Μια από τις «αποστολές» μας ως μανούλες είναι και το μαγείρεμα για την οικογένειά μας – προσωπικά, ως μεγαλύτερη «πρόκληση» στην κουζίνα βρίσκω την ετοιμασία των σνακ και του κολατσιού για το σχολείο. Πάντα προτιμώ τα χειροποίητα, σπιτικά αλμυρά και γλυκά, καθώς είναι πολύ πιο υγιεινά και οικονομικά σε σχέση με τα «έτοιμα» και γι’  αυτό και αναζητώ λύσεις που θα μου δώσουν σύντομα, εύκολα και γρήγορα «αποτελέσματα» που θα αρέσουν στα παιδιά και ταυτόχρονα θα τηρούν και τις προηγούμενες «προϋποθέσεις» 🙂

 

Το sweet soda bread είναι ένα ψωμάκι που, σε αντίθεση με εκείνα που περιέχουν μαγιά και θέλουν φούσκωμα, ψήνεται αμέσως, χάρη στην σόδα που περιέχει- έτσι μπορούμε να έχουμε πολύ γρήγορα, χωρίς καν ζύμωμα, το δικό μας ψωμάκι, ζεστό και μοσχομυριστό από τον φούρνο μας.

Ένα από τα αγαπημένα μας ψωμάκια- κέικ είναι αυτό το συγκεκριμένο soda bread : η συνταγή αυτή απέχει αρκετά από την παραδοσιακή, ιρλανδέζικη και την έφτιαξα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσω ένα ελαφρύ κέικ, με ελάχιστη ζάχαρη και λάδι. Και θεωρώ πως πέτυχαν οι πειραματισμοί μου, γιατί αγαπήθηκε απ΄όλη την οικογένεια και το τιμούμε πολύ συχνά. (Καθώς η συγκεκριμένη συνταγή είναι και νηστίσιμη, μάς βολεύει πολύ για μέρες νηστείας. Tο φτιάχνουμε από βραδύς και το πρωί το απολαμβάνουμε μαζί με το τσάι ή τον καφέ μας, και το παίρνουν και τα παιδιά στο σχολείο).

soda bread 5

 

 

Πάμε να δούμε τα υλικά; είναι λίγα και πολύ απλά και σίγουρα υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι μας:

 

250 γρ. αλεύρι + 1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού 

1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα

3 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη

3 κουταλιές ελαιόλαδο

κατά βούληση: κανέλα + τριμμένο γαρύφαλλο

χοντροκομμένα καρύδια, σταφίδες ή άλλα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα

 

Μπορούμε να το ονομάσουμε και σταφιδόψωμο, αν προσθέσουμε στην ζύμη μας σταφίδες.

~αν θέλουμε, αφαιρούμε λίγο αλεύρι και το αντικαθιστούμε με κουάκερ (νιφάδες βρώμης)

 

soda bread 3

 

Εκτέλεση: πολύ εύκολη, δεν χρειάζεται καν μίξερ!

Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (το soda bread πρέπει να ψηθεί αμέσως, γιατί η σόδα αρχίζει αμέσως να δρα και να φουσκώνει).

Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε το αλεύρι και ολα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.

Λιώνουμε την σόδα μέσα στον χυμό (έχουμε το ποτήρι πάνω από την λεκάνη, γιατί θα αφρίσει) και τον προσθέτουμε στην λεκάνη.

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας και το λάδι, και έτοιμο!

Το βάζουμε σε μια μακρόστενη φόρα , στρωμμένη με αντικολλητικό χαρτί, και φουρνίζουμε.

Σε μισή ώρα, περίπου, είναι έτοιμο!

 

soda bread 2

 

Εμείς φτιάχνουμε πάντα δύο τέτοια ψωμάκια (διπλή δόση) γιατί η μία δόση μετά βίας μάς αρκεί για μια μέρα (είμαστε πολλοί, βλέπετε 🙂 ❤ 

 

Καλή επιτυχία !

περιμένω τις εντυπώσεις σας,αν το δοκιμάσετε

με την αγάπη μου,

Αλεξία

 

soda bread 1

 

 

soda bread 4αυτό το γλυκό ψωμάκι το αγαπούμε όλοι, οικογενειακώς- ακόμα και το μωρό, που δεν τρώει ακόμα, το ζήλεψε 🙂 ❤

 

 

29 σκέψεις σχετικά με το “Ένα γλυκό soda bread : σαν ψωμάκι και σαν κέικ…

  1. Αχ Αλεξία μου!Πως μ’ αρέσει αυτή η εικόνα με το ζεστό ψωμάκι και το καφεδάκι από δίπλα(και το γλυκό χεράκι που πάει να το τσιμπίσει)!!!
    Και ότι έφτιαξα το δικό μου καφεδάκι τώρα..
    το ψωμάκι μου λείπει όμως,θα το δοκιμάσω φαίνεται εύκολο και μου αρέσει η εναλλακτική με το κουάκερ που αρέσει στα παιδιά πολύ…
    σε φιλώ καλό πρωινό καλή μου φίλη…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Χρυσοχέρα Αλεξία, ήμουν σίγουρη ότι θα «παίξεις» με τη συνταγή! Και το αποτέλεσμα είναι πράγματι λαχταριστό! Σήμερα είναι η σειρά των αγοριών να φουρνίσουν και θα τους δώσω τη δική σου συνταγή, ανυπομονώ να τα δω να το δοκιμάζουν.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. A, τι ωραία, έχεις και φουρνάρηδες και μάγειρες στην κουζίνα σου, τα παλληκαράκια σου!
      έτσι, να μαθαίνουν από μικρά 🙂
      ελπίζω να τους αρέσει κι αυτή η παραλλαγή.

      Σε ευχαριστώ πολύ για την αρχική ιδέα!

      (για όσους δεν το πρόσεξαν , το λινκ μέσα στην ανάρτηση οδηγεί στην συνταγή της Μαρίας, από την οποία «εμπνεύστηκα» ).

      Μου αρέσει!

  3. Θα το φτιάξω οπωσδήποτε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πες μου όμως καμιά ιδέα επειδή δεν θέλω να βάλω πορτοκαλάδα γιατί δεν μου αρέσει στα «κέικ», τι άλλο μπορώ να βάλω για την υγρασία; Σκέτο νερό;

    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Την είχα φτιάξει κάποτε και είχα βάλει και μήλο απλά δεν κρατάει πολύ. Η δική σου εκδοχή είναι σαφώς καλύτερη και διατηρείται για περισσότερο χρόνο. Πόσο μου αρέσει να διαβάζω το μπλόγκ σου. Είδα και αυτές τις φωτογραφίες σου και μου άνοιξε η όρεξη. Μιαμ μιαμ

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Και με μήλο θα είναι πολύ νόστιμο, Σοφία μου!
      (ίσως χρειάζεται συντήρηση στο ψυγείο, καθώς περιέχει φρούτο και επομένως περισσότερη υγρασία)
      μου έβαλες ιδέες, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά, έστω σε ένα μέρος της ζύμης 🙂

      και εγώ χαίρομαι πολύ να διαβάζω το μπλογκ σου, η ποιητική δημιουργία είναι κάτι που λείπει στις μέρες μας… λέμε και γράφουμε πολλά,αλλά την τέχνη του λόγου λίγοι την ασκούν με επίγνωση και με ευθύνη…
      καλή συνέχεια στην όμορφη εργασία σου
      καλό Σ/ Κ!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Αχ βρε Αλεξία μου πάνω που έπινα το τσαγάκι μου είδα την αναρτησή σου πάει η ανάπαυλα, σηκώνω μανίκια και ξεκινάω ζήλεψα την συνταγή θα το φτιάξω τώρα μιας και τα υλικά είναι διαθέσιμα,θα σου πω εντυπώσεις σε νέο σχόλιο!!!Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.Καλημέρα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. το έχουμε δοκιμάσει και αλάδωτο.
    βγαίνει καλό για άλαδο, μιας και η βασική συνταγή έχει μόνο 3 κουταλιές λάδι, οπότε δεν φαίνεται ιδιαίτερα η έλλειψη του λαδιού.
    (ίσως να προσθέσεις κανα 2 κουταλιές χυμό στην ζύμη, για να αναπληρώσεις το λάδι που θα αφαιρέσεις)
    Καλή επιτυχία!

    Μου αρέσει!

    1. Ελευθερία μου, πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!
      όταν αναρτώ μια συνταγή, παρότι την έχω εκτελέσει πολλές φορές και προσπαθώ να την γράψω με ακρίβεια… έχω πάντα μια μικρή αγωνία αν θα αρέσει και αν θα πετύχει- γι αυτό και σας ευχαριστώ πολύ όταν «επιστρέφετε» με σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά. Μάς βοηθούν πολύ όλους.

      καλή σας μέρα, πολλά φιλιά και την αγάπη μου

      Μου αρέσει!

  7. Αλεξία μου, στην κατάλληλη στιγμή έκανες αυτή την ανάρτηση. Προσωπικά, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ! Έρχονται αύριο ο αδερφός μου με τη γυναίκα του, και σκεφτόμουν τι να φτιάξω για το πρωινό, αλλά και τον καφέ.
    Είδα μια ωραία συνταγή για ταχινόψωμο πριν από λίγο, και τώρα τη δική σου.
    Σ’ ευχαριστώ!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.