Κέικ με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι (νηστίσιμο)

.coconut2

.

Του Τιμίου Σταυρού αύριο, καθορισμένη νηστεία της Εκκλησία μας, και όσοι γιορτάζουν  (Σταύρος, Σταυρούλα…) θέλουν το κέρασμά τους.

Αν και δεν έχουμε κάποιον εορτάζοντα,  φτιάξαμε ένα αλάδωτο κέικ με ινδοκάρυδο, προσαρμοσμένο  στα γούστα των παιδιών, που το προτιμούν με όχι τόσο έντονη την γεύση της καρύδας.

Το ινδοκάρυδο έχει το δικό του «λαδάκι» (λιπαρή ουσία) και μπορεί πολύ ωραία να αντικαταστήσει το λάδι στα αλάδωτα γλυκά.

.

coconut1

Η αρχική συνταγή είναι η ακόλουθη, αν δεν αγαπάτε πολύ την ιδιαίτερη γεύση της ινδικής καρύδας δίνουμε και μια εναλλακτική πρόταση στην συνέχεια.

Υλικά:

325 γρ. ινδοκάρυδο

325 γρ ζάχαρη

300 γρ αλεύρι μαλακό

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κούπα νερό

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 βανίλια

.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο τέλος το αλεύρι λίγο λίγο, για να μην σβολιάσει.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μέτριο ταψάκι αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160- 180 βαθμούς, για 30- 40 λεπτά.

Μπορούμε, πριν το σερβίρουμε, να αλείψουμε την επιφάνεια του κέικ με μαρμελάδα ρευστή (κατά προτίμηση βερύκοκο ή ροδάκινο).

.

Tip: αν εσείς ή τα παιδιά σας δεν αγαπάτε πολύ το ινδοκάρυδο, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητά του και να αντικαταστήσετε ένα μέρος του με αλεύρι. Εμείς βάλαμε μόνο 100 γρ ινδοκάρυδο και τα υπόλοιπα 225 γρ ήταν αλεύρι (δηλ 225 + 300 = 525 γρ. αλεύρι συνολικά).

.

Καλή επιτυχία!

Αλεξία

.

coconut

.

Η αρχική συνταγή είναι από το βιβλίο: Τα αλάδωτα, νηστίσιμες συνταγές με βάση το ταχίνι, της Γερόντισσας Φεβρωνίας, Μοναστηριακή Μαγειρική, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

 

μια ακόμα πρόταση για νηστίσιμο, αλάδωτο γλυκό είναι:

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη)

 

Advertisements

5 Σχόλια (+add yours?)

  1. Maria
    Σεπ. 14, 2015 @ 12:45:48

    Φαίνεται πολύ νόστιμο! Χρόνια πολλά!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  2. momyof6
    Σεπ. 14, 2015 @ 21:17:31

    Xρόνια πολλά, Μαρία!

    είναι πράγματι νόστιμο, σε όσους αγαπούν το ινδοκάρυδο ,άρεσε πολύ

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  3. Katerina Konstantinou
    Σεπ. 18, 2015 @ 13:55:37

    Αχχ εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το ινδοκάρυδο οπότε το αποθηκεύω για να δοκιμάσω την πρώτη εκδοχή! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. Εἰδοποίηση σύνδεσης: “Τρουφάκια της μαμάς”- το πιο απλό και νόστιμο αλάδωτο γλυκό | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: