Όταν βρεθείς σε εκείνα τα μέρη,

όταν ακούσεις την ιστορία του Παλληκαριού,

δεν μπορεί παρά να ριγήσεις από συγκίνηση,

να νιώσεις μέσα σου το μεγαλείο του Έλληνα

και το χρέος που σε καλεί να είσαι «ετοιμοπόλεμος»‘

ανά πάσα στιγμή, αναλόγως με τις συνθήκες της εποχής…

 

Σε καιρούς όπου αξίες και ιδανικά βάλονται,

μαζί με τα σύνορά μας,

το λαμπρό παράδειγμα του ήρωα

ας στέκει οδηγός για όλους μας και για τα παιδιά μας.

.

.

Αξιωθήκαμε να βρεθούμε προσκυνητές το σπίτι -Μουσείο όπου «εφονεύθη το 1904 ο ήρως Παύλος Μελάς». 

 

.

Οι τρεις έξοδοι του Παύλου στην Μακεδονία. Η τρίτη υπήρξε και η μοιραία για τον ήρωα.Έδωσε όμως το έναυσμα για το ξεκίνημα ενός πιο εντατικού αγώνα, που συνέβαλε στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή της στο ελλαδικό κράτος.

.

.

.

Στολή Μακεδονομάχου

.

Φωτογραφίες της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής, που άφησε πίσω του ο Παύλος για χάρη της Μακεδονίας… Η Ναταλία Μελά επάξια ανέθρεψε τα δυο παιδιά τους και βοήθησε τα μέγιστα με τον δικό της τρόπο την Πατρίδα.

.

.

Εφημερίδες της εποχής που αναφέρονται στον θάνατο του Παύλου Μελά.

.

Η θρυλική Ζήσαινα από τον Απόσκεπο Καστοριάς-μια από τις πολλές, λησμονημένες, γυναικείες ηρωικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, που οι ιστορικοί δεν ετίμησαν και δεν ανέδειξαν όσο τις άξιζε…

.

Η κούνια που νανούριζε η Μακεδόνισσα μάνα το μωρό της, με τραγούδια που το προετοίμαζαν ως πολεμιστή για την Ελευθερία που ποθούσαν οι Έλληνες της Μακεδονιάς από τον διπλό ζυγό (τουρκικό και βουλγάρικο).

.

Αντικείμενα χρηστικά, αυθεντικά, των αρχών του προηγουμένου αιώνα-απλά και απέριττα-θυμίζουν με τον τρόπο τους το αρχοντικό που άφησε ο Παύλος στην Αθήνα και τις δυσκολίες που συνάντησε στην αγαπημένη Μακεδονική γη. Ήταν και αυτό μέρος της θυσίας του…

.

.

.

Πολύ κοντά στο Μουσείο (σε απόσταση 400 μ.), βρίσκεται και το Κενοτάφιο όπου ετάφη -για πρώτη φορά-το σώμα του Παύλου Μελά. Οι γυναίκες του χωριού μοιρολόγησαν τον ήρωα κρυφά από τους Τούρκους και τον ενταφίασαν, με κίνδυνο της ζωής τους…

.

Λίγα κλωνιά από ανθισμένα μακεδονικά δέντρα, στην μνήμη του παλληκαριού…

.

.

.

Πανέμορφη Μακεδονική φύση… ποτισμένη με Μαρτύρων και Ηρώων αίμα… Το τίμημα της Λευτεριάς είναι βαρύ και οφείλουμε να τιμούμε όσους το πλήρωσαν.

.

.

Σε κλαίει λαός

Σε κλαίει λαός πάντα χλωρό

Να σειέται το χορτάρι

Στον τόπο που σε πλάγιασε

Το βόλι, ω παλληκάρι

 

Πανάλαφρος ο ύπνος σου

Τ’ Απρίλη τα πουλιά

Σαν του σπιτιού σου να τ’ ακούς

Λογάκια και φιλιά

 

Και να σου φτάνουν του Χειμώνα οι καταρράχτες

Σαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολεμοκράχτες

 

Πλατειά του ονείρου μας η γη

Κι απόμακρη και γέρνεις

Εκεί και σβεις γοργά

Ιερή στιγμή

 

Σαν πιο πλατειά

Την δείχνεις και τη φέρνεις

Σαν πιο κοντά

(Στίχοι:   Κωστής Παλαμάς)

.

 

Λίγες πληροφορίες για το Μουσείο (από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και τη wikipedia )

Διεύθυνση:      Μελάς, ΤΚ 52055, Νομός Καστοριάς

Mέρες-Ώρες λειτουργίας:        Καθημερινά ύστερα από συνεννόηση

Τιμή εισιτηρίου:          Δωρεάν

Τηλ.:    2467084554


Το χωριό Μελάς βρίσκεται πάνω στο βουνό Βίτσι και σε απόσταση 16 χλμ. από την επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Κορεστίων. Το χωριό αυτό που ονομαζόταν Στάτιστα, μετονομάστηκε σε Μελάς, προκειμένου να τιμηθεί ο Παύλος Μελάς, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εκεί το 1904 σε συμπλοκή με τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα.

Το σπίτι που σκοτώθηκε ο Μελάς, η οικία Καντζάκη, εξαγοράστηκε το 1970 από τη Νομαρχία Καστοριάς και μετατράπηκε σε μουσείο. Σήμερα λειτουργεί με την οικονομική στήριξη του σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» και των συνεργαζόμενων γυναικείων σωματείων.

Το σπίτι διατηρείται έτσι όπως ήταν όταν σκοτώθηκε ο Μελάς. Μέσα υπάρχουν όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων που έδρασαν στην περιοχή μεταξύ της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Η οικία αποτελεί αντιπροσωπευτικό κτίσμα τοπικής αρχιτεκτονικής των χωριών της ιστορικής περιοχής των Κορεστείων.

Οι εσωτερικοί χώροι του μουσείου διατηρούν την εσωτερική διαρρύθμιση και μορφή ενός λαϊκού σπιτιού της περιοχής των Κορεστείων των αρχών του 20ου αιώνα, διατηρώντας τον χώρο όπως υπήρξε κατά την επιχείρηση του οθωμανικού αποσπάσματος. Παρουσιάζονται προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Καντζάκη, όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων που έδρασαν στην περιοχή μεταξύ της Καστοριάς και της Φλώρινας. Η σημασία του μουσείου δεν έγκειται τόσο στα εκθέματά του, αλλά περισσότερο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον χώρο αυτό την κρίσιμη ιστορική περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.

 

***

Από την επαρχιακή οδό Καστοριάς-Πρεσπών για να επισκεφθούμε το χωριό Μελάς (π.ον. Στάτιστα) όπου βρίσκεται το σπίτι που σκοτώθηκε ο ήρωας, πραγματοποιήσαμε παράκαμψη 16 περ. χλμ.

Ο απόγονος των ατόμων που είχαν φιλοξενήσει τον ήρωα, με πολύ καλή διάθεση και ζωντάνια,  περιγράφει τα γεγονότα και την ιστοριά, όπως την έμαθε από τους προπαππούδες του.

Ιστορικό και συγκινητικό μέρος. Το σπίτι που πολέμησε μέχρις εσχάτων και φονεύτηκε ο ήρωας, το σημείο (κενοτάφιο) όπου έκρυψαν το πτώμα του και η γνωστή μετέπειτα ιστορία για να εξιστορήσουμε και στα παιδιά μας. 

 

Αξίζει, σε επόμενη επίσκεψή σας στην περιοχή, να επισκεφτείτε και τον Μελά. Μπορεί να συνδιαστεί με περιήγηση στην Καστοριά, Φλώρινα, Πρέσπες κλπ και αξίζει σίγουρα τον κόπο και τον χρόνο που θα διαθέσετε.

Η απόσταση από την πόλη της Καστοριάς δεν είναι μεγάλη, καλύπτεται σε περίπου μισή ώρα (30′).

Η φύση των Κορεστείων είναι υπέροχη-ειδικά την άνοιξη-ενώ ο δρόμος , σε ένα μεγάλο τμήμα του, κινείται παράλληλα με ένα πανέμορφο ποταμάκι.

Γραφικοί οικοσμοί ξεπροβάλουν κατά την διαδρομή και, όσο πλησιάζουμε προς τον Μελά, λες και μπαίνουμε στο κλίμα εκείνης της εποχής-της όχι και τόσο μακρινής χρονολογικά αλλά τόσο  διαφορετικής από την σημερινή.

Αν υπάρχει κάτι που συνδέει τις δύο αυτές εποχές, είναι η αγάπη για την πατρίδα που και σήμερα αρχίζει να ξαναφουντώνει στις καρδιές των Ελλήνων και που δημιουργεί και πάλι, σε περιπτώσεις που απαιτείται,  Ήρωες…

 

 

Αλεξάνδρα Χ. Τ. 16/4/2018

 

 

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Στον Μελά Καστοριάς (στο σπίτι όπου ο ήρωας άφησε την τελευταία του πνοή…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.