.sea1

.

(Λίγες σκέψεις, βιαστικά γραμμένες…)

Το καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για εμένα. Αλλά κάποιες φορές αυτό βγαίνει «σε καλό», καθώς αναθεωρώ στόχους και θέτω προτεραιότητες, ώστε να μπορέσω να τα βγάλω πέρα, με όσο περισσότερη ηρεμία και χαρά γίνεται… 

Σκεφτόμουν την ιστορία με τον γέροντα και τον κυνηγό, στην έρημο. (δες , αν θέλεις, παρακάτω).

Αν είμαι συνεχώς «τεντωμένη» και σωματικά και ψυχικά, θα «σπάσω». 

Αν στοχεύω με το «βέλος » μου πολύ μακριά , πέρα από τις δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες μου, πάλι θα «σπάσω»…

.

Χρειάζεται διάκριση σε όλα, να μην υπερβαίνω τις δυνάμεις μου, να μην φτάνω στα όρια των αντοχών μου, να μην θέλω εγωιστικά να επωμιστώ βάρη μεγαλύτερα απ΄αυτά που μπορώ να σηκώσω.

Και το σώμα κουράζεται, αλλά και η ψυχή.

.

Και πρέπει να το κατανοώ αυτό και για τον εαυτό μου, αλλά και για τους άλλους- δεν μπορώ να ζητώ πχ από τα παιδιά μου  περισσότερα απ΄αυτά που μπορούν να ανταποκριθούν.  Γιατί ή θα αποθαρρυνθούν και θα τα παρατήσουν ή …

Ούτε μπορώ να αναμένω από άλλους περισσότερα απ΄όσα μπορούν να μού δώσουν…

Επιπλέον να βοηθήσω , κυρίως τα παιδιά, να καταλάβουν την έννοια του σεβασμού στις προσωπικές ανάγκες του άλλου- ακόμα και οι δυνάμεις της μητέρας δεν είναι ανεξάντλητες, ούτε τους βοηθά να τα θεωρούν όλα «δεδομένα».

.

Και το σώμα χρειάζεται ανάπαυση, αλλά και η ψυχή, που έχει ανάγκη από τροφή πνευματική, ώστε να μπορεί να προσφέρει και στους άλλους… «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

.

Μόνο από Ψηλά μπορώ να ζητώ συνεχώς, «προς το συμφέρον της αιτήσεως», όμως…

Ας κρατήσω τα ουσιαστικά «και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν».

.

Καλή δύναμη.

με την αγάπη μου,

Αλεξία

.

.

«Διάκρισις εἶναι ἡ ἱκανότης νά διακρίνῃ κανείς τήν ἀλήθεια, νά κρίνῃ μέ δικαιοσύνη, ν’ ἀποφασίζῃ καί νά ἐνεργῇ σύμφωνα μέ τό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί τήν ἀγάπη πρός τόν πλησίον.
Κατά τόν Μέγα Ἀντώνιο εἶναι ἡ μεγίστη τῶν ἀρετῶν, διότι ὁδηγεῖ μέ ἀσφάλεια στόν δρόμο τῆς σωτηρίας. Κατά τόν ὅσιο Ἰωάννη τῆς Κλίμακος εἶναι “ἡ τοῦ Θείου Θελήματος ἀσφαλής κατάληψις ἐν παντί καιρῷ καί τόπῳ καί πράγματι…, σκοτίας λύχνος, πεπλανημένων ἐπάνοδος, μυωπαζόντων φωτισμός”.

Στοιχειώδη διάκρισι ἔχουν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι. Θολώνει ὅμως καί σκοτίζεται μέ τά διάφορα πάθη. Ἐνῶ λεπτύνεται καί φωτίζει μέ τήν πνευματική καλλιέργεια, τήν προσευχή, τήν μελέτη, τήν ταπείνωσι, τήν ἐγκράτεια, τήν κάθαρσι γενικά ἀπό τά πάθη.

.
Ὅταν ἡ διάκρισις παγιωθῇ στήν ψυχή, ὁ πιστός γίνεται τηλαυγής φάρος καί ἀπλανής ὁδηγός. Γίνεται ἀνιχνευτής καί ἑρμηνευτής σκοτεινῶν καταστάσεων καί δυσκόλων προβλημάτων.
Γίνεται λύρα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος!

.

.

η ιστορία με το τεντωμένο τόξο:

Ὁ Μέγας Ἀντώνιος καί ὁ κυνηγός
Ἕνας κυνηγός, βλέποντας τόν “πατριάρχη τῆς ἐρήμου” Μέγα Ἀντώνιο (251 – 356) ν’ ἀστειεύεται μέ τούς ὑποτακτικούς του, σκανδαλίσθηκε. Θέλοντας ὁ ὅσιος νά τόν διδάξῃ ὅτι μερικές φορές ἡ διάκρισις ἐπιβάλλει κάποια συγκατάβασι στήν πολλή αὐστηρότητα, τοῦ εἶπε:
-Τέντωσε τό τόξο σου.
Ὁ κυνηγός ὑπήκουσε. Ὁ ὅσιος τοῦ εἶπε πάλι:
-Τέντωσέ το περισσότερο.
Ὁ κυνηγός τό τέντωσε περισσότερο, ὁπότε ὁ ὅσιος τοῦ εἶπε ξανά:
-Τέντωσέ το ἀκόμα πιό πολύ.
Ὁ κυνηγός διαμαρτυρήθηκε:
-Ἄν τό τεντώσω περισσότερο, θά σπάσῃ.
-Τό ἴδιο θά συμβῇ, ἀποκρίθηκε ὁ ὅσιος, καί μέ τούς ἀδελφούς, ἐάν ἀγωνίζωνται συνεχῶς σκληρά, χωρίς καμμιά ἀνάπαυσι καί ἀναψυχή.
(Γεροντικόν)

.

(τα κείμενα σε πολυτονικό από εδώ:  «ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ» ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ , ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗ )

.

10 σκέψεις σχετικά με το “Η τεντωμένη χορδή του τόξου…

  1. Ολες σου οι αναρτήσεις έρχονται πάντα την κατάλληλη στιγμή.Πως γίνεται αυτό γλυκειά μου Αλεξία?Αυτή τη διάκριση την χρειάζομαι περισσότερο,άρα να την αποζητώ στην προσευχή μου.Σ΄ευχαριστώ για άλλη μια φορά,καλή δύναμη να έχουμε και προσοχή στο στόχο μας ας είναι μικρός και ταπεινός, και δεν πειράζει όλα με τη βοήθεια του Κυρίου μας γίνονται.Πάντα με πολύ αγάπη.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Έχουμε τις ίδιες έννοιες όλες οι μανούλες και περνούμε και κάποιες πιο δύσκολες φάσεις…
      το ότι είμαστε στα ίδια, το βρίσκω παρήγορο, καλή μου Αγγελική, και σε ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία.
      Η ανταπόκριση που βρίσκω μου δίνει δύναμη…
      να είσαι καλά, φίλη μου
      η Παναγιά να μάς καθοδηγεί στον ρόλο μας, να μάς δίνει ηρεμία , γαλήνη και χαρά μέσα στα σπιτικά μας, γαι να μεγαλώνουν ευλογημένα τα παιδάκια μας

      με την αγάπη μου πάτνα

      Μου αρέσει!

  2. Αλεξία μου δυστυχώς εμείς οι γυναίκες και μανούλες τις περισσότερες φορές ξεπερνούμε τα όρια της αντοχής μας, όλα με μέτρο.
    «Λίγα και καλά» έλεγε η μητέρα μου καλή της ώρα.
    Η υπερβολή «κουράζει» χρειαζόμαστε και εμείς τις «ανάσες μας»
    «Η διάκριση διδάσκει τον άνθρωπο να εγκαταλείπει την υπερβολή, είναι ο οφθαλμός της ψυχής μας» έλεγε ο Μέγας Αντώνιος…

    την άγάπη μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αυτό το «λίγα και καλά» είναι κουβέντα- θησαυρός!

      Μάς πιάνει η τελειομανία, τα θέλουμε όλα σε τάξη, θέτουμε ψηλά τον πήχη..(.(ίσως γιατί θέλουμε να «ανταγωνιστούμε» και άλλους)… και μετά χάνουμε την ηρεμία μας, που είναι από τα πιο πολύτιμα «συστατικά» μιας οικογένειας…

      να είσια καλά, Μέλια μου, σε ευχαριστώ θερμά και γι αυτό το σχόλιο

      Μου αρέσει!

  3. Οπως παντα…μες στο μυαλο μου εισαι…τωρα που εκλεισαν τα σχολεια κι ειναι τα τρια μεγαλα συν το μικρο μας σπιτι και μου ειναι δυσκολο…και χανομαι κατω απο στοιβες ασιδερωτων και ατελειωτους καβγαδες….και εννια στις δεκα φορες ξεχνω οτι….Μαρια Μαρια μη μεριμνας και τυρβαζεις περι πολλων….καλη δυναμη να μας δινει ο Θεος και φωτιση ποιες μαχες να δινουμε και ποιες οχι (πχ ας βαλει πορτοκαλι με μπλε ειναι ανουσια μαχη,ομως το να χτυπα το ενα το αλλο ειναι μια μαχη που θα δωσεις)….

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Και εσύ μαζί μας , φίλη μου!..
      αλλά και μόνο που τα λέμε και τα γράφουμε, και μόνο που βρίσκουμε «συμπάσχοντες» και συναγωνιστές.. είναι ενθαρρυντικό.
      Να μας φωτίζει ο Θεός και για αυτές τις μάχες, να μάς βοηθά να διατηρούμε την ηρεμία μας και τη γαλήνη μας, γιατί αν την χάσουμε εμείς, την χάνει δυστυχώς και όλη η οικογένεια..
      Θέλει τρόπο, θέλει οργάνωση, θέλει υπομονή, θέλει να παραβλέπουμε πολλά πράγματα «ανούσια» και να κρατούμε τα σημαντικά (όπως τα κράτησε η Μαρία, που «εξελέξατο την αγαθή μερίδα»…).
      Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο …

      Να είσαι καλά , φίλη μου, την αγάπη μου

      Μου αρέσει!

  4. Αλεξία μου μόλις έκλεισαν τα σχολεία μ’ έπιασε και ‘μενα το σύνδρομο αυτό του να τα κάνω όλα στην εντέλεια..
    Γρήγορα όμως επανήλθα και το πήρα πιο χαλαρά το πράγμα,σκεπτόμενη πως καλοκαίρι είναι,θα κάνω ό,τι μπορέσω να κάνω,αλλά θα ξεκουραστώ κιόλας,θα γεμίσω λίγο τις «αποφορτησμένες μπαταρίες» μου..
    …για να περάσουμε όλοι όμορφα στο κάτω-κάτω,να μην υπάρχουν συνεχώς γκρίνιες και εντάσεις…
    τα φιλιά μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Βλέπω τελικά, Ελευθερία μου, ότι οι πρώτες μέρες των διακοπών είναι οι πιο δύσκολες, μέχρι να μπούμε όλοι στους νέους ρυθμούς, και εμείς και τα παιδιά.
      Μετά, με λίγο κόπο και πολύ τρόπο , όλα κυλούν πιο ομαλά.

      Ας γεμίσουμε, λοιπόν, τις μπαταρίες μας!
      φιλιά και την αγάπη μου

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.