Hot Air Balloons Lavender Landscape Magic Book Pages Wall Mural | Wallpaper  Murals-veneratio

 

“Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω”

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, η παραβολή του άφρονος πλουσίου (μπορείτε να την διαβάσετε, μαζί με ανάλυση, ΕΔΩ)

καταλήγει με αυτή την φράση.

Ας δούμε ένα κείμενο, που αναφέρεται στην αξία της ακοής και των ακουσμάτων:

 

«Εάν η όραση είναι η απαραίτητη αίσθηση για να βλέπουμε και να έχουμε σαφή αντίληψη παντός αισθητού του κόσμου τούτου, κατά μείζονα λόγον η ακοή είναι αναγκαία για την άμεση επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο, επίγειο και επουράνιο, και μάλιστα με τον Πατέρα των πνευμάτων και πάσης σαρκός. […]

 

Για όλα αυτά, εξήρτησε ο Σωτήρας μας την ωφέλεια της σημερινής παραβολής , εξολοκλήρου από την ακοή, προσθέτοντας τη φράση: «Ὁ ἔχων ῶτα ἀκούειν ἀκουέτω».

 

εφόσον λοιπόν, το αφτί μας και η ακοή είναι τα μοναδικά μέσα, με τα οποία επικοινωνούμε με τον αληθινό πνευματικό κόσμο και το μοναδικό μέσο από το οποίο η καρδιά μας έρχεται σε άμεση επαφή με τον ουράνιο Πατέρα και ακούει το θέλημα Αυτού, το αγαθό, το ευάρεστο και τέλειο.

 

Εφόσον και η πίστη μας «εξ ακοής» είναι, αναγκαίως έπεται, ότι τα αφτιά μας και γενικώς η ακοή μας πρέπει να προφυλάσσεται και να μένει μακρυά από οτιδήποτε μπορεί να τη βλάψει ή να την αχρηστεύσει. Σοβαρότατα και ολεθριώτατα βλάπτεται η ακοή ακόμη και από την αργολογία, κατά το :»ἔστω δὲ ὑμῶν ἡ ἀκοή λόγοις ἀργοῖς ἀνεπίβατος». Και αν η αργολογία για κάποιους δεν είναι και τόσο σοβαρή, πόσο ζημειώνουν  και βλάπτουν την ακοή, πόσο διαφθείρουν τα αφτιά μας οι αισχρολογίες, οι βλασφημίες, οι χλευασμοί και ολα τα συναφή;….

 

…’Ολα αυτά ανάγκασαν του Πατέρες της Εκκλησίας και Οικουμενικούς Διδασκάλους , όπως Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Μέγας Βασίλειος να ασχοληθούν με το θέμα αυτό, ο πρώτος μάλιστα μας διδάσκει κατά την Κυριώνυμον ημέρα του Πάσχα επ” αυτού: «κηρῷ τὰ ὦτα φράσσε πρός φαύλους λόγους, ὠδῶν τε τερπνῶν, ἐμμελῆ λιγύσματα»». Συνιστά δηλαδή να μιμούνται οι Χριστιανοί τον ειδωλολάτρην Οδυσσέα.

 

Ο δε Μέγας Βασίλειος παραινεί  τους νέους ώς εξής: «Πολλά ἀνελευθεριότητος πάθη ἐκ τοῦ τοιοῦδε τῆς μουσικῆς εἴδους ἐγγίγνεσθαι πέφυκεν» απ” όπου «μὴ διὰ τῶν ὤτων, διδάσκει, διεφθαρμένην μελῳδίαν τῶν ψυχῶν καταχεῖν «,  το οποίο σημαίνει: Προσέχετε πολύ μη χύνεται από τα ώτα στην ψυχή σας διεφθαρμένη μελωδία, διότι από αυτά χάνετε την ελευθερία σας και γίνεσθε δούλοι των παθών σας…»

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΜΕΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΩΝ…

Αρχ. Γερβασίου Χαρ. Παρασκευοπουλου

 

Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Αλεξάνδρα Χ. Τ.

22/11/2020

2 σκέψεις σχετικά με το “Απόηχοι της Κυριακής (νο6)

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.