pi3

Πώς θα σάς φαινόταν μια σφολιάτα χωρίς βούτυρο και μαργαρίνη, ζυμωμένη μόνο με ελαιόλαδο;…

Η κλασική σφολιάτα, αν και πολύ νόστιμη και αφράτη, περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Δοκίμασα, λοιπόν, και έφτιαξα ένα φύλλο σφολιάτας χωρίς καθόλου βούτυρα, μόνο με ελαιόλαδο. Δεν θα σας υποσχεθώ ότι είναι το ίδιο αφράτο και φουσκωτό, αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμο και τραγανό, και εύκολο στην παρασκευή του. Και φυσικά, πολύ πιο υγιεινό και εύπεπτο από την κλασική ζύμη σφολιάτας.

Δοκιμάστε την! ακόμα και αν δεν έχετε ανοίξει ποτέ φύλλο για πίτα, αυτό θα σάς φανεί πολύ απλό . Μέσα σε 20 λεπτά, θα έχετε το δικό σας σπιτικό φύλλο, οικονομικό και με υγιεινά υλικά .

 

.pi2

Υλικά:

μισό κιλό αλεύρι άσπρο

1 κούπα χλιαρό νερό

μισή κούπα ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το άλειμμα)

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

μισό κουταλάκι αλάτι

.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά με ένα πηρούνι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Μεταφέρουμε σε πάγκο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Χωρίζουμε σε δυο μπάλες.

Ανοίγουμε την κάθε μία σε στρόγγυλο φύλλο (ανοίγει πολύ εύκολα, ακόμα και με το μικρό πλαστράκι, όπως δείχνει η φωτο).

Αλείφουμε το κάθε φύλλο με 3- 4 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο (αν βάλουμε πολύ , θα ξεχειλίσει στο τύλιγμα και στο άνοιγμα).

Τυλίγουμε σε ρολό και στην συνέχεια σε σαλιγκάρι ( θα γίνει όπως στη φωτο).

.

pi3

.

Το τοποθετούμε στο ψυγείο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.

Όταν έχει ετοιμαστεί η γέμιση, λαδώνουμε ένα ταψί.

Ανοίγουμε το ένα φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια (ανοίγει εύκολα με το πλαστράκι ή με τον μεγάλο πλάστη) και το τοποθετούμε στο ταψί.

Βάζουμε πάνω του την γέμιση.

Ανοίγουμε και το επόμενο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω.

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια την πίτα, την χαράσουμε ελαφρά με μαχαίρι σε κομμάτια και την ψήνουμε , σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (στον αέρα) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

.

pita

(η φωτογραφία είναι βραδινή, χωρίς καλό φωτισμό… αλλά μέχρι το πρωί δεν είχε μείνει ψίχουλο για να φωτογραφίσω)

.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Αλεξία

.

(oι φωτογραφίες μάς είναι τραβηγμένες βραδινή ώρα και με πολλές εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως βλέπετε 🙂

.

Copyrighted.com Registered & Protected AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

.

 

δείτε επίσης:

Μανιταρόπιτα νηστίσιμη- εύκολη και πεντανόστιμη!

.

πίτα5

(σημ: η σφολιάτα σε αυτή την φωτο είναι σπιτική, αλλά με μαργαρίνη)

.

μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες νηστίσιμες συνταγές μας ΕΔΩ

.

21 σκέψεις σχετικά με το “Φύλλο «σφολιάτας» για πίτα- μόνο με ελαιόλαδο! (απλή και εύκολη συνταγή)

  1. το έφτιαξα το φύλλο αλλά δε μου βγήκε σαν το δικό σου όπως φαίνεται στη φωτογραφία.εσένα είναι σαν αγοραστό που γίνεται πολλά πολλά φυλλαράκια.όταν το ανοίγεις την πρώτη φορά αλευρώνεις την επιφάνειά σου;το ανοίγεις πολύ λεπτό πριν το τυλίξεις;νόστιμο έγινε απλά δεν έγινε πολλά φύλλα έγινε σαν ένα λίγο παχύ φύλλο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Κωνσταντίνα μου, κατ΄αρχήν σε «μπέρδεψε» η φωτογραφία- το αναφέρω σε σχόλιο αλλά καλώς μου το επισήμανες, για να το γράψω και μέσα στην ανάρτηση: το φύλλο αυτό είναι σφολιάτα σπιτική, αλλά με μαργαρίνη, όχι με ελαιόλαδο.

      Να με συγχωρείς για το μπέρδεμα (δεν έβαλα φωτογραφία από το φύλλο με ελαιόλαδο, γιατί η λήψη ήταν «νυχτερινή» , χωρίς καλό φωτισμό και θαμπή, και μέχρι το πρωί δεν είχε μείνει ψίχουλο για να φωτογραφήσω! Θα προσθέσω μια φωτο που έχω και, την επόμενη φορά που θα φτιάξω σφολιάτα με λάδι, θα φροντίσω για καλή φωτογραφία, για να την αναρτήσω εδώ. )

      Την πρώτη φορά που ανοίγω το φύλλο, αλευρώνω ελαφρά την επιφάνεια και το ανοίγω όσο πιο λεπτό μπορώ. Μετά το τυλίγω, το αφήνω στο ψυγείο, και όταν είναι να το ανοίξω δεύτερη φορά, αλευρώνω και πάλι την επιφάνειά μου.

      Μια κυρία μου είπε να αντικαταστήσω το νερό με ανθρακούχο νερό soda water και θέλω να το δοκιμάσω κι αυτό.

      Επίσης , σημασία έχει και το είδος του αλευριού, αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι «δυνατό», για πίτα, έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

      Εν τέλει, θα έχουμε , όπως λες, ένα λίγο παχύ φύλλο, σχετικά αφράτο- όχι όπως την αγοραστή σφολιάτα, αλλά πιο τραγανό- και σίγουρα νόστιμο και υγιεινό.

      Έγραψα πολλά… ελπίζω να βοήθησα λίγο.

      Μου αρέσει!

  2. Έγινε υ-πέροχη η πίτα με αυτό το φύλλο!Πανεύκολο και πάρα πολύ νόστιμο.Το έκανα με γέμιση σπανάκι-τυρί και λίγο τραχανά για να τραβήξει τα υγρά…Υπέροχη, ευχαριστώ για τη συνταγή!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.