και των Γερόντων. Ευχόμαστε τα κείμενα αυτά να γίνουν αφορμή για προβληματισμό και, γιατί όχι, για ένα καινούργιο, ενοριακό στέκι…

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άθως ΕΔΩ!

***

Στο Χριστό στο Κάστρο (με Cd)

Ένα από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζεται στην έκδοση αυτή μαζί με τη θεατροποιημένη απόδοσή του σε ηχητικό δίσκο με κεντρική αφηγήτρια τη Σοφία Χατζή και πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μπίσαλα. H μουσική είναι του Στέφανου Δορμπαράκη. Την έκδοση εμπλουτίζουν κείμενα του φιλολόγου Κώστα Γανωτή και κοσμούν τα έργα του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται κείμενα άλλων λογοτεχνών προς τιμήν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως του Κώστα Βάρναλη, του Ανδρέα Καρκαβίτσα και του Λάμπρου Πορφύρα. Ένα σύντομο χρονολόγιο της ζωής του κυρ Αλέξανδρου, καθώς και ένα γλωσσάρι σχετικό με το διήγημα, συμπληρώνουν την έκδοση.

Το διήγημα μας ταξιδεύει στη χειμωνιάτικη Σκιάθο, όπου μία παρέα τολμηρών χωρικών μαζί με τον ιερέα τους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν παρά τον άσχημο καιρό για να σώσουν δύο συμπατριώτες τους, που αγνοούνται. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, μαζί με τους ναυαγούς…

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Μπάρλας, Δήμητρα Σταύρου Επιμέλεια έκδοσης: Σταυρούλα Σταμάτη Σελιδοποίηση – Εξώφυλλο: Μαρία Παπαευσταθίου

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άθως ΕΔΩ!

***

Από μια κρυφή γωνιά του κόσμου

Όνομα δεν δίνει. Μήτε διεύθυνση. Μήτε λοιπά στοιχεία. Λίγοι τον ξέρουνε προσωπικά. Δεν κρύβεται από εγωισμό. Όχι. Ούτε από κάποια ψευτοταπείνωση. Είναι που θέλει να περνάει αφανής, καθώς μας λέει… Εμείς σεβόμαστε την επιθυμία του. Μας παρακάλεσε. Ας είναι… Ο μπάρμπας μας είναι Ρωμιός. Αυτό τα λέει όλα. Γόνος πνευματικός του Μακρυγιάννη, του κυρ Αλέξανδρου, του Κόντογλου… Σύγχρονος του παπα-Ανανία. Αυτός είναι ο μπάρμπας μας. Μπορεί το όνομά του ποτέ να μην μαθευτεί. Μικρή σημασία έχει. Θα είναι οι κουβέντες του, που θα μας φωτίζουνε τις δύσκολες στιγμές. Θα είναι οι κουβέντες του, που θα μας κάνουν παρέα σε όλη τη ζωή μας. Ελευθέριος Ελευθεριάδης Ψυχολόγος, M.sc.

Οι εκδόσεις ΑΘΩΣ με χαρά παρουσιάζουν την έκδοση του βιβλίου ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, που περιλαμβάνει την συλλογή κειμένων τα οποία για πρώτη φορά δημοσιεύθηκαν στην γνωστή ιστοσελίδα Αμφοτεροδέξιος. Το βιβλίο προλογίζει ο ψυχολόγος Ελευθέριος Ελευθεριάδης. Τα κείμενα του βιβλίου αυτού μεταφέρουν στον αναγνώστη, που βιώνει την σημερινή δύσκολη συγκυρία, την απροσποίητη καλοσύνη και το αληθινό νοιάξιμο ενός καθημερινού ανθρώπου, που τόσο νιώθει ότι έχει ανάγκη. Ο αναγνώστης διαβάζοντας τα απλά, αλλά μεστά περιεχομένου κείμενα, θυμάται τι είναι αυτό που τελικά δίνει νόημα και ομορφιά στην ζωή μας. Ο μπάρμπας καταθέτει τις σκέψεις του, που αφορούν τόσο επίκαιρα θέματα ειδωμένα με ουσιαστικό τρόπο, όσο και θέματα διαχρονικά. Έτσι καταφέρνει από μια κρυφή γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου να μεταφέρει τον αναγνώστη από το δύσκολο σήμερα, μέσα από τις αξεπέραστες αλήθειες του χθες, σε ένα φωτεινό και αιώνιο αύριο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε πολύ προσεγμένη έκδοση με ποιοτικό χαρτί και κοσμείται με σκίτσα της καταξιωμένης εικονογράφου Αγγελικής Δελεχά, καθώς και με εικόνες από αρχειακό υλικό.

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άθως ΕΔΩ!

.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Άθως για την αποστολή των βιβλίων.

.

Καλές αναγνώσεις!

Αλεξάνδρα Χ. Τ. 25/11/2021

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τρία βιβλία για ενήλικες

  1. Πόσο σε ευχαριστούμε Αλεξία μου για τις βιβλιοπροτασεις σου! Μας ανοίγουν -και αυτές, όπως και οι αναρτήσεις σου- καινούργιους δρόμους! Οι εκδόσεις Άθως είναι εγγύηση ποιότητας σε όλα τα επίπεδα κατά την γνώμη μου! Μακάρι να εκδίδονται πάντα όμορφα βιβλία και εμείς να έχουμε τον χρόνο να τα διαβάζουμε! 😊

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.