Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

 

Θα το ζήσουμε κι αυτό. Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στο σπίτι μας!

Και αφού δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε, ας ευχόμαστε να το βιώσουμε όσο πιο επωφελώς γίνεται και να έχουμε κέρδος από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Μια φίλη του ιστολογίου μου ζήτησε να γράψω κάτι για τη Μεγάλη Εβδομάδα εντός του σπιτιού. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στο αίτημά της, αν και δεν επιχειρώ να δίνω συμβουλές, καθώς εγώ η ίδια δεν τηρώ πάντα τα όσα γράφω.

Ας προσπαθήσουμε όμως, ο καθένας στο σπίτι του, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αυτή τη μοναδική Εβδομάδα, και ο Θεός ας αναπληρώνει τα ελλείμματά μας.

 

      Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας-εντός του σπιτιού

Το πρώτο μας μέλημα , και αυτή τη Μεγάλη εβδομάδα, είναι η παρακολούθηση των Ιερών ακολουθιών.

Δόξα τω Θεώ, , υπάρχει η δυνατότητα να τις ακούμε εξ αποστάσεως, από το ραδιόφωνο ή τον υπολογιστή, ακόμη και ετεροχρονισμένα από το youtube. 

 

Πώς θα μπορέσουμε να τις βιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ;

Το περιβάλλον του σπιτιού μας μπορεί να συμβάλει σε αυτό:

Ανάβουμε καθημερινά το καντηλάκι μας, θυμιατίζουμε

και την ώρα των ακολουθιών μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που ομοιάζει με τον χώρο λατρείας : 

να βάλουμε καρέκλες μπροστά στον υπολογιστή, να καθίσουμε με  τα παιδιά, να χαμηλώσουμε τον φωτισμό, να διαβάζουμε από τα εγκόλπια της Μεγάλης Εβδομάδας, σαν να βρισκόμαστε εντός του ιερού Ναού. Να σηκωνόμαστε όρθιοι στην ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και στις ιερές στιγμές της Θείας Λειτουργίας κλπ.

Υπάρχουν και νυχτερινές ακολουθίες και αγρυπνίες, οπότε οι μεγαλύτεροι μπορούν να τις παρακολουθήσουν με περισσότερη προσήλωση.

Και το βράδυ της Αναστάσεως, ντυμένοι με τα γιορτινά μας ρούχα,  να ανάψουμε τις λαμπάδες μας και να ψάλλουμε όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη!

 

Κάθε οικογένεια , αναλόγως με τις ηλικίες των παιδιών και τις δυνατότητές τους, ρυθμίζει την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά την ιερότητα των τελουμένων, ζητώντας τον σεβασμό τους, χωρίς ωστόσο να πιέζουμε και να τα κουράζουμε.

 

Όπως πάντα, το δικό μας βίωμα και η δική μας στάση, θα δώσει το υπόδειγμα και στα παιδιά.

Αυτά για τις ιερές ακολουθίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαλη εβδομαδα παιδια

 

Ατμόσφαιρα πνευματική κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σε κάποιες οικογένειες κατά την Μεγάλη Εβδομάδα κλείνουν όλες οι οθόνες. (Φέτος, φυσικά, θα ανοίγουν μόνο για την παρακολούθηση των ιερών ακολουθιών).

Αυτό βοηθά πολύ στη μείωση του περισπασμού και του κοσμικού περιβάλλοντος, στην προσήλωση στα γεγονότα που αναθυμόμαστε τις άγιες αυτές μέρες. 

 

Υλικό για την πνευματική ετοιμασία και την κατήχηση των παιδιών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: η Μεγάλη Εβδομάδα για παιδιά (κείμενα, έθιμα, κατασκευές για ένα Ορθόδοξο βίωμα των Αγίων Ημερών )

Η Μεγάλη Εβδομάδα (σύντομη παρουσίαση για παιδιά)

Βιβλίο δραστηριοτήτων για εκτύπωση: η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση (για παιδιά)

 

 

Όμορφες αναμνήσεις

Υπάρχουν πολλά όμορφα έθιμα και παραδόσεις, που μπορούμε και φέτος να τηρήσουμε : να κάνουμε τα λαζαράκια μας, τα κερκέλια μας, τα τσουρέκια μας και να βάψουμε τα αυγά μας όπως κάθε χρόνο. 

Βρείτε σχετικές αναρτήσεις ΕΔΩ :

Η Ανάσταση του Λαζάρου (πρωτότυπη κατασκευή)

Τα ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ μας (απλή και νόστιμη συνταγή)

Φτιάχνουμε Λαζαράκια και Κερκέλια μαζί με τα παιδιά

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ…από τα παιδιά

 

Και ας έχουμε υπ όψιν και τι λέει ο άγιος Παΐσιος σχετικά με τα έθιμα αυτά:

«-Γέροντα, κάποια παιδιά με ρώτησαν γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά.

Τα παιδιά να μην τα αφήνετε να σκαλώνουν σε κάτι τέτοια, γιατί τα ενδιαφέροντά τους θα στρέφονται συνέχεια εκεί και δεν θα πηγαίνουν σε κάτι βαθύτερο.

Πέστε τους μόνον ότι το κόκκινο αυγό , όπως είναι στρογγυλό, συμβολίζει τη γη που βάφτηκε με το Αίμα του Χριστού και λυτρώθηκε όλος ο κόσμος από την αμαρτία.» (Λόγοι Γ. Παΐσιου, τόμος ΣΤ, σ.203) ΕΔΩ

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Οι δουλειές φέτος θα είναι μάλλον λιγότερες… αλλά και πάλι ας μην αφήσουμε να μάς οδηγήσουν μακριά από το πνεύμα των ημερών:

 

Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτόμαστε τα γεγονότα της κάθε αγίας ημέρας και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολύ ευλάβεια κάθε γιορτή.

Να μελετάει και να ζει τα θεία γεγονότα συνέχεια. Όταν κανείς μελετάει τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθεί και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθεί. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψέλνονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζει τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται. 

Ο Χριστός με τη μεγάλη Του αγάπη και με την μεγάλη Του αγαλλίαση που σκορπάει στις ψυχές των πιστών με όλες τις άγιες γιορτές Του, μας ανασταίνει αληθινά αφού μας ανεβάζει ψηλά πνευματικά. Αρκεί να συμμετέχουμε και να έχουμε όρεξη πνευματική να τις πανηγυρίζουμε πνευματικά. τότε τις γλεντάμε πνευματικά και μεθάμε πνευματικά από το παραδεισένιο κρασί που μας φέρνουν οι Άγιοι και μας κερνούν.” (άγιος Παΐσιος )

 

~~~~~~~~~

 

Ας αποφύγουμε και τους «πειρασμούς» που φέτος ίσως να είναι ακόμη πιο έντονοι, λόγω του ψυχικού φόρτου…

 

«Στις γιορτές ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι έχουν χαρά και κερνούν, δίνουν ευλογίες, δώρα πνευματικά στους ανθρώπους. Εδώ οι γονείς κερνούν, όταν γιορτάζουν τα παιδιά, ή οι βασιλείς χαρίζουν ποινές, όταν γεννιέται κανένα βασιλόπουλο,οι Άγιοι γιατί να μην κεράσουν; Μάλιστα η χαρά που δίνουν κρατάει πολύ και βοηθιούνται πολύ οι ψυχές. Γι΄ αυτό ο διάβολος ,επειδή το ξέρει αυτό, δημιουργεί πειρασμούς ,για να στερηθούν οι άνθρωποι τα θεία δώρα και να μη χαρούν ούτε να ωφεληθούν από την γιορτή.» (άγιος Παΐσιος εδώ)
Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαλη εβδομαδα πασχαλια παπαρουνες

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στο να ζήσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση όσο πιο κοντά γίνεται στην «κανονικότητα» και να μείνουν όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά. Εξάλλου, θα θυμούνται πάντα πώς αντιδράσαμε σε δυσχερείς καταστάσεις και αυτό θα τα καθοδηγεί και στη ζωή τους.

Με ηρεμία και προσευχητική διάθεση, με αποφυγή του περισπασμού και της κοσμικότητας, ας βιώσουμε αυτές τις Άγιες Ημέρες και ας φτάσουμε στην Ανάσταση λίγο πιο κοντά στον Χριστό μας για να λάβουμε την χάρη του Θείου Φωτός στις ψυχές μας !

 

 

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

με την αγάπη μου,

Αλεξάνδρα Χ.Τ. 9/4/2020

 

 

6 σκέψεις σχετικά με το “Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση … στο σπίτι μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.