Κέικ με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι (νηστίσιμο)

.coconut2

.

Του Τιμίου Σταυρού αύριο, καθορισμένη νηστεία της Εκκλησία μας, και όσοι γιορτάζουν  (Σταύρος, Σταυρούλα…) θέλουν το κέρασμά τους.

Αν και δεν έχουμε κάποιον εορτάζοντα,  φτιάξαμε ένα αλάδωτο κέικ με ινδοκάρυδο, προσαρμοσμένο  στα γούστα των παιδιών, που το προτιμούν με όχι τόσο έντονη την γεύση της καρύδας.

Το ινδοκάρυδο έχει το δικό του «λαδάκι» (λιπαρή ουσία) και μπορεί πολύ ωραία να αντικαταστήσει το λάδι στα αλάδωτα γλυκά.

.

coconut1

Η αρχική συνταγή είναι η ακόλουθη, αν δεν αγαπάτε πολύ την ιδιαίτερη γεύση της ινδικής καρύδας δίνουμε και μια εναλλακτική πρόταση στην συνέχεια.

Υλικά:

325 γρ. ινδοκάρυδο

325 γρ ζάχαρη

300 γρ αλεύρι μαλακό

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κούπα νερό

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 βανίλια

.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο τέλος το αλεύρι λίγο λίγο, για να μην σβολιάσει.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μέτριο ταψάκι αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160- 180 βαθμούς, για 30- 40 λεπτά.

Μπορούμε, πριν το σερβίρουμε, να αλείψουμε την επιφάνεια του κέικ με μαρμελάδα ρευστή (κατά προτίμηση βερύκοκο ή ροδάκινο).

.

Tip: αν εσείς ή τα παιδιά σας δεν αγαπάτε πολύ το ινδοκάρυδο, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητά του και να αντικαταστήσετε ένα μέρος του με αλεύρι. Εμείς βάλαμε μόνο 100 γρ ινδοκάρυδο και τα υπόλοιπα 225 γρ ήταν αλεύρι (δηλ 225 + 300 = 525 γρ. αλεύρι συνολικά).

.

Καλή επιτυχία!

Αλεξία

.

coconut

.

Η αρχική συνταγή είναι από το βιβλίο: Τα αλάδωτα, νηστίσιμες συνταγές με βάση το ταχίνι, της Γερόντισσας Φεβρωνίας, Μοναστηριακή Μαγειρική, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

 

μια ακόμα πρόταση για νηστίσιμο, αλάδωτο γλυκό είναι:

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη)

 

5 Σχόλια (+add yours?)

  1. Maria
    Σεπτ. 14, 2015 @ 12:45:48

    Φαίνεται πολύ νόστιμο! Χρόνια πολλά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    Απάντηση

  2. momyof6
    Σεπτ. 14, 2015 @ 21:17:31

    Xρόνια πολλά, Μαρία!

    είναι πράγματι νόστιμο, σε όσους αγαπούν το ινδοκάρυδο ,άρεσε πολύ

    Μου αρέσει!

    Απάντηση

  3. Katerina Konstantinou
    Σεπτ. 18, 2015 @ 13:55:37

    Αχχ εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το ινδοκάρυδο οπότε το αποθηκεύω για να δοκιμάσω την πρώτη εκδοχή! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    Απάντηση

  4. Trackback: “Τρουφάκια της μαμάς”- το πιο απλό και νόστιμο αλάδωτο γλυκό | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Κατηγορίες

Αρχείο

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

νόστιμες, απλές και εύκολες!~ για μαμάδες και παιδιά!