.

Featured Image -- 1373

.

Θα το έχετε δει αυτό το αγριολούλουδο να φυτρώνει στους αγρούς… σαν λευκή δαντέλα μοιάζει και στο κέντρο της φέρει μια μαύρη κουκίδα.

Είναι ψηλό, ξεχωρίζει ανάμεσα στα χόρτα και τα άλλα φυτά και ξετροβάλλει,  , με τόλμη θα έλεγα, ακόμα και σε δύσκολα, άγονα σημεία- μπορεί να το δεις κανείς ανάμεσα σε τσιμέντα και πλάκες πεζοδρομίου να αναφύεται , σαν να θέλει κάποιο μήνυμα να δώσει…

Γιατί το λουλούδι αυτό έχει όντως ένα μήνυμα να μεταφέρει, μια αποστολή…

.

Είναι εκεί για να μάς θυμίζει ότι η ντροπή χάνεται σιγά σιγά από τον κόσμο, όπως εξαφανίζονται με τα χρόνια οι μαύρες κουκίδες από την κορυφή του.

Έτσι λέει ο θρύλος: όταν χαθούν αυτά τα σποράκια, θα εκλείψει και η ντροπή από τον κόσμο…

.

Και , πράγματι, από μαρτυρίες γεροντότερων ανθρώπων, φαίνεται να ισχύει αυτό: πριν από σαράντα χρόνια περίπου, όταν ο πατέρας μου πρωτοπήγε στα μέρη της Χαλκιδικής (όπου κατά κόρον συναντάται το φυτό αυτό), το «λουλούδι της ντροπής» είχε πολλά μαυρα στίγματα στο κέντρο του.

Πλέον, καθώς σεργιανίζουμε με τα παιδιά στα λιβάδια της περιοχής, ψάχνουμε  να βρούμε κάποιο που να φέρει το σημάδι της ντροπής…. γιατί πολλά από τα λουλούδια αυτά, δεν έχουν πλέον κανένα μαύρο στίγμα στην κορυφή τους ή έχουν μόνο ένα μικρό μαύρο  σημαδάκι.

.

Χάθηκε η ντροπή από τον κόσμο;… έτσι λέει η φύση, έτσι λένε τα σημάδια, και μάλλον δεν έχουν άδικο…Χάθηκε η αιδώς και αυτό φαίνεται πρώτα στην εξωτερική εμφάνισή μας , αλλά και στις κινήσεις της ψυχής και στις κοινωνικές συμπεριφορές. Μια κοινωνία χωρίς ντροπή οδεύει προς την αυτοκαταστροφή.

Προβληματίζομαι πολύ και σκέφτομαι, αναλογούμενη τις δικές μου ευθύνες ως μάνα: Εγώ, ως μέλος του κόσμου αυτού, αυτής της κοινωνίας, τι κάνω για να παραμείνει η «μικρά ζύμη», που είναι ικανή «να ζυμώσει όλο το φύραμα»; (Μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ (Προς Γαλάτας 5:9)… Τι αρχές δίνω στα παιδιά μας, κυρίως με το δικό μου παράδειγμα;…

.

.

Αναζητώντας περισσότερα για το θέμα της ντροπής, βρήκα αυτούς τους λόγους και τους αντιγράφω εδώ:

γνωμικά αρχαίων για την ντροπή- αιδώ ,  από το άρθρο:

«Η ντροπή είναι όπλο και στολίδι» του Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλου

.

Ο Πλάτων έλεγε: «Θεωρώ χαμένο τον άνθρωπο, που έχασε τη ντροπή του».

Ο Ευριπίδης θεωρούσε ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα των ανθρώπων είναι η αναίδεια. Και δεν είχε άδικο αν σκεφτούμε πως ο αναιδής έχει υπερβεί τον εαυτό του, έχει εγκαταλείψει τις αρχές του, έχει αρνηθεί τις αξίες του, κινείται εκτός ορίων και δεν έχει πλέον κανένα φραγμό σε τίποτα.

Κατά τον Ηρόδοτο «όταν η γυναίκα αποβάλλει τον χιτώνα, αποβάλλει και την ντροπή». Δηλαδή η πράξη της αυτή είναι η αποκάλυψη της κατάντιας της ή με άλλα λόγια της αναίδειάς της.

Ο Ισοκράτης τόνιζε κι αυτό: «Όσα είναι ντροπή να τα κάνεις, είναι ντροπή και να τα λες»! Γιατί τα αναιδή λόγια στα σίγουρα οδηγούν και στις αναιδείς πράξεις.

Κατά τον Μένανδρο, πάλι, «ο άνθρωπος που δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, αυτός έφθασε στο αποκορύφωμα της αναίδειας».

Τονίζει επʼ αυτού ο Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς: «Πράγματι, όταν φύγει η ντροπή απʼ την ψυχή, τότε εισέρχεται ολόκληρος ορμαθός κακών. Γιατί όποιος απομακρύνει την αιδώ γενόμενος εκτός εαυτού, δεν αντιλαμβάνεται ούτε τι πράττει ούτε τι λέει».

Ας προσέξουμε και τούτη την παρατήρηση του ι . Χρυσοστόμου: «Όταν η ψυχή αναγκαστεί να χάσει την ντροπή για μία και μόνη φορά, περιπίπτει σε πώρωση κι έκτοτε ούτε σε λόγους γλυκείς υπακούει ούτε με απειλές κάμπτεται ούτε με ευεργεσίες συγκινείται. Γίνεται χειρότερη απʼ την πόλη που κακίζει ο Προφήτης με τα λόγια του αυτά: “Πήρες την όψη πόρνης, χάθηκε η ντροπή σου” (Ιερ. 3,3)».

.

 

σημ: η φωτογραφία προέρχεται από το ιστολόγιο της Σοφίας Κιόρογλου, από το ποίημα:

The eternal unbiased judge- Poem by Sofia Kioroglou, και μου έδωσε το έναυσμα να γράψω το κείμενο αυτό.

Αλεξία

Copyrighted.com Registered & Protected 
AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

 

16 σκέψεις σχετικά με το “Το λουλούδι της ντροπής…και ο θρύλος

  1. Αχ Αλεξία μου τι μου θύμισες;

    Αυτή την ιστορία (θρύλο) για αυτό το πανέμορφο αγριολούλουδο μου την έλεγε η καλή μου η γιαγιά, όταν ήμουν παιδί.
    Θυμάμαι ότι έβαζε τα φύλλα του στις χορτόπιτες και τα σποράκια μου έλεγε ότι τα έβραζε για τους κολικούς των παιδιών της.
    Μου το έμαθε σαν αγριοκάροτο… η μάνα γη έχει κρυμμένους θησαυρούς!

    την αγάπη μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Δεν γνώριζα αυτό τον θρύλο.Η μεγαλυτερη προτροπή που ακούω συνεχώς απο παντού, είναι να ανοίξουμε το μυαλό μας και να δεχτούμε τα νέα ήθη.Αισθάνομαι πολλές φορές, ότι κάτι κάνω λάθος,όμως η ιστορία του ανθρώπου απο την ημέρα που τον έπλασε ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξει, το καλό θα είναι πάντα καλό και το κακό το ίδιο.Οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, και δυστυχώς προτρέπουν και τους άλλους να τον ακολουθήσουν.Οσοι μπορούμε λοιπόν ας φυλάξουμε τις » Θερμοπύλες.»Καλή δύναμη.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αγγελική μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

      Ας ακούμε το λόγο του Θεού, που είναι διαχρονικός και η μόνη Αλήθεια.
      Η Παναγιά μαζί μας και να σκεπάζει ιδιαίτέρως τους νέους μας, που βάλλονται από παντού, με τα νέα ήθη, που θέλουν αν παρουσιαστούν ως «ηθικά», με την επίφαση του σεβασμού στο διαφορετικό…
      Αγάπη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όμως δεν είναι αγάπη να κάνουμε το λάθος- σωστό! έτσ δεν βοηθιέται, εν τέλει, κανένας.

      Μου αρέσει!

  3. Εγω παλι δεν ηξερα τιποτα για αυτο τον θρυλο.Για την ντροπη που χαθηκε…δυστυχως ξερω…Το διαπιστωνω και το βλεπω σχεδον καθημερινα…Ευχαριστουμε για την αναρτηση….Θα ψαξω την επομενη φορα για τις μαυρες κουκιδες!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Το γεγονός ότι χάνεται η ντροπή το διαπιστώνεις, καλή μου φίλη, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, φαντάζομαι…
      Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας, να πάρουν σωστές «βάσεις» , πάντα κοντά στο θέλημα του Θεού, για να προχωρήσουν στη ζωή τους…

      να είσαι καλά, χάρηκα πολύ που σε «είδα» εδώ!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.