765px-Rippl_My_Dear_Mother_in_Ill_Health

.

«Πλέον δεν δικαιούσαι να αρρωσταίνεις!»… μου είχε πει χαριτολογώντας ο γιατρός μου όταν γέννησα το πρώτο μας μωρό. Και δεν μπορώ να πω ότι έχει άδικο!  «Οι μαμάδες δεν προλαβαίνουν ούτε να αρρωστήσουν», έτσι λένε…

Όταν αρρωσταίνει η μαμά, οι ισορροπίες του σπιτιού ανατρέπονται. Και παρότι θα ήθελα πολύ να μπορούσα να «παίρνω» εγώ και να περνώ τις αρρώστιες των μικρών μου…. στην πράξη ίσως να είναι πιο δύσκολο για τα ίδια όταν αρρωστήσει η μαμά τους. Πολύ μου κακοφαίνεται όταν είναι αδιαθετα τα μκρούλια μου, αλλά απ΄την άλλη παρακαλώ τον Θεό να μπορώ να στέκομαι στα πόδια μου και να περνούν εύκολα και οι δικές μου αρρώστιες, για να μπορώ να βολεύω την οικογένεια.

Τι κάνουμε λοιπόν, όταν αρρωστήσουμε εμείς οι μαμάδες;… Θα γράψω κάποιες «ιδέες» εφαρμοσμένες στην πράξη και όσα μου έχουν προτείνει και άλλες έμπειρες μαμάδες- και εσείς συμπληρώστε την λίστα με όσα ξέχασα- γιατί τώρα που τα γράφω αυτά δεν είμαι και τόσο υγιής, οπότε όλο και κάτι θα μου διαφεύγει 🙂

 

  1. Πρόληψη- η καλύτερη θεραπεία! «Να προσέχεις τον εαυτό σου για χάρη των παιδιών σου» , μου τόνισε ο γιατρός μου … Ξεχνάμε τις δικές μας ανάγκες, προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες της οικογένειας, αλλά όλοι έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα από μια  μαμά γερή και δυνατή, παρά αν ο οργανισμός της είναι συνεχώς εξαντλημένος και με δυσκολία ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του ρόλου της…
  2. Καλός ύπνος– όσο γίνεται με τα ξενύχτια των μωρών…- αλλά ο ύπνος είναι προτεραιότητα πλέον για εμένα! Θα αφήσω, κάποιες φορές, ασυμμάζευτο το σπίτι, θα μαγειρέψω κάτι απλό και γρήγορο , θα μείνουν αναπάντητα τα μέιλ μου, δεν θα ενημερωθώ για τα «τεκταινόμενα» , προκειμένου να έχω έναν αναζωογοννητικό ύπνο.
  3. Καλή και θρεπτική διατροφή- όλες ξέρουμε τι σημαίνει αυτό… και να μην φροντίζουμε μόνο για την διατροφή των παιδιών και ξεχνούμε τις δικές μας ανάγκες!
  4. Άσκηση, έστω ένας περίπατος στον καθαρό αέρα και στον ηλιο.
  5. Ηρεμία, αποφυγή του άγχουςπροσευχή συντελεί τα μέγιστα σ΄αυτό…)

 

.

Και όταν αρρωστήσουμε, τι κάνουμε;… θα κινηθούμε αναλόγως με την βαρύτητα της ασθένειας, αναλόγως με τα κουράγια μας, προσπαθώντας να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας, γαι ανα αναρρώσει το συντομότερο.

 

1 . Υπομονή, ηρεμία και ψυχραιμία! όταν είμαστε άρρωστες, η ψυχολογία μας είναι ευάλωτη και μάς κατακλύζει ένα άγχος, καθώς τόσοι «κρέμονται» από πάνω μας… Όμως με την ηρεμία όλα θα τακτοποιηθούν καλύτερα… όσα δεν μπορούμε να κάνουμε μόνες μας, τα αναθέτουμε Αλλού, επικαλούμαστε Βοήθεια, και την λαμβάνουμε. 

.

2. Ζητάμε βοήθεια! όλο και κάποιος θα βρεθεί,ακόμα και αν δεν έχουμε συγγενικά πρόσωπα κοντά μας, για να βοηθήσει με τα παιδιά, έστω να τα πάρει από το σχολείο- ήκάποια άλλη μαμά να βοηθήσει στο διάβασμά τους. Και αν ακόμα δεν υπάρχει κι ααυτή η δυαντότητα, δεν θα χαθεί και ο κόσμος αν για 2- 3 μέρες δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε στο έπεκρο τα μαθήματά τους . Και ένα φαγάκι που θα προσφερθεί να φτιάξει μια φίλη ή έαν κέικ, πάντα να είναι ευπρόσδεκτα- έχω μετανοιώσει για όσες φορές έχω δειχτεί «ακατάδεκτη» σε βοήθεια που μου προσφέρθηκε…

Όσο μπορεί να συμμετέχει και ο σύζυγος στις δουλειές του σπιτιού και στην φροντίδα των παιδιών, τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Αλλά και τα παιδιά, αναλόγως με την ηλικία τους, μπορούν να αναλάβουν μικρές υποχρεώσεις και συνήθως τα βγάζουν πέρα μια χαρά, αν τους κεντρίσουμε το φιλότιμο.Έτσι αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή τους, αλλά και νιώθουν πιο χρήσιμα και ώριμα και πο «κοντά» στη μαμά, όταν της «παραστέκονται».

Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά καταλαβαίνουν αν τους εξηγήσουμε ότι δεν αισθανόμαστε καλά και προσπαθούν να παίζουν ήρεμα κοντά μας…- δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, το έχω ακούσει και από άλλες μανούλες <3.

Αν έχουμε μωρό που θηλάζει, προσπαθούμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης της ίωσης (πλύσιμο χεριών, αποφυγή επαφής προσωπο με πρόσωπο, μάσκα κτλ), θηλάζουμε περισσότερο για να πάρει τα αντισώματα από τον οργανισμό μας… και σε περίπτωση που κολλήσει, συνήθως περνά πιο ελαφρά την ίωση, χαρη στην ανοσία που του παρέχεται  μέσα από το μητρικό γάλα.

.

3. Ξεχνάμε τις δουλειές του σπιτιού! δεν είναι η ώρα για να τακτοποιήσουμε συρτάρια και ντουλάπες! αν μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ βασικό συγύρισμα, μαζί με τα παιδιά , για να μην επικρατήσει το χάος, καλώς. Αλλιώς ένα απλό, θρεπτικό φαγάκι και πλυμμένα ρούχα (όχι σιδερωμένα,αυτό δεν είναι ανάγκη! ) αρκούν!

.

4. Μαγειρεύουμε ένα απλό θρεπτικό φαγητό, που θα βοηθήσει να βοηθήσει να αναρρώσουμε πιο γρήγορα .Δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον οργανισμό σας ώστε να μαγειρέψετε για την οικογένεια. Ο πυρετός μπορεί να μας έχει εξαντλήσει. Κάποιες ιδέες: Φτιάχνουμε  βραστό κοτόπουλο και  σαλάτα, σάντουιτς με κοτόπουλο, κρατάμε το ζωμό του κοτόπουλου και τον πίνουμε. Φτιάχνουμε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών και πίνουμε ροφήματα με βότανα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και απαλύνουν τα συμπτώματα της αρρώστιας μας.

Μπορεί να ανατραπεί για λίγο το  οικογενειακό διαιτολόγιο αλλά περισσότερη ανάγκη έχουν τα παιδιά σας την παρέα μας. Αν έχουμε κουράγιο,αφιερώνουμε χρόνο παίζοντας ήρεμα παιχνίδια μαζί τους, διαβάζοντας βιβλία κτλ και θα έρθει και πάλι η ώρα που θα μαγειρεύουμε όπως πριν.

.

5. Επικοινωνούμε με τον γιατρό και ακολουθούμε τις οδηγίες του– ακόμα και αν δεν μάς αρέσουν τα φάρμακα, όπως σε εμένα ,  ένα αντιπυρετικό βοηθά να αναλάβουμε δυνάμεις και να ανταπεξελθουμε στις υποχρεώσεις μας, χωρίς να υπερβάλουμε όμως . Και εξηγώ τι εννοώ: μόλις πεσει ο πυρετός, δεν πιάνουμε την ηλεκτρική σκούπα και την σφουγγαρίστρα! 🙂 αλλά «μαζεύουμε» δυνάμεις, ξεκουραζόμαστε και ασχολούμαστε μόνο με τις πολύ πολύ βασικές δουλειές του σπιτιού-

και κυρίως με τα παιδιά μας- που η αλήθεια είναι ότι όταν δουν τη μαμά άρρωστη, «συννεφιάζουν» και αυτά… Τα καθησυχάζουμε και τους λέμε ότι σύντομα θα περάσει κι αυτό- και με τον τρόπο μας, με την ηρεμία και την ψυχραιμία μας,  είμαστε και ένα παράδειγμα για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες , καθώς μεγαλώνουν και ξανοίγονται στο πέλαγος της ζωής…

.

υγ όλα αυτά τα ακολουθούμε και σε περίπτωση δύσκολης εγκυμοσύνης, που πρέπει να μείνουμε κλινήρεις ή να «ξεκουραζόμαστε»

.

Περαστικά σε όλες τις άρρωστες μανούλες και τα παιδάκια μας, καλή δύναμη να έχουμε!

Με πολύ ενδιαφέρον θα διαβάσω πώς τα βολεύετε και εσείς όταν αρρωσταίνετε- είναι ωραίο να επικοινωνούμε και να ανταλλάσουμε ιδεες και εμπειρίες.

με την αγάπη μου,

Αλεξία

.

 

εικόνα από wikipedia My dear mother is ill

 

 

8 σκέψεις σχετικά με το “Όταν η μαμά αρρωσταίνει…

  1. Αλεξία μου τα έχεις γράψει όλα στην αναρτησή σου.Εύχομαι να είσαι γερή και δυνατή να στέκεσαι πάντα στο ύψος των «περιστάσεων».Πρίν απο 2 εβδομάδες πέρασα κάτι παρόμοιο, ο σύζυγος και η κόρη μου άρρωστοι.Εγώ στο όριο,και επειδή ούτε και εμένα μου αρέσουν τα φάρμακα,δοκίμασα το «cretan iama»,πρόκειται για την λεγόμενη κρητική ¨ασπιρίνη», .εχει δίκταμο,φασκόμηλο,θυμάρι,μέλι και ελαιόλαδο,δώρα της ελληνικής γής.Δεν μπορώ να σου πω πόσο με βοήθησε!!Αν θέλεις ψάξτο και εσύ.Ολα καλά εύχομαι καλημέρα.

    Αρέσει σε 2 άτομα

  2. Αλεξία μου οι μανούλες δεν πολυπροσέχουν τον εαυτό τους γιατί η έννοια τους είναι στραμμένη στην οικογένειά και κυρίως στα παιδιά.
    Εγώ τα περνάω όλα στα «πόδι» αρνούμαι να πάρω έστω ένα depon, μετά πηγαίνω στον καθρέφτη και με μαλώνω γιατί δεν με προσέχω και κυρίως γιατί ξεχνώ ότι το παιδί μου με θέλει όρθια στην πρώτη γραμμή και κυρίως «μάχιμη»

    Περαστικά σου Αλεξία μου, να προσέχεις τον εαυτό σου γιατί «δεν είσαι μόνη»…

    την αγάπη μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Το σχόλιο του γιατρού δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό! Έτσι γίνεται, όταν γίνεσαι μαμά είναι πολύ δύσκολο να αρρωστήσεις, να έχεις πονοκέφαλο, να μη μπορείς να μιλήσεις γιατί έχεις βραχνιάσει, να μη μαγειρέψεις…
    Εμένα τα παιδιά μου είναι πια μεγάλα, αλλά θυμάμαι όταν ήταν μικρότερα… τότε η μέρα έβγαινε μόνο αν είχα βοήθεια από τη μαμά και το μπαμπά μου – που ευτυχώς τους έχω κοντά μου και βοήθησαν πάρα πολύ στο μεγάλωμα των παιδιών.
    Εδώ όμως μπορείς να πάρεις μια ιδέα…
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/2016/02/17/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CF%85/

    Περαστικά να είναι κι ας έρχονται κι αυτά στη ζωή μας!
    Φιλιά πολλά
    Ελένη

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Μεγάλη η βοήθεια της γιαγιάς και του παππού- πολύ τυχερές όσες οικογένειες την έχουν, τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη…

    Πολύ χρήσιμη και βοηθητική η ανάρτησή σου, Ελένη μου, σε ευχαριστούμε που μάς την παρέθεσες.

    φιλιά πολλά

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.