Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογή επαγγέλματος

.
-Γέροντα , μερικοί γονείς κατευθύνουν τα παιδιά τους προς το δικό τους επάγγελμα, και μάλιστα πολλές φορές γίνονται πιεστικοί.
.
-Όχι, δεν κάνουν καλά. Δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους να κάνουν αυτό που αναπαύει τους ίδιους , αν αυτό δεν αναπαύει και εκείνα.
.
Γνώρισα έναν νέο που ήθελε να σπουδάσει θεολογία και να γίνει ιερέας. Η μάνα του όμως δεν το άφηνε. Τον πίεζε να πάει ιατρική. Το παιδί είχε μάθει βυζαντινή μουσική και έψελνε. Είχε κάνει μόνος του και ένα όργανο μουσικό και έβρισκε τους ήχους. Ήξερε τα μουσικά απέξω. Είχε χάρισμα. Έφτιαχνε τροπάρια , ακολουθίες …
.

Μόλις τελείωσε το γυμνάσιο , έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Θεολογική Σχολή. Η μάνα του έπαθε νευρικό κλονισμό από τη στενοχώρια της. Ερχόταν ύστερα και με παρακαλούσε: « Κάνε προσευχή , Πάτερ , να γίνω καλά , και ας κάνει ό,τι θέλει το παιδί μου ». Μόλις έγινε καλά , πάλι δεν τον άφηνε να κάνη αυτό που ήθελε. Ύστερα και αυτός τα παράτησε όλα και τελικά χαραμίστηκε.
.
Εγώ λέω στους νέους που βλέπω να προβληματίζονται ποια επιστήμη να ακολουθήσουν: « Δέστε ποια επιστήμη σας αρέσει , ώστε να κάνετε αυτό που είναι στην φύση σας». Αν δεν είναι στη φύση τους αυτό που σκέφτονται να πάρουν , προσπαθώ να τους κάνω να δώσουν την καρδιά τους σε αυτό που είναι στη φύση τους , για να βοηθηθούν. Τους βοηθάω δηλαδή να ακολουθήσουν την επιστήμη που θέλουν και να κάνουν το επάγγελμα που είναι ανάλογο με τις δυνάμεις τους , φθάνει να το κάνουν κατά Θεόν.
.
Έχει κλίση κάποιος στην μουσική; Να γίνει μουσικός ή καλός ιεροψάλτης , που θα βοηθάει με την ζωή του και με την ψαλτική του όσους θα τον ακούν, ώστε να αγαπήσουν την Εκκλησία και την προσευχή. Έχει κλίση στην ζωγραφική; Να γίνει ζωγράφος ή αγιογράφος και να κάνει με ευλάβεια εικόνες , που θα κάνουν θαύματα. Έχει κλίση σε κάποια επιστήμη;  Να αφοσιωθεί σε αυτήν και να εργασθεί με φιλότιμο. Και να δείτε , φαίνεται από μικρός κανείς τι κλίση έχει .
.
Μια φορά στο Μοναστήρι στο Στόμιο , είχε έρθει κάποιος με δύο ανηψάκια του. Το ένα , έξι-επτά χρονών, κάθησε κοντά μας και συνέχεια μας έκανε διάφορες ερωτήσεις. Το ρωτάω: » Τι θα γίνεις , όταν μεγαλώσεις;» .
« Δικηγόρος ! », μου λέει. Το άλλο το χάσαμε.
Ρωτάω τον θείο του: « Πού πήγε το άλλο το παιδί;  μήπως πέσει σε κανέναν γκρεμό».
Βγαίνουμε έξω να το βρούμε και ακούμε κάτι χτυπήματα στο μαραγκούδικο. Πάμε μέσα, και τι να δούμε; Το σανίδι που είναι στον μπάγκο , όπου πλανίζουμε και είναι πολύ λείο, το είχε κάνει με το σκεπάρνι χάλια!
« Τι θα γίνεις , όταν μεγαλώσεις; », το ρωτάω.
» Επιπλοποιός !» , μου λέει.
« Να γίνεις , του λέω. Χαλάλι που χάλασε το σανίδι! Δεν πειράζει! ».
.
.
Από το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Δ`
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ηλ. πηγή κειμένου:
orthodoxi-diapaidagogisi
επιμέλεια ανάρτησης:
momyof6.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.