“Οι γονείς να μην εξοργίζετε τα τέκνα σας, για να μην αποθαρρύνονται…”

 

.

Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν αναφερόμαστε εύκολα, κι όμως συμβαίνει στις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά. Είναι  δύσκολο να παραδεχτώ ότι δεν ασκώ πίεση στα παιδιά, ότι δεν τα”εξοργίζω” (όπως λέει ο τίτλος), έστω “για το καλό τους”, με αποτελέσματα σίγουρα όχι τα προσδοκόμενα -ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικές και κυρίως στην εφηβική, όπου η ψυχή του εφήβου βρίσκεται σε έκρηξη ελευθερίας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει… –

Δεν θα σχολιάσω περισσότερα, ως μη ειδήμων… αλλά θα παραθέσω ένα κείμενο που διάβασα παλιότερα και στο οποίο και πάλι ανέτρεξα, μαζί με την αντίστοιχη ερμηνεία. Μου κάνει εντύπωση η διάκριση και η ευασθησία με την οποία αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στα παιδιά και η αγάπη την οποία φαίνεται να τους έχει.

.

(αντιγράφω από αυτή την ανάρτηση)

Στην προς Κολασσαείς επιστολή του ο Παύλος συνιστά για το ίδιο θέμα· «Οι πατέρες μη ερεθίζετε τα τέκνα υμών ίνα μη αθυμώσιν» (3,21). Δηλαδή μη ασκείτε σατραπικά και δικτατορικά την γονική μέριμνα και κηδεμονία, διότι έχοντας εσείς την δύναμη και τη δυνατότητα να τα πιέζετε, στο τέλος μπορεί να υποκύψουν, αν δεν φύγουν ή επαναστατήσουν με βίαιο τρόπο, αλλά θα αθυμήσουν. Θα χάσουν την όρεξη για ζωή και δημιουργία. Θα απελπισθούν και μπορεί κάποια απ’ αυτά να οδηγηθούν και στην αυτοκτονία.

Στο σημείο αυτό όπως και σε αντίστοιχα χωρία για τους κυρίους και τους δούλους φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αγία Γραφή δεν χαρίζεται σε κανένα και δεν στηρίζει μονομερώς κανένα. Το κήρυγμα των κληρικών πρέπει να τονίζει αυτές τις δύο διαστάσεις των θεϊκών εντολών ομοιόμορφα και με την ίδια συχνότητα. Σε κανένα δεν δίνει το ευαγγέλιο τη δυνατότητα να ασκεί την εξουσία του ανεξέλεγκτα και εική και ως έτυχε. Υπάρχουν φραγμοί και περιορισμοί που πρέπει να τους σεβαστούμε, αν θέλουμε να είμαστε εν τάξει με το Θεό. Και οι κληρικοί πρέπει συνεχώς να το τονίζουν αυτό.

.

  .

«Αλλ’ εκτρέφετε αυτά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Μη εξοργίζετε τα παιδιά σας με τον εγωισμό σας ή τον υπερβολικό και ανεξέλεγκτο ζήλο σας, αλλά με διάκριση, ταπείνωση και σύνεση παιδαγωγήστε τα εν Κυρίω. Μη θεωρείς περιττό ν’ ακούει την αγία Γραφή, το κήρυγμα, το κατηχητικό. Μη το εμποδίσεις από τον εκκλησιασμό, την εξομολόγηση, τη θεία κοινωνία. Αντίθετα να προτρέψεις και να το οδηγήσεις εσύ ο ίδιος δίνοντας το κατάλληλο παράδειγμα.

.

την Προς Κολασσαείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου, η οποία αναφέρεται και σε οικογενειακά θέματα, (πρωτότυπο κείμενο και ερμηνεία στη νέα ελληνική), μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

.

έλεγε ο άγιος Παΐσιος (εδώ) : «Μη νομίζετε ότι με τό ζόρι θά κάνετε καλά παιδιά. Όχι νά πηγαίνουν τά παιδιά με τό ζόρι στην Εκκλησία- αλλά νά την αγαπήσουν την Εκκλησία, νά την αισθανθούν ώς ανάγκη. Όχι νά είναι φρόνιμα με τό ζόρι και νά μην κάνουν αταξίες- αλλά να αισθανθούν ως ανάγκη το να μην κάνουν αταξίες».

.

καλή δύναμη και καλή φώτιση στον αγώνα μας…

με την αγάπη μου,

Αλεξία

8 Σχόλια (+add yours?)

 1. Giota Lim
  Ἰαν. 15, 2016 @ 12:29:42

  Aγαπώ την ηρεμία που “βγάζουν” οι αναρτήσεις σου…..

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

 2. Ελευθερία
  Ἰαν. 16, 2016 @ 10:53:01

  Ο γονε’ι’κός ρόλος είναι πολύ δύσκολος ώρες-ώρες και η αλήθεια είναι πως προσωπικά το έχω αυτό το άγχος,δλδ να μην πιέζω τα παιδιά παραπάνω απ’όσο αντέχουν και μήπως τα εξοργίζω…
  Πάντως οι άγιοί μας γνωρίζοντας αυτή την αδυναμία μας(και πολλές άλλες) ως γονιών,μας στηρίζουν και μας δίνουν έλπίδα με τις συμβουλές τους.Ελπίδα οτι μπορούμε και εμείς να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας και τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας και με όλους τους αγαπημένους μας…
  Αλεξία μου σ’ ευχαριστώ για τα τελευταία άρθρα σου,είναι όλα πολύ βοηθητικά…
  τα φιλιά μου…

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

  • momyof6
   Ἰαν. 19, 2016 @ 21:18:49

   η ελπίδα μας πάντα στραμμένη στον Θεό, στην Παναγία μας και στους αγίους μας, για την ανατροφή των παιδιών μας και για όλη την ζωή μας.

   «Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου. »

   να είσαι καλά, Ελευθερία μου…

   Μοῦ ἀρέσει

   Ἀπάντηση

 3. ΕΥΤΥΧΙΑ
  Ἰαν. 16, 2016 @ 19:34:21

  Καλή δύναμη και καλή φώτιση στους γονείς πρώτα, αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με παιδιά, ειδικά στους παιδαγωγούς. Είναι τόσο μεγάλη η ευθύνη όλων μας!

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

 4. Μέλια
  Ἰαν. 17, 2016 @ 11:47:05

  Όταν έρθει εκείνη η “άβολη” στιγμή για έναν γονιό να “πιέσει” το παιδί του, καλό θα είναι να ανατρέξει πρώτα χρόνια πίσω και να θυμηθεί ότι κι αυτός υπήρξε παιδί και πόσο δεν του άρεσε να τον “πιέζουν” οι γονείς του.
  Όλα με μέτρο … η ψυχούλα του παιδιού είναι ευαίσθητη…

  Εξαιρετική ανάρτηση Αλεξία μου!
  την αγάπη μου…

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

νόστιμες, απλές και εύκολες!~ για μαμάδες και παιδιά!

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

η φιλοσοφία μας για το νοικοκυριό!

Ἰανουαρίου 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ἀρχεῖα

Κατηγορίες

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: