Σήμερα, 21 Απριλίου, τιμάται η μνήμη της Αγίας Αλεξάνδρας, της προστάτιδος αγίας μου.

(Πρώτη φορά ερεύνησα το θέμα της ιστορικότητας του προσώπου της- παραθέτω λίγες πληροφορίες που βρήκα).

«Αγία Αλεξάνδρα της Ρώμης (Αλεξάνδρα) – Χριστιανή μάρτυς και αγία, γνωστή από το «Μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου» είτε ως σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού είτε ως σύζυγος του Dacian, Ρωμαίου Νομάρχη. Μερικές φορές συγχέεται με την Priscilla ή την Prisca.

Σύμφωνα με τον Frederick George Holweck, η Αγία Αλεξάνδρα ήταν η φημισμένη σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και μεταστράφηκε κρυφά στο χριστιανισμό. Ο Jacobus de Voragine που αναφέρει το όνομά της ως «Αλεξανδρία» την περιγράφει ως σύζυγο του Dacian, του Ρωμαίου Νομάρχη [..].

Ενώ ο Άγιος Γεώργιος βασανιζόταν, η Αλεξάνδρα πήγε στην αρένα, υποκλίθηκε μπροστά του και παραδέχτηκε ανοιχτά την πίστη της. Όταν ρώτησε αν άξιζε τον παράδεισο και το μαρτύριο χωρίς να βαφτιστεί, ο Άγιος Γεώργιος της είπε «Μην φοβάστε, γιατί το αίμα σας θα σας βαπτίσει».

Καταγγέλθηκε χριστιανή και φυλακίστηκε με εντολή του συζύγου της στη Νικομήδεια, στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο σύζυγός της ήταν τόσο εξοργισμένος από τη μετατροπή της που λέγεται ότι είπε «Τι! Ακόμα και εσείς επηρεαστήκατε από τα ξόρκια του! ».

Η Αλεξάνδρα δέχτηκε ήσυχα την ποινή της και προσευχήθηκε καθώς οι φρουροί την έβαλαν στο σημείο εκτέλεσης. Ρώτησε αν μπορούσε να ξεκουραστεί για μια στιγμή. Οι φρουροί το επέτρεψαν. Aναπαύτηκε εν Κυρίω κοντά στον εκτέλεσης του Αγίου Γεωργίου, στο τείχος της πόλης της Νικομήδειας.

Οι τρεις υπηρέτες της, ο Απόλλωνας, ο Ισαάκ και ο Κόδρατος πήγαν στη φυλακή μαζί της, οι δύο πρώτοι πέθαναν από την πείνα ενώ ο τελευταίος αποκεφαλίστηκε μαζί της στις 21 Απριλίου 303 μ.Χ. Η γιορτή της γιορτάζεται συνήθως στις 23 Απριλίου, όταν εορτάζεται την ίδια στιγμή μαζί με τη στρατιώτη που μαρτύρησε τον Ανατόλιο και τον Πρωτόλεο και τους 630 άλλους που μαρτύρησαν για την αναγνώριση της πίστης ενώ ήταν μάρτυρες του μαρτυρίου του Γιώργου.».

μετάφραση από wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandra_of_Rome

το αγιολόγιό της εδώ: https://antexoume.wordpress.com/2013/05/07/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%87/

Ας έχουμε την Χάρη και τις πρεσβείες της!

Αλεξάνδρα Χ. Τ. 21/4/2021

2 σκέψεις σχετικά με το “Η αγία μάρτυς Αλεξάνδρα η βασίλισσα (21 Απριλίου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.