(από τους λόγους του αγίου Παϊσίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για « Ον αγαπά Κύριος, παιδεύει ... »

 

-Γέροντα, γιατί ο κόσμος υποφέρει σήμερα τόσο πολύ;

– Από την αγάπη του Θεού! Εσύ σαν μοναχή σηκώνεσαι το πρωί, κάνεις τον κανόνα σου, κάνεις κομποσχοίνια, μετάνοιες κ.λ.π. Για τους κοσμικούς οι δυσκολίες που περνούν είναι ο κανόνας τους ,οπότε εξαγνίζονται με αυτές. Τους κάνουν μεγαλύτερο καλό από την κοσμική καλοπέραση ,η οποία δεν τους βοηθάει ούτε να πλησιάσουν στον Θεό, ούτε να αποταμιεύσουν μισθό ουράνιο . Για αυτό πρέπει να τις δέχονται ως δώρα από τον Θεό.

.


Ο καλός Θεός με τις δοκιμασίες παιδαγωγεί σαν καλός Πατέρας τα παιδιά Του, από αγάπη , από θεία καλοσύνη , και όχι από κακότητα ούτε από κοσμική , νομική δικαιοσύνη, γιατί θέλει να επιστρέψουν κοντά Του. Επειδή δηλαδή θέλει να σώσει τα πλάσματά Του και να κληρονομήσουν την ουράνια Βασιλεία Του ,επιτρέπει τις δοκιμασίες ,για να παλέψει ο άνθρωπος ,να αγωνισθεί και να δώσει εξετάσεις στην υπομονή στους πόνους ,ώστε να μην μπορεί να του πη ο διάβολος:

« Πώς τον ανταμείβεις αυτόν ή πως τον σώζεις ,αφού δεν κοπίασε; ». Τον Θεό δεν τον ενδιαφέρει αυτή η ζωή ,αλλά η άλλη. Πρώτα μας φροντίζει για την άλλη ζωή και ύστερα για αυτήν.

.

– Γιατί όμως, Γέροντα, ο Θεός σε μερικούς ανθρώπους δίνει πολλές δοκιμασίες ,ενώ σε άλλους δεν δίνει;

– Τι λέει η Αγία Γραφή; « Ον αγαπά Κύριος παιδεύει ».

Ένας πατέρας έχει λ.χ. οκτώ παιδιά. Τα πέντε μένουν στο σπίτι ,κοντά στον πατέρα τους, και τα τρία φεύγουν μακριά του και δεν τον σκέφτονται. Σε αυτά που μένουν κοντά του, αν κάνουν καμιά αταξία, τους τραβάει το αυτί, τους δίνει κανένα σκαμπιλάκι. Ή αν είναι φρόνιμα ,τα χαϊδεύει ,τους δίνει και καμιά σοκολάτα. Ενώ αυτά που είναι μακριά ,ούτε χάδι ούτε σκαμπίλι έχουν. Έτσι κάνει και ο Θεός. Τους ανθρώπους που είναι λίγο κοντά Του και εκείνους που έχουν καλή διάθεση, αν σφάλουν λίγο , τους δίνει ένα σκαμπιλάκι και εξοφλούν, ή ,αν τους δώσει περισσότερα σκαμπίλια αποταμιεύουν. Σε εκείνους πάλι που είναι μακριά Του δίνει χρόνια, για να μετανοήσουν. Για αυτό βλέπουμε κοσμικούς ανθρώπους να κάνουν σοβαρές αμαρτίες και παρόλα αυτά να έχουν άφθονα υλικά αγαθά και να ζουν πολλά χρόνια, χωρίς να περνούν δοκιμασίες. Αυτό γίνεται κατ ’ οικονομίαν Θεού, για να μετανοήσουν. Αν δεν μετανοήσουν ,θα είναι αναπολόγητοι στην άλλη ζωή. 

 

από το βιβλίο:

«Οικογενειακή ζωή»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Δ΄
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(αντιγραφή από το ιστολόγιο: Εις δόξαν Θεού)

 

επιμέλεια ανάρτησης: ιστολόγιο «Οικογένεια- μια γωνιά του Παραδείσου»

2 σκέψεις σχετικά με το “« Ον αγαπά Κύριος, παιδεύει … »

 1. Καλημέρα.Πόσες φορές σκέφτομαι αυτά τα λόγια για να παίρνω δύναμη..Είναι δύσκολο να βάλεις σε μια σειρά την καθημερινότητα όταν νιώθεις αδύναμος,κουρασμέμος σαν άνθρωπος.Ολιγοπιστείς και γκρινιάζεις.Προσωπικά σίγουρα..Προσευχή και υπομονή.Αγωνιώ όμως στο τέλος της μέρας αν είμαι όντως ανίκανη να νουθετήσω τα παιδιά και την οικογένια μου,αν πράττω σύμφωνα με το θέλημα Κυρίου και ο Κύριος με παιδαγωγεί για τα τόσα λάθη μου και την ολιγοπιστία μου.Πώς βρίσκεις λύση αν όντως κάνεις το σωστό, αν πράττεις σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου, πού σταματάς και πού τα αφήνεις όλα Εκει?Η εξομολόγηση και η Προσευχή είναι εφόδια,αλλά σαν άνθρωπος φοβάμαι και αγωνιώ…Φιλικά,καλή δύναμη

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλημέρα, Γεωργία μου
   καλή εβδομάδα και ευλογημένη!

   πολύ ανθρώπινες όλες οι σκέψεις σου.
   Με την συζήτηση με τον πνευματικό σου και με τις υποδείξεις του
   θα νιώσεις την σιγουριά ότι κινείσαι σωστά και δεν θα γεμίζει άγχος η ψυχούλα σου…
   Ο Θεός μάς θέλει ήρεμες μητέρες, να μεταδίδουμε την γαλήνη Του και στην οικογένειά μας…

   με την αγάπη μου

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.