.

μομυ

.

Καιρό τώρα έλεγα να γράψω σχετικά μ΄αυτό το θέμα, αλλά όλο το απέφευγα, για να μην σας κουράζω με τα δικά μου- γιατί στο θέμα αυτό, δεν έχω κάποια συμβουλή να προσφέρω, είμαι μάλλον παράδειγμα προς αποφυγήν στο θέμα της τακτοποίησης! 🙂 

Μέχρι να γεννήσω, δικαιολογούσα κάπως τον εαυτό μου- με την εγκυμοσύνη, δεν έπρεπε να κουράζομαι… αν και ,κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, βολευόταν το νοικοκυριό. Όμως μετά την γέννα είπα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά- και το πιο μεγάλο κίνητρο για εμένα ήταν ο ΧΡΟΝΟΣ που διέθετα για το συμμάζεμα- και δεν ήταν καθόλου αξιοκαταφρόνητος. Καλύτερα να τον μειώσω και τον υπόλοιπο να τον διαθέσω αλλού, υπάρχουν πολύ πιο επωφελή και ουσιαστικά πράγματα που μπορώ να κάνω…

.

.

Η αλήθεια είναι πως την «τάξη» δεν την έχω….. το ομολογώ. Είναι μια δεξιότητα που δεν την κατέχω… Βλέπω ανακατεμένα συρτάρια ή ντουλάπες και με πιάνει άγχος, δεν ξέρω από πού να πρωτοαρχίσω! Όμως, όπως λέει και μια καλή φίλη, αυτό μπορεί να γίνει δικαιολογία για να μην καλλιεργούμε τις ικανότητές μας- με την εξάσκηση, όλα βελτιώνονται, και σε εμάς και στα παιδιά. Έτσι, λοιπόν, είπα «τέρμα στις δικαιολογίες», παρ΄το απόφαση και οργανώσου καλύτερα!

Μιας και είμαστε πολλοί άνθρωποι κάτω από την ίδια στέγη, χρειάζεται οργάνωση για να συνυπάρχουμε, άνθρωποι και αντικείμενα, αρμονικά στον ίδιο χώρο.

Το θετικό στην οικογένειά μας είναι ότι ο μπαμπάς μας είναι πολύ της οργάνωσης και της τακτοποίησης- λέτε γι αυτό να επαναπαύομαι κάπως;… 🙂  Αλλά λείπει τόσες ώρες στη δουλειά του, που δεν είναι δυνατόν να βοηθήσει καθημερινά και σ’ αυτό.

Όμως, με την προτροπή του, προσπάθησα να «δουλέψω» προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

.

*Και στο θέμα της τάξης, όπως και σε όλες τις συμπεριφορές μου,  ως μητέρα είμαι πρότυπο και παράδειγμα για τα παιδιά- κι αυτό το «παράδειγμα» πρέπει να φροντίσω να είναι θετικό! Για αυτό δεν «χωράει» να δικαιολογώ τον εαυτό μου- όπως λέει και ο καλός μου, πώς να τους πεις «βάλτε τα παπούτσια σας στην θέση τους», όταν εσύ τα αφήνεις εκτός των ραφιών;… Κι ας κουβαλάω το μωρό, εκείνα βλέπουν απλώς τα παπούτσια μου παρατημένα στην είσοδο!

*Μεγάλο χάσιμο χρόνου τα χαμένα αντικείμενα, που ξεχνώ πού έβαλα! για αυτό, κάθε πράγμα στην θέση του. Κάποιες στιγμές αισθάνομαι πολύ κουρασμένα ή απλώς βαριέμαι… αλλά ξέρω ότι θα το «πληρώσω» αυτό με πολύ χαμένο χρόνο, προς αναζήτηση του απολεσθέντος .

άθε αντικείμενο πρέπει να έχει την θέση του!κι αν κάτι δεν χωράει… μάλλον δεν μας χρειάζεται και τόσο- ένα αντικίνητρο στην αγορά καινούριων αντικειμένων και αυτό.

*Τελειώνοντας μια δουλειά, το κάθε πράγμα στην θέση του! Και ας το βαριέμαι κάποιες φορές … είναι πολύ προτιμότερο απ΄το να μαζεύονται όλα τα εργαλεία πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή να σκορπίζουν τα διπλωμένα ρούχα στο πάτωμα, επειδή βαρέθηκα να τα βάλω στα ράφια τους, μέσα στις ντουλάπες.

* Πολύ συχνά, βλέπω ότι προτιμώ να γκρινιάξω, παρά να τακτοποιήσω κάποια πράγματα που έχουν σκορπίσει τα μικρά- αλλά καλύτερα να επιβάλλω στον εαυτό μου να τα συμμαζέψω, παρά να τα αφήσω για να τα βλέπω και να έχω λόγο για γκρίνια… ας λείπουν οι αφορμές για εκνευρισμούς, – προτιμότερο να «ταπεινωθώ» και να σκύψω και να τα σηκώσω, και ας πάει στο καλό!

Είναι κι αυτό μια «άσκηση επιβολής» στο θέλημά μου….

.

*Τα παιδιά έχουν μπει από μικρά στο «παιχνίδι» του συμμαζέματος- το συμμάζεμα των δωματίων τους έχει μπει μέσα στο πρόγραμμα με τις δουλειές του σπιτιού μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε να το βλέπουν διασκεδαστικά, για να μην το βαριούνται και δημιουργείται αντίδραση. Επιπλέον, είναι κι αυτό θέμα σεβασμού των άλλων– δεν έχεις δικαίωμα να ενοχλείς με τα πεταγμένα πράγματά σου! 

*Για να γλυτώσουμε πολύ περιττό χρόνο συμμαζέματος παιχνιδιών, απλώς τα οργανώσαμε σε κουτιά, τα έχουμε ψηλά και τα κατεβάζουμε λίγα λίγα- και για να μην τα σκορπίζουν τα μικρότερα, και για να μην τα βαριούνται όλα μαζί- αν έχουν κανα δυο εβδομάδες να τα δουν, τους κινούν το ενδιαφέρον σαν καινούρια.

.

*Στο τέλος της μέρα, έχουμε ένα δεκάλεπτο γενικού συμμαζέματος- όλοι μαζί τακτοποιούμε καθιστικό και κουζίνα και αυτό πραγματικά με γλυτώνει από πολλή κούραση! Και η μέρα μας ξεκινάει πιο όμορφα, όταν παίρνουμε το πρωινό μας σε ένα επαρκώς τακτοποιημένο σπίτι- φυσικά, δεν επιζητούμε την τελειότητα !

..

Αυτά είναι τα πιο βασικά που έχουμε ορίσει για το συμμάζεμα και την τακτοποίηση του σπιτιού μας. Και νομίζω πως και σ΄αυτό το θέμα, τελικά ισχύει: «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!».

.

Την ανάρτηση αυτή την έγραψα βιαστικά, αλλά είπα να μην την αναβάλλω άλλο, μιας και ό,τι γράφω εδώ μέσα είναι και μια δέσμευση για εμένα. Την χρωστούσα, εξάλλου,στην φίλη μου την Ελίνα, που και εκείνη το παλεύει με το θέμα της τακτοποίησης. Ελίνα, σε ευχαριστώ για την παρότρυνση, η μια με την άλλη λέμε τον «πόνο» μας και προσπαθούμε να βελτιωθούμε, και σ΄αυτό τον τομέα!

.

Αν έχετε κάτι να προτείνετε για το συμμάζεμα,πώς τα καταφέρνετε εσείς… θα το ακούσω με χαρά!

με την αγάπη μου,

Αλεξία

34 σκέψεις σχετικά με το “Επιχείρηση: τακτοποίηση σπιτιού- για να μην επικρατήσει το χάος!

  1. Κι εγω γκρινιαζω λιγακι με τις δουλειες του σπιτιου και προσπαθω να περασω λιγο και στην μικρη μου το θεμα τακτοποιηση εστω για τα παιχνιδια της.Προσπαθω καθε πραγμα να εχει την θεση του και να το τακτοποιω μετα την χρηση του,βεβαια υπαρχουν και οι φορες που αφηνω κατι και μετα συσσωρευονται και πρεπει να σπαταλησω ωρες να ξαναρθει το σπιτι οπως ηταν….ουφ…τι βασανο πια!!! Καλημερα Αλεξία μου!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Μεγάλο θέμα η τακτοποίηση του σπιτιού κι όταν υπάρχουν πολλά παιδιά είναι λογικό να μην τα προλαβαίνεις όλα όπως θέλεις. Βρίσκω πολύ χρήσιμες τις συμβουλές σου Αλεξία μου και πολύ σημαντικό να βοηθάνε όλοι με το συμμάζεμα τουλάχιστον του χώρου τους. Καλό μήνα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Αλεξία μου, σου έχω ξαναπεί ότι το banner που έχεις στο κάτω μέρος της σελίδας σου με τη «φιλοσοφία σου για το νοικοκρίο» το έχω λατρέψει και από όταν το διάβασα έχει γίνει και το δικό μου μότο. Μόλις λοιπόν, διάβασα τον τίτλο αυτής σου της ανάρτησης, ομολογώ ότι σκιάχτηκα λιγάκι!
    Λέω…. δεν μπορεί να με προδώσει και η Αλεξία….. όχι!
    Ευτυχώς, όμως δεν με απογοήτευσες!
    Από όσα αναφέρεις, νομίζω ότι αυτό το καθημερινό δεκάλεπτο οικογενειακής τακτοποίησης στο τέλος κάθε ημέρας μοιάζει σωτήριο και πρέπει να το εφαρμόσω πάραυτα! Επίσης, μια φίλη κάποτε μου είχε πει κάτι πολύ σοφό…….. ποτέ μην αγοράζεις-δημιουργείς επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους (βλ. ράφια, ντουλάπες κλπ) γιατί τόσα περισσότερα άχρηστα (συνήθως) αντικείμενα, τελικά θα μαζεύεις.
    Πόσο δίκιο μου φαίνεται ότι είχε και εκείνη……

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ειρήνη μου, σε τρόμαξα; 🙂
      ευτυχώς δεν είμαι τελειομανής ,αλλιώς θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα!

      πολύ ωραίο και σωστό αυτό που λέει η φίλη σου.
      Έχω καταλάβει ότι, τα συμμαζεμένα πράγματα μπορεί να καταλαμβάνουν ακόμα και το μισό χώρο σε ένα ντουλάπι, συγκριτικά με το αν ήταν ατακτοποίητα.

      φιλιά

      Μου αρέσει!

  4. Έθιξες μεγάλο θέμα Αλεξία μου! Έχω μεγάλο «πρόβλημα» με την τακτοποίηση των πραγμάτων… δεν μπορώ την ακαταστασία! Από την άλλη, κουράζομαι πολύ να προσπαθώ να συμμαζεύω (καθημερινά) τα ασυμμάζευτα…καταλαβαίνεις (και πολύ καλά θα έλεγα!) ότι με παιδιά μέσα στο σπίτι, δεν γίνεται να είναι όλα στην εντέλεια – πάντα! Οπότε, τελευταία, το ρίχνω και λίγο έξω γιατί αλλιώς θα τρελαθώ! Ωραία ανάρτηση, φιλάκια πολλά

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Μακάρι να κρατήσω αυτή την σειρά, Κατερίνα μου, ήδη αισθάνομαι πιο ήρεμη και κουράζομαι και λιγότερο με το νοικοκυριό.

      Και πολύ σωστά λες. το καθαρό σπίτι, αν δεν είναι συμμαζεμένο, δεν φαίνεται καθαρό!

      σε ευχαριστώ που πέρασες!

      Μου αρέσει!

  5. Επειδή ήμουν στην ίδια κατηγορία με σένα, το συμμάζεμα δεν το έκανα ποτέ με ευχαρίστηση αλλά το αποτέλεσμα το ήθελα για να μπορώ να λειτουργώ καλύτερα, πέρυσι αφιέρωσα έναν χρόνο ολόκληρο κάνοντας τα 10λεπτα Projects και σώθηκα.

    Αφιέρωνα κάθε μέρα περίπου 10 λεπτά και έκανα μία εξτρά δουλειά στο σπίτι, κι έτσι κατάφερα να το φέρω σε ισορροπία και να το διατηρώ περισσότερο καιρό καθαρό.

    Το κύριο πλεονέκτημα ήταν ότι το έκανα με την παρέα των κοριτσιών από τα Μαμαδο-blogs, και δεν το έβλεπα ως παραπάνω δουλειά αλλά είχε την πλάκα του. Υπάρχουν οι μέρες που δεν θα πιάσω ξεσκονόπανο, αλλά δεν γίνεται μεγάλος χαμός πια! Φιλάκια πολλά πολλά γλυκιά Αλεξία!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Πού είναι αυτά τα 10λεπτα πρότζεκτ; 🙂
      πρέπει να τα ανακαλύψω πάραυτα και να τα βάλω στο πρόγραμμα!
      ακούγονται πολύ καλά- και ασίγουρα, όταν κάτι γίνεται με παρέα, γίνεται σαν παιχνίδι!

      σε ευχαριστώ πολύ , Μαρία μου, για το σχόλιο!

      Μου αρέσει!

  6. Για έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται πως δεν το έχει με την ταξη, οι διαπιστώσεις σου και οι συμβουλές σου είναι απλά σωστοτατες!! Από εναν άνθρωπο λοιπόν που το έχει με την τάξη σε ακραίο βαθμό, θα σου πω, πως πράγματι η ζωή μας απλουστευεται ετσι, αλλά και η ψυχή μας ξεφορτωνεται βάρη ανωφελα αφού βαθιά μέσα μας μας ενοχλεί η «αταξία «! Αν και με εφτά παιδιά δεν ξέρω κατά πόσο θα τα κατάφερνα, και σίγουρα δεν πρέπει να πέφτουμε στο τριπακι της τελειότητας, που πρώτον δεν υφίσταται και που δεύτερον δεν χρειάζεται να υφίσταται! Σε φιλω γλυκα γλυκά

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Γιάννα μου, πραγματικά ,το ότι εσύ θεωρείς σωστά τα όσα γράφω… μου δίνει μια σιγουριά.
      Γιατί έχω καταλάβει ότι είσαι άνθρωπος της τάξης και ότι έχεις πολύ οργανωμένο το νοικοκυριό σου.

      και συμφωνώ απόλυτα μ΄αυτό που λες, η ψυχή μας χρειάζεται μια σχετική τάξη για να είναι ήρεμη…

      σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ

      Μου αρέσει!

  7. Αλεξία μου, το κείμενο σου είναι ικανό για να σου γράψω αντιστοίχου μεγέθους κίνητρο με όλες τις δικές μου διαπιστώσεις. Αλλά λέω να συγκρατηθώ και να μην το κάνω.
    Θα πω απλώς ότι ούτε κι εγώ ήμουν της τάξης και της οργάνωσης, μέχρι που το δοκίμασα μια φορά και τώρα κοντεύω να γίνω φανατική μην σου πώ σπαστική. Αν το κάνεις μια φορά (Ακούς Ελίνα;;;;;;) μετά θέλεις να το διατηρήσεις.

    Εγώ πάντως το έκανα ως εξής. Πήρα μια εβδομάδα άδεια από το γραφείο, έστελνα κανονικά την Δώρα σταθμό και πλακώθηκα 5 πρωινά στην δουλειά. Άδειαζα, πετούσα, ταξινομούσα, τακτοποιούσα! Κουράστηκα πολύ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τόσο ικανοποιητικό που προσπαθώ με νύχια και με δόντια να το διατηρήσω. Τώρα πια έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα που διατηρώ. Κάθε μέρα έχω ένα task που πρέπει να ολοκληρώσω και συνήθως θέλει δέκα λεπτά. Έτσι πάντα και κάτι να έχει κάπως ανακατευτεί, είναι ανακάτεμα μιας εβδομάδας οπότε είναι πολύ εύκολο να ξαναμπεί σε σειρά!

    Αυτά και από εμένα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Πάρα πολύ ωραίο αυτό το γερό ξεκαθάρισμα που έκανες!

      Επειδή, δύσκολο για εμένα σ΄αυτή την φάση να κάνω καλό ξεκαθάρισμα του σπιτιού, το κάνω σταδιακά, με την αλλαγή εποχών- ξεφορτώνομαι ρούχα και ταξινομώ καλύτερα τα όσα θέλω να κρατήσω.

      Αυτά τα 10λεπτα task, που ανέφερε και η Μαρία παραπάνω, πρέπει οπωσδήποτε να τα βρω!

      Μάρθα μου, μού δίνεις ελπίδες ότι μπορώ να τα καταφέρω ακόμα καλύτερα! 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  8. αααχχχ μεγάλο θέμα άνοιξες!!!!!!!! Εγώ δεν αντέχω να βλέπω το σπίτι άνω κάτω συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι με τη δουλειά το είχα παραμελήσει εντελώς. Έτσι, τώρα που έχω περισσότερο χρόνο στο σπίτι και είναι τα 2 μεγάλα παιδιά στο σχολείο έχω αρχίσει το ξεσκαρτάρισμα. Το τι έχω πετάξει…το τι ρούχα έχω δώσει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ρούχα στους πρόσφυγες δε λέγεται. Αποφάσισα να μην κρατάω τίποτα άχρηστο το οποίο δεν έχω σκοπό να το μετατρέψω σε κάτι χρήσιμο σύντομα…κάθε μέρα πετάω…το τι ανακούφιση νιώθω, άλλο πράγμα! Μπόρεσα και έβαλα μια τάξη στις ντουλάπες μας και μπορώ πλέον να βρίσκω τα πράγματα μας αμέσως. Κράτησα μόνο ρούχα που φοράω και οτι υπήρχε το οποίο είχα να φορέσω πάνω απο ένα χρόνο το έδωσα…ρούχα στα οποία δεν μπαίνω πιά έφυγαν…βαζάκια που μάζευα για να τα κάνω ντεκουπάζ…άλλα μπήκαν στα ντουλάπια και τοποθετώ πραγματάκια μέσα έστω και χωρίς ντεκουπάζ… και κάποια πήγαν στην ανακύκλωση….ξαλάφρωσα λιγάκι!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Πραγματικά ξαλαφρώνεις δίνοντας- ειδικά οταν ξέρεις ότι θα «πιάσουν τόπο»!
      μπράβο, Κωνσταντίνα, που τα οργάνωσες τόσο καλά!

      εγώ τα ρούχα τα έχω αρκετά καλά οργανωμένα, αλλά κρατώ αρκετά πραγματάκια που μόνο χώρο πιάνουν- αυτά πρέπει να πάρω απόφαση να ξεφορτωθώ σιγά σιγά..

      σε ευχαριστώ για όσα έγραψες, καλή προσαρμογή και καλή ευκολία σε όλα!

      Μου αρέσει!

  9. Γειά σου βρε Αλεξία με τις ιδέες σου!!!! Το μεγάλο μου προβλημα!!!!! Μα είναι δυνατον στο σπίτι μας (και σε πολλά σπίτια) να βγάζουν πράγματα 4 ατομα και να τακτοποιει 1;;;;;;;; Τρελλαίνομαι!!!! χαχα
    Από το παρτυ της Μαχης http://mommasdailylife.blogspot.com/2015/11/link-party-3-2015.html

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Γιώτα μου, τα έγραψα εδώ για να «δεσμευτώ» κάπως και να τα τηρήσω για καιρό! 🙂
      ήδη αισθάνομαι πολύ καλύτερα, σε ένα πιο οργανωμένο σπίτι!

      οι κορούλες σου σε λίγα χρόνια, θα γίνουν οι καλύτερες βοηθοί σου, θα δεις!

      σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες από εδώ!

      Μου αρέσει!

  10. Το αιώνιο πρόβλημα της νοικοκυράς – μαμάς και εργαζόμενης το χάος και η ακαταστασία στο σπίτι που «συμμαζεμό δεν έχει» όπως έλεγε η μητέρα μου.

    Εγώ Αλεξία μου κάθε βράδυ πριν πάω για ύπνο γράφω σ’ ένα χαρτί τις δουλειές που πρέπει να κάνω μόλις ανοίξω το πρωί τα μάτια μου και πιω τον καφέ μου.

    Οι δουλειές στο χαρτί είναι πολλές, γράφω -σβήνω … αλλά δεν αγχώνομαι όπως παλιά, κάνω όποιες και όσες δουλειές προλαβαίνω παρέα με το ραδιόφωνο για να ξεχνιέμαι…

    Κάποια μέρα πριν πολλά χρόνια μου είπε η μητέρα μου: «ήθελα νάξερα τι το θέλεις τόσο ρουχομάνι οι ντουλάπες στενάζουν!»

    Και τότε συνήλθα, ντράπηκα και κατάλαβα το λάθος μου, «κάποιοι συνάνθρωποί μου δεν είχαν ένα δεύτερο ρούχο κι εγώ τα είχα κρεμασμένα στη ντουλάπα σχεδόν αφόρετα και με κοίταζαν.
    Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο οι ντουλάπες άδειασαν από ρούχα και παιχνίδια κι εγώ ένιωσα μέσα μου καλύτερα, ανάλαφρη ……»άνθρωπος!»

    την αγάπη μου

    Αρέσει σε 1 άτομο

  11. Την λίστα με τις δουλειές πρέπει να την γράφω και εγώ από βραδύς, θα είναι καλύτερα, παρά να ξεκινώ την μέρα μου μ΄αυτό τον μπελά 🙂

    όσο για τις ντουλάπες… πάντα πιάνουν τόπο όσα κι αν δώσουμε…
    πολύ σοφά όσα έλεγε η μανούλα σου

    πολύ σε ευχαριστώ Μέλια μου, για όλα όσα έγραψες!

    Μου αρέσει!

  12. Γεια σου Αλεξία και φίλες!
    Επίσης υπέροχο το θέμα που θιγεις!
    Στη δική μου περίπτωση το πρόβλημα αυτό λύθηκε μόνο του…
    Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ήμουν ούτε της ακαταστασίας αλλά ούτε και της αυστηρής τάξης. Κουραζομουν πολύ όμως να κραταω καθαρό και σχετικά συμμαζεμενο το σπίτι μας. Έχουμε δύο μικρά παιδάκια και ο σύζυγος μου παρόλο που έχει διάθεση να βοηθήσει δεν έχει χρόνο.
    Έχει τώρα δύο χρόνια που μετακομιζουμε κάθε χρόνο λόγω εργασίας του συζύγου μου. (Αν θέλετε βοήθεια στη μετακόμιση πέστε μου, έχω γίνει ειδικός!!!) Έτσι έχουμε μόνο τα απαραίτητα κ αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα. Το σπίτι που μένουμε τώρα αν και είναι μεγαλύτερο από το παλιό μας είναι πολύ εύκολο να το τακτοποιησω και να το καθαρισω γιατί έχουμε πολύ λίγα πράγματα! Και κάτι άλλο που έμαθα από όλη αυτή την περιπέτεια είναι ότι χρειάζομαι πολύ λιγότερα πράγματα από ότι νομίζω!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  13. Ακυλίνα, όλες αυτές οι διαπιστώσεις σου είναι τόσο χρήσιμες!
    – ακόμα και χωρίς μετακομίσεις,αξίζει να κρατάμε μόνο τα απαραίτητα στο σπίτι μας, έτσι απλοποιείται και η ζωή μας, χωρίς πολλά περιττά.

    Η μητέρα μου λέει: «Τα γεμάτα σπίτια είναι κουραστικά» και έχει δίκιο, από κάθε άποψη: συμμάζεμα, καθάρισμα…

    να είσαι καλά, την αγάπη μου

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.