Φύλλο “σφολιάτας” για πίτα- μόνο με ελαιόλαδο! (απλή και εύκολη συνταγή)

pi3

Πώς θα σάς φαινόταν μια σφολιάτα χωρίς βούτυρο και μαργαρίνη, ζυμωμένη μόνο με ελαιόλαδο;…

Η κλασική σφολιάτα, αν και πολύ νόστιμη και αφράτη, περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Δοκίμασα, λοιπόν, και έφτιαξα ένα φύλλο σφολιάτας χωρίς καθόλου βούτυρα, μόνο με ελαιόλαδο. Δεν θα σας υποσχεθώ ότι είναι το ίδιο αφράτο και φουσκωτό, αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμο και τραγανό, και εύκολο στην παρασκευή του. Και φυσικά, πολύ πιο υγιεινό και εύπεπτο από την κλασική ζύμη σφολιάτας.

Δοκιμάστε την! ακόμα και αν δεν έχετε ανοίξει ποτέ φύλλο για πίτα, αυτό θα σάς φανεί πολύ απλό . Μέσα σε 20 λεπτά, θα έχετε το δικό σας σπιτικό φύλλο, οικονομικό και με υγιεινά υλικά .

 

.pi2

Υλικά:

μισό κιλό αλεύρι άσπρο

1 κούπα χλιαρό νερό

μισή κούπα ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το άλειμμα)

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

μισό κουταλάκι αλάτι

.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά με ένα πηρούνι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Μεταφέρουμε σε πάγκο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Χωρίζουμε σε δυο μπάλες.

Ανοίγουμε την κάθε μία σε στρόγγυλο φύλλο (ανοίγει πολύ εύκολα, ακόμα και με το μικρό πλαστράκι, όπως δείχνει η φωτο).

Αλείφουμε το κάθε φύλλο με 3- 4 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο (αν βάλουμε πολύ , θα ξεχειλίσει στο τύλιγμα και στο άνοιγμα).

Τυλίγουμε σε ρολό και στην συνέχεια σε σαλιγκάρι ( θα γίνει όπως στη φωτο).

.

pi3

.

Το τοποθετούμε στο ψυγείο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.

Όταν έχει ετοιμαστεί η γέμιση, λαδώνουμε ένα ταψί.

Ανοίγουμε το ένα φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια (ανοίγει εύκολα με το πλαστράκι ή με τον μεγάλο πλάστη) και το τοποθετούμε στο ταψί.

Βάζουμε πάνω του την γέμιση.

Ανοίγουμε και το επόμενο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω.

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια την πίτα, την χαράσουμε ελαφρά με μαχαίρι σε κομμάτια και την ψήνουμε , σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (στον αέρα) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

.

pita

(η φωτογραφία είναι βραδινή, χωρίς καλό φωτισμό… αλλά μέχρι το πρωί δεν είχε μείνει ψίχουλο για να φωτογραφίσω)

.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Αλεξία

.

(oι φωτογραφίες μάς είναι τραβηγμένες βραδινή ώρα και με πολλές εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως βλέπετε 🙂

.

Copyrighted.com Registered & Protected AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

.

 

δείτε επίσης:

Μανιταρόπιτα νηστίσιμη- εύκολη και πεντανόστιμη!

.

πίτα5

(σημ: η σφολιάτα σε αυτή την φωτο είναι σπιτική, αλλά με μαργαρίνη)

.

μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες νηστίσιμες συνταγές μας ΕΔΩ

.

Advertisements

19 Σχόλια (+add yours?)

  1. mommamachi
    Νοε. 24, 2015 @ 09:37:33

    Εύκολο δείχνει Αλεξία μου και κυρίως υγιεινό! θα το δοκιμάσω άμεσα!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  2. emama christina
    Νοε. 24, 2015 @ 10:54:33

    Κι εγώ με ελαιόλαδο φτιάχνω το φύλλο πίτας. Σφολιάτα όμως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και η συνταγή σου φαίνεται εύκολη. Ελπίζω να τα καταφέρω!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  3. Konstantina Makrypidi
    Νοε. 24, 2015 @ 16:39:34

    Το σαλιγκαράκι όταν το βγάλουμε από το ψυγείο το ξετυλίγουμε ,το ζυμώνουμε ή απλά βάζουμε τον πλάστη πάνω στο σαλιγκαράκι και το ανοίγουμε;

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. Eλίνα
    Νοε. 24, 2015 @ 19:01:43

    Είσαι φοβερή! Ευχαριστώ! Κάνω πολλές πίτες γιατί είναι εύκολο να κρύψεις μέσα λαχανικά που δεν τα τρώνε με ευκολία. Και πάντα με σφολιάτα αγοραστή. Και είναι και ακριβή, αλλά δε φαίνεται και τόσο λαχταριστή όσο μου φάνηκε η δική σου στη μανιταρόπιτα. Με λάδι θα την κάνω κι εγώ. Ευχαριστώ για τη συνταγή!!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  5. mummy's little man
    Νοε. 25, 2015 @ 08:41:13

    Την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα και εγώ μανιταρόπιτα, αλλά με έτοιμο φύλλο σφολιάτας, νόμιζα ότι ήταν δύσκολο να φτιάξω, τώρα όμως με έβαλες σε σκέψεις!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  6. Eleni
    Νοε. 25, 2015 @ 14:23:44

    Μα τι ωράια ιδέα!! Με έχεις τρελάνει με τις πίτες σου! Πρώτα η μανιταρόπιτα και τώρα αυτό το υπέροχο φύλο! Ευχαριστούμε Αλεξία ❤
    Από το πάρτι της Μάχης (http://mommasdailylife.blogspot.com)

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  7. momyof6
    Νοε. 25, 2015 @ 22:26:56

    Άσε, Ελένη μου, αν καταπιαστώ με πίτες… δεν βγαίνω από την κουζίνα! 🙂

    καλώς ήρθες, σε ευχαριστώ! ❤

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  8. Katerina Konstantinou
    Νοε. 27, 2015 @ 12:48:36

    Πολύ χαίρομαι που δεν έχει βούτυρο αλλά αγνό ελαιόλαδο! Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία! Σ’ ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Νοε. 27, 2015 @ 18:04:51

      Να το δοκιμάσεις, Κατερίνα μου!
      Αν και δεν είναι τόσο αφράτο και φουσκωτό όπως η κλασική σφολιάτα, είναι πολύ νόστιμο και τραγανό- και , το κυριότερο, υγιεινό!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  9. Konstantina Makrypidi
    Νοε. 28, 2015 @ 13:08:43

    το έφτιαξα το φύλλο αλλά δε μου βγήκε σαν το δικό σου όπως φαίνεται στη φωτογραφία.εσένα είναι σαν αγοραστό που γίνεται πολλά πολλά φυλλαράκια.όταν το ανοίγεις την πρώτη φορά αλευρώνεις την επιφάνειά σου;το ανοίγεις πολύ λεπτό πριν το τυλίξεις;νόστιμο έγινε απλά δεν έγινε πολλά φύλλα έγινε σαν ένα λίγο παχύ φύλλο.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Νοε. 28, 2015 @ 22:16:47

      Κωνσταντίνα μου, κατ΄αρχήν σε “μπέρδεψε” η φωτογραφία- το αναφέρω σε σχόλιο αλλά καλώς μου το επισήμανες, για να το γράψω και μέσα στην ανάρτηση: το φύλλο αυτό είναι σφολιάτα σπιτική, αλλά με μαργαρίνη, όχι με ελαιόλαδο.

      Να με συγχωρείς για το μπέρδεμα (δεν έβαλα φωτογραφία από το φύλλο με ελαιόλαδο, γιατί η λήψη ήταν “νυχτερινή” , χωρίς καλό φωτισμό και θαμπή, και μέχρι το πρωί δεν είχε μείνει ψίχουλο για να φωτογραφήσω! Θα προσθέσω μια φωτο που έχω και, την επόμενη φορά που θα φτιάξω σφολιάτα με λάδι, θα φροντίσω για καλή φωτογραφία, για να την αναρτήσω εδώ. )

      Την πρώτη φορά που ανοίγω το φύλλο, αλευρώνω ελαφρά την επιφάνεια και το ανοίγω όσο πιο λεπτό μπορώ. Μετά το τυλίγω, το αφήνω στο ψυγείο, και όταν είναι να το ανοίξω δεύτερη φορά, αλευρώνω και πάλι την επιφάνειά μου.

      Μια κυρία μου είπε να αντικαταστήσω το νερό με ανθρακούχο νερό soda water και θέλω να το δοκιμάσω κι αυτό.

      Επίσης , σημασία έχει και το είδος του αλευριού, αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι “δυνατό”, για πίτα, έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

      Εν τέλει, θα έχουμε , όπως λες, ένα λίγο παχύ φύλλο, σχετικά αφράτο- όχι όπως την αγοραστή σφολιάτα, αλλά πιο τραγανό- και σίγουρα νόστιμο και υγιεινό.

      Έγραψα πολλά… ελπίζω να βοήθησα λίγο.

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  10. Αντιγονη
    Φεβ. 16, 2016 @ 13:35:29

    Μας αρεσουν πολυ οι πιτες και ειδικα με σφολιατα.Φαινεται νοστιμη και ευκολη θα την φτιαξω.Σας ευχαριστουμε!!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  11. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Πίτα με ελαιόλαδο -εύκολη και ελαφριά | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: