Η φάτνη μας είναι και φέτος λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες… και την αγαπούμε πολύ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Πριν λίγα χρόνια έγραφα:

Φέτος σκεφτήκαμε να αντικαταστήσουμε τα πήλινα “αγαλματάκια” που τοποθετούσαμε μέσα στη Φάτνη μας με βυζαντινούς χαρακτήρες.Πήραμε μια χάρτινη βυζαντινή εικόνα μεγάλου μεγέθους, την κολλήσαμε επάνω σε ένα χαρτόνι και στην συνέχεια κόψαμε τις παραστάσεις.

 

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν τους προτείναμε  την αλλαγή, αφού έτσι¨θα είναι όλα αληθινά, όχι ψεύτικα”, είπαν…και μένουν ώρα μπροστά της παρατηρώντας την…και δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά σχετικά με τη Γέννηση του Χριστού μας. Όχι σαν παραμύθι, αλλά σαν την μεγαλύτερη Αλήθεια  που περιμένουμε….

Το αληθινό μιλάει στις ψυχούλες τους, η βυζαντινή εικονογραφία διδάσκει στα παιδιά πολλά. (δείτε την σχετική ανάρτηση  πατώντας εδώ)

Τα πήλινα αγαλματάκια  τα τοποθέτησαν σε ένα χαρτοκούτι που βάψαμε με πλαστικό χρώμα καφέ και τα παιδιά θα στολίσουν με αστέρια και ό,τι άλλο θέλουν.Μπροστά σε αυτή την δεύτερη φάτνη μας τα μικρότερα παιδιά κάνουν “δραματοποιήσεις” και αναπαραστάσεις της Άγιας Νύχτας , μέσα στα όρια της παιδικής απλότητας και ευλάβειας…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Και φέτος η φάτνη μας είναι «αληθινή».

 

Μάλιστα, μια φάτνη μεγάλου μεγέθους στολίζει την γειτονιά μας, προσελκύει το βλέμμα μικρών και μεγάλων και ζεσταίνει τις ψυχές μας που περιμένουν την Γέννηση του Χριστού με προσμονή…

 

 

Πώς φτιάχτηκε:

Μια βυζαντινή εικόνα εκτυπώθηκε σε μεγάλο μέγεθος, πλαστικοποιήθηκε και καρφώθηκε πάνω σε ένα μεγάλο ξύλο.

Το σπιτάκι- Φάτνη φτιάχτηκε με μεταλλικό πλαίσιο και επενδύθηκε με καλαμωτή.

Πολύ απλή , εύκολη και γρήγορη κατασκευή με όμορφο αποτέλεσμα .

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

να περάσετε όμορφα και ευλογημένα μαζί με τα παιδιά σας!

*******************

σχετικά άρθρα:

  1. Μπροστά σε μια βυζαντινή εικόνα: πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την Γέννηση του Χριστού; -πώς να απαντήσουμε σε «θεολογικές» απορίες τους
  1. “Πες μας ,μπαμπά ,για τα Χριστούγεννα” (μιλώντας στα παιδιά για αληθινές ιστορίες που σχετίζονται με την Γέννηση του Χριστού) 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Φάτνη με βυζαντινούς χαρακτήρες (κατασκευές)

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.