Γαλακτοτροφούσα Γέννηση Χριστού

 

“Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες,

η Παναγιά μας κοιλοπονούσε…”

λένε τα παραδοσιακά , θρακιώτικα κάλαντα των Χριστουγέννων .

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Η Παναγία μας γέννησε με ωδίνες, όπως όλες οι γυναίκες;…”με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου”, είχε πει ο Θεός στην Εύα μετά την παρακοή και την έξοδο από τον Παράδεισο. Και από τότε μπήκε ο πόνος στην ζωή των ανθρώπων…

Όπως διδάσκει η Ορθόδοξη πίστη και θεολογία, η Παναγίας μας γέννησε “ανωδύνως και αλοχεύτως”. Ήταν η μόνη μεταξύ όλων των γυναικών που γέννησε χωρίς πόνους και χωρίς να ακολουθήσει τον τοκετό της η περίοδος της λοχείας.

 

Αυτό βέβαια οφείλεται στην υπερφυσική σύλληψη του Χριστού στους αγίους κόλπους της.

.

Αντιγράφουμε από το άρθρο της  Αποστολικής Διακονίας :

“῾Η σύλληψη τοῦ Χριστοῦἦταν παρθενική, ὅπως παρθενική ἦταν καί ἡ γέννησή του. Σ’ αὐτές δέν λειτούργησαν οἱ φυσικοί νόμοι, ὅπως σέὅλους τούς ἄλλους ἀνθρώπους. ῾Ο Χριστός δέν συνελήφθη μέ τή φυσική σύμπραξη τοῦἀνδρός, ἀλλά μέ τήν συνέργεια τοῦ παναγίου Πνεύματος. Μέ τή σύλληψη ἑπομένως ἡ Μαρία δέν ἔχασε τήν παρθενία της, ὅπως δέν τήν ἔχασε καί μέ τή γέννηση τοῦ τόκου της. ῾Η Μαρία ἦταν καί παρθένος καί μητέρα, Παρθενομήτωρ. Αὐτό συνιστοῦσε τό θαῦμα της· «Τίς γάρ ἔγνω μητέρα ἄνευ ἀνδρός τετοκυῖαν;» ψάλλει μέ σεμνοπρέπεια ἡ᾿Εκκλησία μας. ῾Ως ὑπερφυσικήἡ γέννηση τοῦ Χριστοῦἦταν ἀνώδυνη (χωρίς νά προκαλέσει πόνο) καίἀλόχευτη. ῾Η Μαρία δέν ἔνιωσε τίς ὀδύνες τοῦ τοκετοῦ, οἱὁποῖες ἦταν ἀποτέλεσμα τῆς πτώσεως. Οὔτε εἶχε καί τά φυσικά λόχια, πού ἀκολουθοῦν σέ κάθε φυσική γέννηση.

῾Η Μαρία ἦταν Μητέρα ἀειπάρθενη. Σ’ αὐτό ἐπικεντρώνεται ἡ πίστη τῆς ᾿Ορθοδοξίας μας, πού ψάλλει μέ περίσεμνη χαρά τά μεγαλεῖα τοῦ ἀπείρανδρου τόκου της.”

.

Δεν θα  επεκταθούμε περισσότερο στην θεολογική πλευρά του ζητήματος…

Τα κάλαντα και τον λαϊκό στιχουργό δεν θα τον κρίνουμε, γιατί μέσα στην απλότητα και άδολη πίστη του λαού “συγχωρούνται” τέτοια θεολογικά λάθη και ασάφειες.

.

Για εμάς πάντως είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο στα νοήματα των Χριστουγέννων, να τα απογυμνώσουμε από την ανθρώπινη και μόνο πλευρά που τα έχουμε καλύψει και να ανακαλύψουμε το μεγαλείο του Θεού Λόγου,  που ευδόκησε να ενανθρωπήσει για να θεώσει τον πεπτωκότα άνθρωπο.

.

Δίνεται και μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την θεϊκή φύση του Χριστού, την θαυμαστή σύλληψη και γέννησή Του, τον Ουράνιο Πατέρα Του και την Παναγία Μητέρα Του, που με θαυμαστό τρόπο τον έφερε στον κόσμο…μιλούμε πάντα στα παιδιά με βάση τις γνώσεις και την ηλικία τους και δεν ξεχνούμε να τονίσουμε την συνύπαρξη του θεϊκού και ανθρώπινου στοιχείου στο πρόσωπο του Χριστού.=Ο νεογέννητος Χριστός δεν είναι απλώς ένα μωράκι, είναι Εκείνος που δημιούργησε όλο τον κόσμο, όλο το σύμπαν, τον άνθρωπο.Εκείνος που χάρισε και σε εμάς την ζωή και γι αυτό του αξίζει κάθε τιμή και δόξα, γιατί είναι ο Θεός μας.Εκείνου την Γέννηση γιορτάζουμε και καλούμαστε να του προσφέρουμε ως δώρα την αγάπη και την πίστη μας…

.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Αλεξία-momyof6

Copyrighted.com Registered & Protected CJ1D-V5PE-6W2S-CDXZ

 

 

Σχετικό άρθρο:

Μπροστά σε μια βυζαντινή εικόνα: πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την Γέννηση του Χριστού; -πώς να απαντήσουμε σε «θεολογικές» απορίες τους;

.

(αναδημοσίευση της περσινής ανάρτησης)

 

6 σκέψεις σχετικά με το ““Σαράντα μέρες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε…”, λένε τα κάλαντα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

 1. Αλεξία,αν και πρώτη φορά που σχολιάζω, σε παρακολουθώ καθημερινά, με πολύ ενδιαφέρον. Να πω ότι θαυμάζω τη δύναμή σου και την οργανωτικότητά σου, για να μπορείς με τόσες υποχρεώσεις να μας χαρίζεις κάτι ψυχωφέλιμο και επίκαιρο. Και επιπλέον να πω ότι απάντησες σήμερα σε πολύ πρόσφατη απορία μου για το πως γέννησε η Παναγία και βοήθησες να διορθώσω την άποψη που είχα και η οποία υποστηρίζεται και στα κάλαντα( «σαράντα μερες…κοιλοπονούσε») και που ήταν τόσο λάθος. Είναι καλό να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά και δεν είναι λεπτομέρειες, αλλά ζωντανή θεολογία και βάση της πίστης μας. Σ’ ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλά Χριστούγεννα!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλώς ήρθες, Δήμητρα!
   πολύ χαίρομαι που σε «γνωρίζω», είσαι άντα ευπρόσδεκτη να σχολιάζεις, να συμμετέχεις στην παρέα μας.

   Ο Θεός να μας δίνει δύναμη, μόνο με την Χάρη Του μπορούμε να κάνουμε τον αγώνα μας…

   Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα να έχουμε!

   Μου αρέσει!

 2. Αυτό δεν το γνώριζα ντρεπομαι που το λέω αλλά ειλικρινά δεν ήξερα οτι η Παναγία μας,γέννησε χωρίς πόνους.Αλεξία μου για άλλη μια φορά σ΄ευχαριστώ, πάντα ωφέλιμες οι αναρτήσεις σου.Καλή συνέχεια.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Σήμερα είχα αυτήν την απορία…πώς γέννησε η Παναγία μας …Σε πολλά κείμενα διαβάζουμε ότι…»όταν την έπιασαν οι πόνοι» να που ήταν λάθος λοιπόν!Ευχαριστούμε Αλεξία, κάθε ανάρτηση και κέρδος για μας!

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.