.

Η “συγγνώμη” μετά τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, την Κυριακή της Τυρινής

a4

.

“Τέτοια μέρα ,παιδί μου,” λέει ο παππούς,” μαζευόμασταν όλο το χωριό στην εκκλησία και μετά τον Εσπερινό ζητούσαμε συγγνώμη ο ένας από τον άλλο¨.

“Συγχωρεμένα”, έλεγε ο ένας, «συγχωρεμένα», απαντούσε ο άλλος.

.

¨Έτσι φιλιωμένοι και μονοιασμένοι ξεκινούσαμε την Σαρακοστή.

Ήταν ένα πολύ ωραίο έθιμο και το τηρούσαμε όλοι στο χωριό.”

..

(παππούς Κώστας από χωριό της Δυτικής Μακεδονίας)

.

(είναι ένα έθιμο που τηρείται ακόμα στα μοναστήρια,σε ορισμένες ενορίες και μπορούμε να τηρούμε και εμείς στις οικογένειές μας).

.

 

Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Σαρακοστή και «συγχωρεμένα»!

με την αγάπη μου,

Αλεξία

.

(το είχα γράψει παλιότερα ΕΔΩ)

10 σκέψεις σχετικά με το “Η συγγνώμη , πριν τη νηστεία της Σαρακοστής (μαρτυρία του παππού)

  1. Στο δικό μου το χωριό το τηρούμε ακόμη αυτό το έθιμο. Ο ιερέας με το πέρας του εσπερινού στέκεται μπροστά από τη ωραία πύλη και ζητά πρώτος συγνώμη από όλους. Στη συνέχεια ο καθένας από εμάς φιλάει το χέρι του ιερέα και στέκεται δίπλα του. Ο επόμενος θα χαιρετήσει τον ιερέα και τον συγχωριανό του δίπλα στο ιερέα και θα μπει στη σειρά. Έτσι, καθώς στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, σχηματίζεται μια μεγάλη ουρά που ξεκινά από την ωραία πύλη και φτάνει ως την πόρτα της εκκλησίας και πολλές φορές την ξεπερνά. Με αυτόν τον τρόπο ευχόμαστε ο ένας στον άλλο Καλή Σαρακοστή! Νιώθω ότι είναι ένα ξεχωριστό έθιμο και ένας όμορφος τρόπος για να ξεκινήσει ο αγώνας!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Αλεξία μου.. Κι εμείς τέτοια μέρα μετά τον εσπερινό, αφού συγχωρεθούμε με τον ιερέα και τους συγχωριανούς, πηγαίνουμε όλοι στους παππούδες και κάνουμε μετάνοιες.. Πρώτα οι γονείς και μετά τα παιδιά στους παππούδες αλλά και στους θείους, κάνουμε 3 μετάνοιες, φιλάμε το χέρι και λέμε «συγχωρεμένα».. Οι μεγάλοι δίνουν κι ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά, για το καλό.. Είναι πάντως πολύ συγκινητικές κι ευλογογημένες στιγμές.. Ευκαιρία για λίγη ταπείνωση…

    Καλή Σαρακοστή!
    Καλόν Αγώνα!
    Και Συγχωρεμένα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Καλή Σαρακοστή να έχουμε,νηστεία και εγκράτεια,μετάνοια.Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να ζητούσαμε μια μεγάλη συγγνώμη απο τον Θεό,για ότι έχουμε κάνει μέχρι και σήμερα, μήπως μας δείξει το μεγάλο Ελεος του.Δανείζομαι την φράση του Αγίου Παισίου ¨»με πόνο ψυχής» εύχομαι καλό αγώνα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Καλή Σαρακοστή σ΄όλους και κυρίως στις μανούλες. καλή υπομονή, μετάνοια πραγματική και ας μας δώσει ο Θεός αγάπη και πίστη που να αυξάνει μέρα τη μέρα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.