μόλις φτιάξαμε τις κομπόστες και
μόλις φτιάξαμε τις κομπόστες και «κρυώνουν» μέσα στα βάζα τους…

.

Πόσο γλυκό και όμορφο μέσα στον χειμώνα να γευόμαστε τα καλοκαιρινά φρούτα! Μας θυμίζουν κάτι από καλοκαιρινές στιγμές…

Μετά τις μαρμελάδες που φτιάξαμε- και μπορείτε να δείτε την συνταγή μας ΕΔΩ– συνεχίσαμε με κομπόστες ροδάκινο.

Πολύ αγαπημένες για τα παιδιά, δεν τις βαριούνται ποτέ! Τις τρώνε ευχάριστα για πρωινό, για απογευματινό, αλλά τις χρησιμοποιούμε και για τα γλυκά μας. Πολύ ωραία ιδέα και για τη νηστεία.

Η συνταγή που μου έδωσε η μητέρα μου είναι πολύ απλή και πετυχημένη και η κομπόστα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα- χθες ανοίξαμε ένα βάζο που «ξέμεινε» από πέρσι και ήταν σαν ολόφρεσκο!

Παλιότερα είχα δοκιμάσει να κάνω την μέθοδο της κονσερβοποίησης, αλλά με παίδεψε αρκετά, δεν είχα και την κατάλληλη, τεράστια κατσαρόλα που απαιτείται… και έτσι φέτος δοκίμασα την συνταγή της μαμάς μου, με μεγάλη επιτυχία.

Σας δίνω, λοιπόν, την συνταγή :

***

κομπόστα 1

Υλικά:

  • 8 ροδάκινα (συμπύρηνα ή απλά, να είναι γερά και όχι χτυπημένα)
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 1/4 ποτήρι ζάχαρη
  • βάζα και καπάκια για την διατήρηση

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε 2 ή 4 κομμάτια.

Βάζουμε το «σιρόπι» (νερό και ζάχαρη) να βράσουν και , από την στιγμή που αρχίσει ο βρασμός (να κοχλάζει ολόκληρη η επιφάνεια) , μετράμε 4 λεπτά.

Ρίχνουμε μέσα τα ροδάκινα και, όταν αρχίσει και πάλι καλά ο βρασμός, μετράμε 2 λεπτά για τα συμπύρηνα ροδάκινα ή 1 λεπτό , αν έχουμε βάλει απλά ροδάκινα.

Όσο βράζουμε την κομπόστα, ‘ξαφρίζουμε» τον αφρό από την επιφάνειά της- για να μην μουχλιάσει και για να διατηρηθεί καλύτερα.

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και βάζουμε αμέσως την κομπόστα σε βάζα (το σιρόπι να φτάνει σχεδόν στο χείλος), κλείνουμε με τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να φύγει ο αέρας τους.

Αν δεν έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε για μήνες την κομπόστα, την κρατούμε στο ψυγείο για λίγες μέρες- είναι πολύ νόστιμη και δροσερή τώρα το καλοκαίρι!

***

Μερικά μυστικά:

Τα καπάκια καλό είναι να είναι καινούρια, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί το περιεχόμενο, χωρίς να αλλοιωθεί.

Αν έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε πολλούς μήνες την κομπόστα, την βάζουμε στο ψυγείο- διαφορετικά, διατηρείται μια χαρά και στο ντουλάπι μας για 3-4 μήνες, ίσως και περισσότερο,αν έχουμε κλείσει σωστά τα βάζα .

Εμείς φτιάξαμε διπλή δόση, δηλ. 16 ροδάκινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, για συντομία 🙂 και επαναλάβαμε πολλές φορές.

***

Κομπόστα μπορούμε φυσικά να φτιάξουμε με κάθε είδος φρούτου– θα προσέξουμε μόνο πόσο χρόνο θα βράσουμε τα φρούτα μας, ώστε να γίνουν τόσο μαλακά όσο θέλουμε.

Δοκιμάστε  να φτιάξετε και εσείς κομπόστα, η συνταγή  είναι εύκολη και απλή!

Καλή επιτυχία!!!

Αλεξία

4 σκέψεις σχετικά με το “Κομπόστα ροδάκινο: μια εύκολη και γρήγορη συνταγή

  1. Λέω να τολμήσω και εγώ!Να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα καλά.Για να τις διατηρήσω για πάνω απο 3-4 μήνες πρέπει μόλις κρυώσουν τα βάζα με την μαρμελάδα να τα βάλω στο ψυγείο;Έχω μόνο ένα ψυγείο!Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι μαζί μας τόσο ωραίες συνταγές!Ευαγγελία (μαμά*4)

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ευαγγελία μου, να το τολμήσεις! 🙂

      αν γίνει σωστά η κομποστοποίηση- κονσερβοποίηση, διατηρούνται εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος, μέχρι 1 χρόνο!
      εμείς, για σιγουριά, μιας και έχουμε και δεύτερο ψυγείο, διατηρούμε κάποια βάζα και εκεί.

      να είσαι καλά, πολλά φιλιά ❤

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.