ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΕΣΘΑΙ ΠΡΟΣ ΜΕ ΚΑΙ ΜΗ ΚΩΛΥΕΤΕ ΑΥΤΑ …-όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία στην εκκλησία…

.εκκλησία παιδιά

 

.

…ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΓΑΡ ΕΣΤΙΝ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ

Με  αφορμή ένα απόσπασμα από το κοινωνικό διήγημα «Χωρίς στεφάνι» του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, έχω να καταθέσω λίγες σκέψεις στην αγάπη σας, σχετικά με την «φασαρία» που κάνουν τα παιδάκια στην εκκλησία.

Ως μητέρα μικρών παιδιών, πολλές φορές βρέθηκα σε δύσκολη θέση, όταν τα παιδιά μου ενοχλούσαν με τις φωνές ή τις μετακινήσεις τους μέσα στο ναό.

Είμαι σίγουρη ότι, εάν είστε γονείς μικρών παιδιών θα αισθανθείτε ανακούφιση, αφού και πριν από έναν αιώνα ο συγγραφέας «έβαζε στη θέση τους» όσους δεν έδειχναν κατανόηση και επιείκεια στις μητέρες με μικρά παιδάκια, που εκκλησιάζονταν.

.

Εάν τα παιδιά σας έχουν πλέον μεγαλώσει, θυμηθείτε τα παλιά και… απλώς δειχτείτε συγκαταβατικοί.

Και , εάν δεν έχετε δικά σας παιδιά, αναλογιστείτε τους κόπους της σύγχρονης μάνας που, παρ΄ όλες τις δυσκολίες των καιρών, φέρνει στον κόσμο νέους ανθρώπους και μην της δημιουργείτε επιπλέον φόρτο με τις παρατηρήσεις σας.

.

Με κάθε σεβασμό προς τους ιερείς, τους επιτρόπους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης στο ναό , και όλο το εκκλησίασμα, γράφω  τα παραπάνω… Πολλοί ναοί, όπου υπάρχει συγκαταβατικότητα προς τα μικρά παιδιά ,είναι γεμάτοι από νέες οικογένειες.

Εξάλλου, είναι αυτονόητο ότι κάθε υπεύθυνος γονιός καταβάλει προσπάθεια για να κρατήσει ήσυχο το παιδί του στην εκκλησία, χωρίς ωστόσο να το καταπιέζει (αποφεύγοντας έτσι μελλοντικές αντιδράσεις του παιδιού, που, λόγω πίεσης, ίσως και να αρνείται τον εκκλησιασμό).

.

Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος έλεγε: “Πώς είναι νοητό απ΄τη μια μεριά  να ζητάμε από τους ευσεβείς γονείς να κάνουν παιδιά και από την άλλη να τους απαγορεύουμε τον εκκλησιασμό μαζί τους; “

Κάποτε ένας μπόμπιρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του να βλέπει το Γέροντα και έλεγε στους γονείς του :-“Αυτός ο παπούλης και δίνει και αφήνει.”Εννοούσε προφανώς ότι ο Γέροντας τον άφηνε να κάνει τις μικροαταξίες του χωρίς να τον κατακεραυνώνει και του έδινε και σοκολάτες!(από το βιβλίο Υποθήκες Ζωής-σ.64). Έτσι κερδίζει κάποιος τις ψυχές των παιδιών…

.

«Από τη μια μεριά λέμε στους γονείς να κάνουν παιδιά, και από την άλλη δεν τα θέλουμε στις εκκλησίες, γιατί ενοχλούν. Φτιάχνουμε αίθουσες, όπου προσφέρουμε τον καφέ μετά τα μνημόσυνα, αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε εκεί τα παιδιά, για να μην τις λερώσουν…» είχε πει ο Σεβασμιώτατος  Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος σε κάποια εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο.

«Ας έρχονται τα παιδιά στην εκκλησία και ας κάνουν φασαρία» , άκουσα τον Παναγιώτατο Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο να λέει κατά τη διάρκεια της Θ. Μεταλήψεως, ενώ  ένα παιδάκι έκλαιγε.

.

Ας διαβάσουμε  τι γράφει η ευαίσθητη ψυχή του μεγάλου λογοτέχνη, ο οποίος μέσα από τα διηγήματά του δείχνει την αγάπη που έτρεφε προς τα παιδάκια και τις μητέρες.

«Αλλ΄η φωνή του βρέφους ήτο λιγεία, και ηκούσθη ευκρινώς εκεί γύρω, και ο Γιαμπής, ο επίτροπος, δεν ηγάπα ν΄ακούει θορύβους.Εις όλας τας νυκτερινάς ακολουθίας των Παθών, πολλάκις είχε περιέλθει τας πυκνάς των γυναικών τάξεις, διά να επιπλήττη πτωχήν τινά μητέρα του λαού, διότι είχε κλαυθμυρίσει  το τεκνίον της. Ο ίδιος έτρεξε και τώρα, να επιτιμήση και αυτή ν την πτωχήν μητέρα, δια τους ακάκους ψελισμούς του βρέφους της.

Τότε η Χρηστίνα η δασκάλα[……] εσκέφτη ακουσίως της ότι, καθώς εκείνη νόμιζες, κανείς, ας ήταν και επίτροπος ναού, δεν έχει το δικαίωμα να επιπλήξη πτωχήν νεαράν μητέρα, διά τους κλαυθμυρισμούς του βρέφους της, καθώς δεν έχει δικαίωμα να την αποκλείσει του ιερού ναού, διότι έχει βρέφος θηλάζον. Καθημερινώς δεν μεταδίδουν την Θείαν Κοινωνίαν εις νήπια κλαίοντα; Και πρέπει να τα αποκλείσουν της Θειας Μεταλήψεως, διότι κλαίουν; Έως πότε όλη η αυστηρόρης των ¨αρμοδίων¨θα διεκδικείται και θα ξεθυμαίνει μόνο εις βάρος των πτωχών και των ταπεινών;[…]

Ταύτα ανελογίζετο η Χρηστίνα σκεπτόμενη ότι καμμία μήτηρ δεν θα ήτο τόσο αφιλότιμος, ώστε να μη στεναχωρείται και να μη σπεύδη να κατασιγάσει το βρέφος της, και να μην παρακαλεί να ανοιχθή πλησίον της εις τον τοίχον διά θαύματος θύρα, διά να εξέλθη το ταχύτερον. Περιτταί δε ήσαν αι νουθεσίαι του επιτρόπου, πρόσθετον προκαλούσαι θόρυβον…»

(ολόκληρο το διήγημα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ)

.

Με κάθε σεβασμό και αγάπη προς τους πατέρες και αδελφούς,

Αλεξία-momyof6 για το ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

.

images (9)

.

αναδημοσίευση από 22-4-2013

.

.

σημ: το κείμενο αυτό, γραμμένο πριν τρία χρόνια, το ξαναθυμήθηκα συζητώντας με μια καλή φίλη, που προβληματίζεται για την “φασαρία” που κάνει το δίχρονο παιδάκι στην εκκλησία και τις παρατηρήσεις που έχει δεχτεί… με αγάπη και σεβασμό έγραψα τα παραπάνω, για αυτό σας παρακαλώ να τα δείτε καλοπροαίρετα και να μην γίνουν αφορμή για επικριτικά σχόλια προς οποιονδήποτε . Πρέπει να ομολογήσω πως, για αυτό το λόγο, το ανάρτησα διστακτικά και δεν θα ήθελα να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να διαγράψω σχόλια.

με την αγάπη μου,

Αλεξία

Copyrighted.com Registered & Protected AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

 

10 Σχόλια (+add yours?)

 1. ΕΥΤΥΧΙΑ
  Μαρ. 19, 2016 @ 12:49:58

  Κάποτε είχα διαβάσει ότι ένας Άγιος, δε θυμάμαι ποιος, θεωρούσε τις φωνούλες των μικρών παιδιών, τιτιβίσματα πουλιών κατά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών.

  Νομίζω ότι πολύ σωστά τοποθετήθηκες επί του θέματος. Οι πόρτες των ναών θα πρέπει να είναι ανοιχτές για όλους και να χαιρόμαστε όταν βλέπουμε εκεί μικρά παιδιά, που αποτελούν τους μελλοντικούς Χριστιανούς και πολίτες αυτής της χώρας.

  Να είσαι πάντα καλά!

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

 2. Μέλια
  Μαρ. 19, 2016 @ 13:53:09

  Κάποτε σε μια εκκλησιά, δυο μικρά παιδιά έκαναν θόρυβο, μία κυρία ενοχλήθηκε και είπε σχεδόν φωναχτά “παιδική χαρά το κάναμε εδώ μέσα”.
  Η μητέρα των παιδιών έγινε κατακόκκινη από ντροπή.
  Θυμάμαι ότι δεν κρατήθηκα και της είπα ” τα παιδιά κυρία μου είνα χαρά Θεού και την εκκλησία την νιώθουν σπίτι τους και συνέχισα :” αυτό που θα έπρεπε να μας ενοχλεί όλους δεν είναι οι φωνούλες των παιδιών, αλλά τα κόκκινα κραγιόν πάνω στις άγιες εικόνες μας.
  Δεν είπε λέξη!

  Η μητέρα μου καλή της ώρα έλεγε “παιδιά είναι δεν μπορούμε να τους κλείσουμε το στόμα…κάποια στιγμή θα καταλάβουν και θα σωπάσουν από μόνα τους…”

  την αγάπη μου…

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

 3. Maria Elena
  Μαρ. 19, 2016 @ 14:24:06

  Όμορφη ανάρτηση
  Φιλάκια …

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

 4. GEWRGIA
  Μαρ. 21, 2016 @ 13:45:50

  Sumponw kai sumpasxw me ti fili sou k sena..emena o 4,5 etwn gios mou akoma paei stin ekklisia kratwntas ena paixnidi.Twra ekoye tis dunates fwnes kai tis polles polles metakiniseis,giati akoma metakineitai…:) Pantws se ena eyxelaio pou eixame kanei sto spiti kai o pappas diavaze ta onomata rwtsise o mikros e,kurie papa parakalw polu divase kai to spiderman sta onomata giati k autos akouei to eyxelaio..Egw katakokkinisa alla eytuxws o pappas kai oi alloi gurw xamogelasan kai kapoia stigmi akoustike kai to onoma spiderman sto telos…:) i alitheia omws einai oti polu spania tha deis paidia na einai isuxa mesa stin ekklisia xwris na milane kai na metakeinountai..pantws ola ta akoune kai tous apotypwnontai kai ayto sto telos tis meras exei simasia.O theos na ta fwtizei!

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

  • Emmanouela
   Μάϊ. 03, 2016 @ 19:52:23

   Χριστός Ανέστη Γεωργία μου,

   αυτό με τα ήσυχα παιδιά που λες που είναι όλο και λιγότερα το’χω παρατηρήσει και γω. Το είχα συζητήσει με έναν ιερέα και μου είχε πει πως έχει να κάνει και με την πνευματική κατάσταση των γονέων. Έχει να κάνει όμως και με το πως μιλάμε στα παιδιά καθώς οι ενήλικοι είμαστε πολύ άγαρμποι αρκετές φορές στους τρόπους μας και τα παιδιά ίσως να αντιδρούν σε αυτό που ακούνε. Παίζει ρόλο βέβαια και η προσωπικότητα του παιδιού, κάποια είναι πιο γκρινιάρικα κ.τ.λ. άλλωστε και μεις πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε πωπω τώρα που θα πάω εκκλησία άντε να τελειώσει να φύγω κ.τ.λ.; Ε, τα παιδιά το εξωτερικεύουν κιόλας!

   Μοῦ ἀρέσει

   Ἀπάντηση

 5. momyof6
  Μαρ. 23, 2016 @ 09:12:37

  Φίλες μου,
  σας ευχαριστώ πολύ για όσα γράψατε και εδώ και στο fb και στην κατ΄ιδίαν επικοινωνία μας.
  Ας προσπαθούμε και ας ευχόμαστε να μείνουν στα παιδιά μας καλές αναμνήσεις από τον εκκλησιασμό τους, που θα τους “καλούν” σε όλη τους τη ζωή κοντά στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας… γιατί μόνο μέσα από εκεί περνά η οδός της σωτηρίας μας.

  Μοῦ ἀρέσει

  Ἀπάντηση

 6. Εἰδοποίηση σύνδεσης: ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΕΣΘΑΙ ΠΡΟΣ ΜΕ ΚΑΙ ΜΗ ΚΩΛΥΕ&
 7. αμφοτεροδέξιος...
  Μαρ. 27, 2016 @ 22:59:52

  Ἀπάντηση

 8. Εἰδοποίηση σύνδεσης: ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΕΣΘΑΙ ΠΡΟΣ ΜΕ ΚΑΙ ΜΗ ΚΩΛΥΕΤΕ ΑΥΤΑ …-όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία στην εκκλησία… |
 9. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Με τα παιδιά μας στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και στην Ανάσταση | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

νόστιμες, απλές και εύκολες!~ για μαμάδες και παιδιά!

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

η φιλοσοφία μας για το νοικοκυριό!

Μαρτίου 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Ἀπρ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ἀρχεῖα

Κατηγορίες

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: