(μια μικρή νοερή απόδραση,σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς)

 

 

Μια μικρή τεχνητή λίμνη, κοντά στο χωριό Κατάφυτο της Δράμας που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές. Η λίμνη, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες άρδευσης του παρακείμενου κάμπου, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την κοινωνία αλλά και το περιβάλλον. Η λίμνη Κατάφυτου βρίσκεται δυτικά του Νομού Δράμας, σε απόσταση 60 χιλ. περίπου από την Δράμα και 2 χιλ. από το ακριτικό Κατάφυτο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στα βόρεια της ξεκινάει ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Όρβηλου και λίγα χιλιόμετρα πιο νότια ξεκινάνε τα όρη της Βροντούς. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ. και έχει μέγεθος 145 στρέμματα.

 

Το μεγαλύτερο μέρος γύρω από την λίμνη καλύπτεται από πλούσια βλάστηση και ψηλά δέντρα. Στην περίμετρο της λίμνης και προς τα νότια υπάρχουν πλούσια μεικτά δάση από βελανιδιές, δασική πεύκη, λεύκες, ιτιές, σκλήθρα, πλατάνια, καρυδιές, φουντουκιές, αγριοκερασιές, αγριοαχλαδιές και λίγο πιο ψηλά οξιές, ενώ προς τα
βόρεια υπάρχει η χαρακτηριστική χαμηλή βλάστηση των νότιων βουνοπλαγιών του Όρβηλου.

Στις όχθες της λίμνης υπάρχει ένα μεγάλο λιβάδι από ορχιδέες Orchis morio, ενώ η γύρω περιοχή θεωρείται μεγάλος ορχιδεότοπος με πολλά σημαντικά και
σπάνια είδη, όπως Cephalanthera damasonium,Corallorhiza trifida, Epipactis helleborine, Dactylorhiza kalopissii, D. saccifera, Neottia nidus-avis,Himantoglossum hircinum, Platanthera bifolia, Ρ.chlorantha, Orchis simia και Ο. ustulata.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται και από άλλα σπάνια φυτάμε σημαντικότερα είδη το υπερικό Hypericum rochelii, το κολχικό Colchicum doerfleri, τον κονβόλβουλο Convolvulus boissieri suendermannii, την Pulmonaria rubra, την ίριδα Iris reichenbachii, το άλλιο Allium macedonicum, τα αγριογαρύφαλα Dianthus gracilis drenowskianus, D. noeanus και D. simulas, την φριτιλάρια Fritillaria drenovskii, το Chamaecytisus eriocarpus, την καμπανούλαCampanula orphanidea, τις κενταύριες Centaurea marmorea, C. napulifera και C. parilica, τον κρίνο Lilium martagon και τους αγριοπανσέδες Viola delphinantha και V. perinensis.

 

Η λίμνη προσελκύει πολλά παρυδάτια πουλιά, όπως σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες,σκουφοβουτηχτάρια, νανοβουτηχτάρια, αλκυόνες και
διάφορα είδη παπιών, αρπακτικά είδη όπωςχρυσαετούς, κραυγαετούς, φιδαετούς, γερακίνες,πετρίτες, μπούφους, κιρκινέζια, ξεφτέρια, καιμικρότερα πουλιά του δάσους όπως διάφορουςδρυοκολάπτες και παπαδίτσες, συκοφάγους, νεροκότσυφες, γερακότσιχλες, μπεκάτσες, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη, όπωςσαλαμάνδρες, λοφιοφόρους τρίτωνες, φρύνους,κιτρινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, πηλοβάτες,γραικοχελώνες, κονάκια, τρανόσαυρες, τοιχόσαυρες,ασινόφιδα, λαφιάτες, σαπίτες, λιμνόφιδα, σπιτόφιδακαι οχιές. Η πανίδα συμπληρώνεται από πολλάσπάνια θηλαστικά όπως λύκους, αγριόγατες,ζαρκάδια, βίδρες, αλλά και κουνάβια, ασβούς,αγριογούρουνα, σκίουρους, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και τυφλοπόντικες.

Τέλος στη λίμνη έχουν εισαχθεί τρία είδη ψάριων: γριβάδια, πεταλούδες και μπριάνες.

 

Πώς θα πάτε
Η πιο γρήγορη διαδρομή προς το Κατάφυτο είναι από το Κάτω Νευροκόπι προς Δασωτό, Βαθύτοπο και
Κατάφυτο, μία υπέροχη διαδρομή μέσα στις βελανιδιές, τις καστανιές και τις οξιές. Μια δεύτερη
πρόσβαση μπορεί να γίνει και από την πόλη των Σερρών, μέσω Κ. Βροντούς και Περιθωρίου.

 

 

Το κείμενο από https://www.facebook.com/Katafyto/

Οι φωτογραφίες δικές μας, από παλιότερη εκδρομή.

https://momyof6.wordpress.com/

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τεχνητή λίμνη Καταφύτου Δράμας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.