.
.
Να κεράσουμε μανιταρόπιτα;
Βγήκε ζεστή και μοσχομυριστή από τον φούρνο μας, σε λίγο χρόνο προετοιμασίας, ενώ χρειαστήκαμε ελάχιστα, απλά , οικονομικά και φυσικά υλικά.Είναι νηστίσιμη, αλλά δεν στερείται νοστιμιάς. Τα παιδιά την αγαπούν πολύ και την παίρνουν και στο σχολείο, για κολατσιό. (πολύ πιο υγιεινή από τις έτοιμες…)
.
Τα μανιτάρια είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικαθιστούν μερικώς τις ζωικές πρωτεΐνες! Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και μόνο ωφέλιμες ουσίες έχουν να μας προσφέρουν. (μπορείτε να δείτεσυνταγή για μανιταρόσουπα εδώ).
.
Τα υλικά:
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα) ή μία δόση σπιτική σφολιάτα- δείτε εδώ συνταγή σφολιάτας μόνο με ελαιόλαδο — (ή , αν θέλετε, σπιτικά φύλλα για πίτα)
μισό κιλό μανιτάρια, άσπρα ή πλευρώτους, κομμένα σε φετούλες (ή 2 κονσέρβες μανιτάρια)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
προαιρετικά: μια ή δυο κόκκινη πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι, ρίγανη και μπαχαρικά (κόκκινο γλυκό πιπέρι, κουρκουμάς, κάρυ… και ό,τι άλλο μάς αρέσει).
.
Εκτέλεση:
1 Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας (έχει ξεπαγώσει,α ν είναι κατεψυγμένο).
2. Ετοιμάζουμε την γέμιση:
Αχνίζουμε, με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, το κρεμμύδι, για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αχνίζουμε για 5 λεπτά (αν είναι κονσέρβας) ή για 10 λεπτά, αν είναι φρέσκα. (εδώ, βάζουμε και την πιπεριά, αν θέλουμε).
Όταν έχουν βράσει λίγο τα υλικά μας, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Έτοιμη η γέμιση!
3. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
4. Απλώνουμε την γέμιση πάνω στο φύλλο της σφολιάτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια, λαδώνουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
Σε 40 λεπτά , περίπου, είναι έτοιμη!
.
.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Δοκιμάστε την , είναι πολύ εύκολη και απλή και ελπίζω ότι θα την ευχαριστηθείτε και εσείς!
με την αγάπη μου,
.
σημ: η σφολιάτα στις φωτο αυτής της ανάρτησης είναι με μαργαρίνη- συνταγή για σφολιάτα με ελαιόλαδο δείτε εδώ)
.
μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες νηστίσιμες συνταγές μας ΕΔΩ
.
Γραφτείτε στο NEWSLETTER και λάβετε δώρο ebook!
Ας μείνουμε σε επικοινωνία!
Ακολουθήστε μας στο ΙNSTAGRAM και στο FACEBOOK!
.
θα την φτιάξω οπωσδήποτε τώρα με την νηστεία και σε μας αρέσουν πολύ τα μανιτάρια.. φιλιά!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
και εμείς έχουμε τρέλα με τα μανιτάρια! 🙂
υπάρχουν, τελικά, πολλές νηστίσιμες συνταγές, γιατί είναι τόσο θρεπτικά
φιλιά, Τζήνα μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Τρελαινόμαστε για μανιτάρια, αλλά μας ¨κάθεται» στο στομάχι η σφολιάτα, οπότε είμαι να ανοίγω φύλο αύριο! Τέλεια φαίνεται Αλεξία μου, μας άνοιξες την όρεξη! Καλή εβδομάδα!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Με σπιτικό φύλλο, ακόμα καλύτερα!
καιρό είχα να ανοίξω φύλλο, τώρα με ξεσήκωσες εσύ! 🙂
(η σφολιάτα μας είναι σπιτική, την φτιάχνω μερικές φορές με ελαιόλαδο- αλλά και πάλι , τα φύλλα είναι , νομίζω, ό,τι καλύτερο).
(πάω να το προσθέσω στην ανάρτηση)
Καλή εβδομάδα, Εύα μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Λατρευω μανιταροπιτα! Κι εγω ετσι την φτιαχνω αλλα βαζω και κρεμα γαλακτος. Θα δοκιμασω κ την δικη σου εκδοχη για λιγοτερα λιπαρα
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Πράγματι, έτσι είναι πιο light- αλλά και πάλι πεντανόστιμη.
Τα μανιτάρια, με ό,τι και να συνδιαστούν, είναι υπέροχα.
φιλιά, Μαρία μου
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Και φυσικά θα τη δοκιμάσουμε, παρόλο που στα αγόρια δεν αρέσουν τα μανιτάρια. Εμείς θα την τιμήσουμε δεόντως!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Τι μου θύμησες!όταν ήμουν μικρή δεν τα ήθελα καθόλου, αν πετύχαινα κανένα στην πίτσα, το έβγαζα!
εύχομαι να την ευχαριστηθείτε και, πού ξέρεις;… μπορεί να ζηλέψουν κάποια στιγμή και τα αγόρια σου!
φιλιά,
Μαρία μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αλεξία μου την λάτρεψα την πίτα σου! Τόσο που άυριο θα την φτιάξω!! Σε ευχαριστούμε πολύ!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλοφάγωτη να είναι ,Ελένη μου!
Και εμείς την φτιάξαμε και δεύτερη φορά, μέσα σε δυο μέρες! 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Εύκολη συνταγή με λίγα υλικά, πεντανόστιμη, αφράτη με λίγες θερμίδες, νηστίσιμη … καμία δικαιολογία…. στην κουζίνα ολοταχώς!!
Θα την κάνω με σπιτκό φύλλο, (όχι σφολιάτα) γιατί η έτοιμη σφολιάτα αλλά και η σπιτική που είναι πεντανόστιμη, θέλει στη ζύμη βούτυρο, αλλιώς το φύλλο δεν φουσκώνει. πολύ. ..βαραίνει
Να είσαι καλά Αλεξία μου, νηστίσιμη μανιταρόπιτα δεν είχα φτιάξει ποτέ.
την αγάπη μου….
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Το φύλλο είναι ό,τι καλύτερο, Μέλια μου!
και εμένα μου αρέσει πολύ, παρ΄όλο που θέλει μαι μικρή διαδικασία.
Φτιάχνω μια «σφολιάτα» μόνο με ελαιόλαδο, είναι απλή και εύπεπτη, χωρίς κορεσμένα λιπαρά (την έκανα ανάρτηση).
την αγάπη μου
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αλεξια, συγχαρητηρια για το ιστολογιο.Με αναπαυει, με ξεκουραζει και με ενθαρρυνει.Εισαι παραδειγμα ορθοδοξης, πολυτεκνης μητερας που τα προλαβαινει ολα.Ο Θεος να μας δινει δυναμη ολες τις μανουλες.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλωσήρθες, Παρασκευή!
ο Θεός να μάς ενισχύει όλες.
σε ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σου λόγια, μού δίνουν δύναμη..
να εύχεσαι… να ευχόμαστε η μια για την άλλη, να μάς φωτίζει και να μάς καθοδηγεί η Παναγία μας
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Μια η μανιταρόπιτα, μια η σφολιάτα σου, όλο ιδέες μου δίνεις για το Σαββατοκύριακο!
Καλοφάγωτα!
Φιλιά πολλά
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Να τα δοκιμάσετε, Ελένη μου!
στην κουζίνα μας, πλέον, μπαίνει μόνο ελαιόλαδο 🙂
καλημέρα, φιλιά πολλά
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νόστιμη φαίνεται Αλεξία μου!Να είσαι καλά.Θα τη δοκιμάσουμε,αν και δεν μου αρέσουν τόσο πολύ τα μανιτάρια(παρ’όλα αυτά τα τρώω),αλλά όλοι οι υπόλοιποι τα λατρεύουν..
Για άλλη μια φορά έδωσες μια όμορφη συνταγή!
φιλιά πολλά…
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
προτείνω την λύση:
η μισή πίτα με μανιτάρια και η μισή με άλλη γέμιση! πχ πατάτα
(την εφαρμόζω και εγώ κάποιες φορές)
φιλιά, Ελευθερία μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σλιούρπππππ….. θέλω και εγώ!!!
Λατρεύω τα μανιτάρια, αλλά ο καλός μου δεν τα τρώει με τίποτα…
Και τι εύκολη συνταγή, όμως! Ε, θα τη δοκιμάσω και ας τη φάω και μόνη μου!!!!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ειρήνη μου, όπως είπα και στην Ελευθερία, υπάρχει και η λύση της διπλής πίτας:
η μισή πίτα με μανιτάρια και η μισή με άλλη γέμιση!
εκτός αν θέλεις να την φας όλη μόνη σου
🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!