Με αφορμή τις παρελάσεις υπερηφανείας (gay pride) που πραγματοποιούνται και φέτος στη χώρα μας,  θυμήθηκα ένα περιστατικό  που μου διηγήθηκαν και που συνέβη πριν λίγα χρόνια στην Αμερική. Είναι λυπηρό αλλά σε λίγα χρόνια, πιθανόν να το αντιμετωπίζουμε και στη δική μας χώρα…

Πριν από δώδεκα χρόνια, ο αδελφός μου είχε βρεθεί για διάστημα ενός έτους στην Αμερική, και επισκέφθηκε αρκετές περιοχές όπου ζούσαν ομογενείς και Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Σε μια από τις επισκέψεις του σε μια μεγάλη πόλη, φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια Ελλήνων, οι οποίοι ζούσαν κοντά σε μια συνοικία όπου κατά κόρον διέμεναν μη παραδοσιακές οικογένειες (ομοφυλοφίλων κλπ…)

 

Ήταν η πρώτη μέρα που άρχιζε το σχολείο και , η μικρή κόρη της οικογένειας, ξεκινούσε το νηπιαγωγείο.

Μόλις επέστρεψε το μεσημέρι  , διαφαινόταν στο προσωπάκι της έκδηλη μια έκπληξη και μια απορία. Ήταν καταφανές ότι κάτι την προβλημάτιζε έντονα.

Μέσα από την συζήτηση με την μητέρα, το παιδί εξέφρασε  τον προβληματισμό του με μια ερώτηση, τόσο δύσκολη να απαντηθεί αλλά και τόσο κρίσιμη:

«Γιατί, μαμά, η Χ. έχει δυο μαμάδες και δεν έχει μπαμπά;…»

Τι αν απαντήσεις στο παιδί που βρίσκεται προ απροόπτου αντιμέτωπο με μια τόσο αφύσικη κατάσταση; Τι να εξηγήσεις και τι να πεις, ώστε να μην πληγωθεί βαθιά η ψυχούλα του από μια παρά φύσιν κατάσταση; 

Το κοριτσάκι γνώριζε από πάντα ότι ένας μπαμπάς και μια μαμά γεννούν τα παιδάκια και τα μεγαλώνουν μαζί. Και ξαφνικά όλο αυτό ανατρέπεται μπροστά στα μάτια του.

Πόσο προετοιμασμένο μπορεί να είναι το παιδί για να «δεχτεί» ή έστω να μάθει ότι δεν ακολουθούνται πάντα οι νόμοι του Θεού και της Δημιουργίας, αλλά κάποιο άνθρωποι επιλέγουν να παρεκτραπούν από την φυσική οδό και να ακολουθήσουν μια άλλη πορεία;

Και στην πορεία τους αυτή εμπλέκουν και αθώες ψυχές, τα «παιδιά» τους, τα οποία μεγαλώνουν και διαπαιδαγωγούνται μέσα σε αυτό το αφύσικο, μη υγιές και αμαρτωλό περιβάλλον (όπου αμαρτία η απομάκρυνση από τον Θεό και το θείο Του θέλημα).

Εμείς τι θα απαντούσαμε στα παιδιά μας αν μάς έθεταν αυτό το ερώτημα;…

Προσωπικά, βρίσκω πολύ δύσκολη την απάντηση για μια τόσο τρυφερή ηλικία. Για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία ακούν πολύ περισσότερα σχετικά θέματα από το περιβάλλον και το σχολείο,θεωρώ αναγκαίο να θωρακιστούν από νωρίς, να γνωρίζουν το ορθό και τους νόμους της Δημιουργίας και να ξέρουν ότι, δυστυχώς, υπάρχουν και παρεκτροπές. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να ζήσουν διαφορετικά. Όσο και να σεβόμαστε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο,όσο και να οφείλουμε να αγαπούμε τους πάντες, αυτή την διαφορετικότητα δεν μπορούμε να την ανεχτούμε, εφόσον επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ασθενείς, ψυχικά και πνευματικά, και αν δεν γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι για αυτή την ασθένειά τους, ίσως και να κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε και οι ίδιοι. Εξάλλου, πώς να τους βοηθήσουμε να δουν την πραγματικότητα, αν όλα τα δεχόμαστε και τα θεωρούμε «φυσιολογικά»;…

Κάπως έτσι μιλάμε στα παιδιά μας, με τα κατάλληλα λόγια σε κάθε ηλικία και δοθείσης ευκαιρίας. Δυστυχώς, είναι αναγκαίο να τα έχουμε ενημερωμένα από νωρίς, ώστε και θύματα να μην πέσουν, αλλά και να μην πληγωθούν κατάκαρδα, αν βρεθούν εντελώς απροετοίμαστα μπροστά σε κάποιες εικόνες ή γεγονότα. Αλλά και να μην αποδεχτούν άκριτα όσα , αψυχολόγητα και αντιπαιδαγωγικά λόγια ακούσουν, ακόμα και μέσα στο σχολείο (βλέπε θεματική εβδομάδα στο γυμνάσιο κλπ).

Πάντοτε, η καλή σχέση με τα παιδιά μας, η κουβέντα με σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπό τους, βοηθά ώστε να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να μάς θέτουν τους προβληματισμούς και τα ερωτηματικά τους,  ώστε να μπορούμε να τα καθοδηγούμε κατάλληλα με τα λόγια και κυρίως με το παράδειγμα και την θερμή προσευχή μας.

Ζούμε σε πολύ δύσκολα χρόνια όπου, μάς ζητείται να πιούμε το «τρελό νερό» ώστε να μην εκφράζουμε την αντίδρασή μας,  να μήν διαφέρουμε από το σύνολο που οι σκοτεινές δυνάμεις θέλουν να καθοδηγούν ως κοπάδι και να το ρίχνουν ασυγκράτητο στα πάθη, ώστε να το χειραγωγούν. Οι δέσμιοι των παθών γίνονται εύκολα υποχείρια του κακού…

Ωστόσο, με την δύναμη και την φώτιση του Θεού, οφείλουμε να τηρούμε τον λόγο Του, να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας με ήθος, μακριά από τα αντίστοιχα άθλια πρότυπα της τηλεόρασης και τις πανάθλιες εικόνες του διαδικτύου, κρατώντας όσο πιο αμόλυντη γινεται την ψυχούλα τους και θωρακίζοντάς τα ενάντια στο κακό, με γνώση και σύνεση.

Οφείλουμε, ακόμα, να τολμούμε να διαφέρουμε από το σύνολο, ταπεινά και προς δόξαν Θεού,, γιατί τότε μόνο μπορούμε να ονομαζόμαστε παιδιά Του και να ελπίζουμε στην αιώνια ζωή κοντά Του. Είναι ανάγκη να μείνει η μαγιά, «η μικρή ζύμη που όλο το φύραμα ζυμεί»…

.

Αντιγράφω τους λόγους του αγίου των ημερών μας, οσίου Παϊσίου, που με απλό και εύστοχο τρόπο καλύπτει όλο το θέμα της ομοφυλοφιλίας και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες:

“Τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους;”

(λόγοι γέροντος Παϊσίου)

Αστραπές στο ηφαίστειο

.

— Γέροντα, τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους; Μερικοί γιατροί λένε ότι γεννιούνται έτσι, ότι είναι δηλαδή θέμα χρωμοσωμάτων, θέμα της φύσης, άρα είναι αδύνατο αυτοί οι άνθρωποι να αλλάξουν και επομένως άδικα τους ταλαιπωρούν, και ότι δεν έχουν ευθύνη αυτοί.

.
— Πα! Πα! Όχι, βρε παιδί μου, δεν είναι έτσι. Είναι ένα πάθος και αυτό όπως και τα άλλα πάθη.

.
— Δηλαδή, μπορεί να διορθωθεί ένας τέτοιος άνθρωπος;

.
— Πώς δεν μπορεί! Μπορεί!… Αν θέλει και προσπαθήσει μπορεί να κόψει την κακιά συνήθεια… Πολύ βοηθάει να έχει κανείς έναν πραγματικό και καλό φίλο.

.
— Πώς γίνεται κανείς ομοφυλόφιλος; Φταίει η οικογένεια;

.
— Αν είναι μικρό παιδάκι πιο αδύνατο, πιο συνεσταλμένο και δεν προσέξουν τις παρέες του, τότε κανένας αλήτης μπορεί να το στριμώξει με το ζόρι… έλκεται και αυτό μετά από την ηδονή και σιγά-σιγά συνηθίζει.

.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΪΣΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ
Αθανασίου Ρακοβαλή σ. 142-143 

.

Σχετικά με την ιστορία της Γενέσεως και την δημιουργία των δύο φύλων, μπορούμε να διηγηθούμε με απλά λόγια στα παιδιά την εξιστόρηση της Παλαιάς διαθήκης, όπως περιγράφεται εδώ και όπου είναι σαφής η διάκριση των δύο φύλων  και ο ξεχωριστός ρόλος του καθενός:

… ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς….

 

O Θεός να μάς φωτίζει όλους και να μάς ελεεί και, μακάρι, να μην χρειαστεί να δοκιμάσουμε την παιδαγωγική οργή Του, για το χάλι  όπου οδηγείται η κοινωνία μας και ο κόσμος όλος, ο απομακρυσμένος από την ηθική και τις προαιώνιες αξίες…

Αλεξάνδρα Χ. Τ

 

 

 

 

 

 

10 σκέψεις σχετικά με το “«Γιατί, μαμά, η Χ. έχει δυο μαμάδες και δεν έχει μπαμπά;…»

 1. Τι απάντηση να δώσεις Αλεξία μου σε ένα αθώο παιδί, πως να του εξηγήσεις το ανεξήγητο, πόσο φαρμάκι θα αντέξει η ψυχούλα του και πόση ασχήμια τα αθώα μάτια του;

  «Οι άνθρωποι σήμερα υπερηφανεύονται για τα πάθη τους», έλεγε ο άγιος Παΐσιος.

  την αγάπη μου…

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Nιώθω σαν να ζούμε και να βαδίζουμε μέσα σε ναρκοπέδιο..
   μακάρι να μην χρειαζόταν ποτέ να μιλήσουμε στ απαιδιά για τέτοια άσχημα πράγματα, αλλά είναι ανάγκη να γνωρίζουν τα βασικά, γαι να μην βρεθούν απροετοίμαστε ενώπιον της ασχήμιας και του κακού και πάθουν μεγάλη ζημιά…

   Τα λόγια του αγίου εκφράζουν την σημερινή πραγματικότητα….

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή η κατάσταση… Παρόλα αυτά ο Θεός μας ανέχεται όλους ανεξερέτως…
  Στα παιδάκια μας λέγοντας την Αλήθεια με Αγάπη Χριστού, πιστεύω πως δεν θα τα πληγώσουμε αλλά αντιθέτως…
  Εμπιστεύομαι απόλυτα την Αγάπη που μας διδάσκει ο Κύριός μας στο Ευαγγέλιο και εν συνεχεία στο κάθε λεπτό της ζωής μας…

  Ας ευχόμαστε, όλες τις βασανισμένες ψυχές να τις ελεήσει ο Κύριος και μαζί με αυτές να ελεήσει κι εμάς… Αμην

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Καλημέρα σε όλους!

  Αλεξία μου, το άρθρο σου είναι εξαιρετικά σημαντικό και σε ευχαριστώ για τον τρόπο που θέτεις το ζήτημα, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα.
  Πέραν των όσων ανέφερες, θα ήθελα να αναφερθώ (για αυτούς που δεν πείθονται με «χριστιανικά επιχειρήματα») στο γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες, βασισμένες και σε μαρτυρίες παιδιών (πλέον ενηλίκων) που μεγάλωσαν με ομοφυλόφιλους γονείς, που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε ότι αφορά τα παιδιά και τον τρόπο ζωής στον οποίο τα εξαναγκάζουν (έλλειψη πατέρα ή μητέρας, συμμετοχή σε ανήθικες συγκεντρώσεις, παραβίαση κάθε παιδικής αθωότητας, ακόμη και κακοποίηση σε αρκετές περιπτώσεις κλπ. Με μια πρόχειρη αναζήτηση, βρίσκεις πολλά σχετικά άρθρα.). Μάλιστα, κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας το δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει με πατέρα και μητέρα (!! δηλαδή το αυτονόητο!!).
  Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμαι να προσευχόμαστε για αυτούς σαν να ήταν αδέρφια μας και να μην τους κατακρίνουμε, διότι και εμείς, που υποτίθεται ότι γνωρίζουμε το Χριστό και συμμετέχουμε στα Μυστήρια, καθημερινά αμαρτάνουμε (πχ. με την αργολογία μας, την έλλειψη εμπιστοσύνης μας σε Εκείνον κλπ.). Οπότε, όλοι ανεξαιρέτως χρειαζόμαστε το έλεός Του, αλλά και φώτιση, ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που προανέφερες.
  Ειλικρινά, είναι πολύ σοβαρό θέμα και παρακαλώ για οτιδήποτε νεώτερο (πχ. για το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη βουλή και την πρακτική εφαρμογή του στα σχολεία) να γίνει εκ νέου ανάρτηση (αν δεν καταχρώμαι το χρόνο σου). Ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους μας καλή φώτιση και καλό αγώνα στην ανατροφή των παιδιών μας.

  Μου αρέσει!

  1. Εύα μου,
   σε ευχαριστώ θερμά για όλα όσα έγραψες- συμπλήρωσες.
   Πάρα πολύ σημαντικά!
   Μιλάμε για τα δικαιώματα των «γονιών» αλλά τα παιδιά αυτά δεν έχουν δικαιώματα;…
   (αυτό θυμίζει και τις περιπτώσεις «διακοπή κύησης» , όπου μόνον οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα στην επιλογή , όχι το ανυπεράσπιστο έμβρυο…
   Αλλά μια τέτοια κοινωνία πώς θα πάει μπροστά;
   https://antexoume.wordpress.com/2017/06/02/%CE%BC%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B4/

   Ο Θεός να μάς ελεεί όλους, και εμείς που Τον γνωρίσαμε θα είμαστε αναπολόγητοι αν μένουμε στην κατάκριση και δεν προσευχόμαστε με πόνο και αγάπη για όλους τους αδελφούς μας.

   υγ το σχόλιο σου είχε πάει στα spam, για κάποιον άγνωστο λόγο, και μόλις τώρα το είδα και το δημοσίευσα.

   Μου αρέσει!

 4. Αλεξια μου,πολυ σοβαρο ζητημα!
  Ο Θεος ολα τα εφτιαξε με σοφια…
  Για να ερθει στον κοσμο μια νεα ζωη,χρειαζονται ενας αντρας,μια γυναικα και η ευλογια Του.
  την οποιαδηποτε αλλη περιοτωση δεν υπαρχει ευλογια και δεν δημιουργειται μια νεα ζωη.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Αυτό που λες, Παρασκευή μου, είναι πολύ σημαντικό και δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα!
   Αν ήταν «φυσιολογική» μια τέτοια ένωση, θα ευλογούνταν και με «καρπό» (παιδί).
   Αλλά…

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.