.κρι5

.

Σας αρέσουν  τα κριτσίνια; έχετε δοκιμάσει ποτέ να τα φτιάξετε μόνοι σας;

Από καιρό έψαχνα μια συνταγή που να βγαίνουν τραγανά, και πολύ χαίρομαι που την βρήκα!

Με πολύ απλά και υγιεινά  υλικά ,που πάντα έχουμε στο σπίτι, και σε λίγο χρόνο, μπορούμε να τα βγάλουμε μοσχομυριστά από τον δικό μας φούρνο- και είναι και πολύ πιο οικονομικά από τα έτοιμα.

.


κρι2

.

Υλικά

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλουμε, ένα μέρος είναι ολικής αλέσεως)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ. γ. μπέικιν

1 φλιτζάνάκι του καφέ λάδι

1 κ. γ. ζάχαρη και 1 κ. γ. αλάτι

1 κούπα χλιαρό νερό (όχι γεμάτη)

σουσάμι μαύρο ή άσπρο, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο ή άλλους σπόρους 

Ακόμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο ζυμάρι λίγη ρίγανη, θυμάρι, ακόμα και ελιές, λιαστή ντομάτα ή τριμμένο κεφαλοτύρι. Ό,τι μας αρέσει! επιδέχονται πολλές παραλλαγές.

  • αν τα θέλουμε λίγο πιο «λαδερά», αυξάνουμε λίγο την ποσότητα του λαδιού, μειώνοντας αντίστοιχα το νερό. 

.

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε.

Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη όπως του ψωμιού.

Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

κρι1

~παραφούσκωσε η ζύμη ! 🙂

.

Όταν είναι έτοιμη ,την κάνουμε μπαλίτσες.

Πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι κάθε μπάλα.

Παίρνουμε ένα βαθύ πιάτο με χλιαρό νερό, όπου βουτάμε τα κριτσίνια, για να κολλήσουν οι σπόροι

και μετά τα περνάμε από ένα πιάτο, όπου έχουμε το σουσάμι ή τους σπόρους.

Τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα. (θα χρειαστούμε δυο ταψιά).

.

κρι3

.

Ψήνουμε στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν

Αφού ψηθούν , τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο στον αέρα στους 80 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο φούρνο.

(όλο το μυστικό για να γίνουν τραγανά είναι στο ψήσιμο!)

Όταν κρυώσουν, τα διατηρούμε σε κλειστό δοχείο, για να παραμείνουν τραγανά.

.

κρι4

.

Καλή επιτυχία!

Αλεξία

υγ συγχωρέστε μου τις βιαστικές φωτογραφίες… καταλαβαίνετε ότι, αν ήθελα και καλές φωτό ή τα κριτσίνια δεν θα προλάβαινα να φτιάξω ή την ανάρτηση! 🙂

.

η αρχική συνταγή από εδώ

.

.

περισσότερες συνταγές για αρτοποιήματα και για ζυμωτό ψωμί με προζύμι,  δείτε ΕΔΩ

ψωμί 3

14 σκέψεις σχετικά με το “Κριτσίνια: τραγανά, νόστιμα και γρήγορα!

  1. Μου λείπει το σουσάμι αλλιώς θα το δοκίμαζα σήμερα κιόλας! Και είναι ότι πρέπει για να μου καταπραΰνουν λίγο τα υγρά στο στομάχι και τις αναγούλες μου!
    Αλεξία είσαι καταπληκτική!
    Θα τα κάνω σύντομα!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

      1. όντως αλεξία μου;; έχω στο γραφείο. Και μάλιστα μου έκαναν δώρο και μια καινούρια κούπα και επειδή έχω κόψει τον καφέ στεναχωριόμουν πού θα την χρησιμοποιήσω! Θα δοκιμάσω μέσα στην ημέρα και θα σου πώ λοιπόν!

        Αρέσει σε 1 άτομο

        1. Μάρθα μου,ήταν το μόνο που με ανακούφιζε από την δυσπεψία και το βαρύ στομάχι…

          επίσης λένε και για το τζίντζερ σαν τσάι, αλλά δεν το δοκίμασα

          (καφέ δεν μπορούσα ούτε να μυρίσω, πριν ακόμα μάθω ότι είμαι έγκυος 🙂

          Αρέσει σε 1 άτομο

          1. Τζίντζερ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στην ζωή μου, οπότε λέω να μην το ρισκάρω τώρα! Τσάι δυόσμου μου αρέσει πολύ, αλλά νόμιζα ότι και το τσάι απαγορεύεται λόγω καφεΐνης!
            Μωρέ εγώ τον λατρεύω τον καφέ! Αλλα τί να κάνω; Μου επιτρέπει βέβαια έναν, αλλά όσο μπορώ τον αποφεύγω.

            Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Απογευματινός καφές και τραγανά σπιτικά κριτσίνια από τα χεράκια μας!
    Τι μου κάνεις πάλι Αλεξία μου, πάλι στην κουζίνα με βλέπω.

    Μια μικρή παραλλαγή στο ζυμάρι αφού φουσκώσει, δοκίμασε να βάλεις λίγο τριμμένο χαλβά…

    την αγάπη μου…

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.