m6

.

Παναγία η Μαυριώτισσα: αγαπημένος προορισμός των παιδικών μου χρόνων… αναμνήσεις όμορφες: ο γύρος της λίμνης, το προσκύνημα στο κατανυκτικό εκκλησάκι της Παναγίας, οι κύκνοι που ταΐζαμε στην όχθη της λίμνης κοντά στον θεόρατο πλάτανο…

Στην σύντομη επίσκεψή μας στην Καστοριά, περάσαμε και από την Μονή της Μαυριώτισσας, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε ανοικτό τον ναό. Προσκυνήσαμε όμως νοερά, θαυμάσαμε τις τοιχογραφίες στον εξωτερικό τοίχο του ναού, καθίσαμε για λίγο στην όχθη την γλυκιά ώρα του σούρουπου και συνεχίσαμε την διαδρομή μας, για να ολοκληρώσουμε τον γύρο της λίμνης.

m10

Λίγα στοιχεία για την Μονή, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς:

Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυριώτισσας, αυτός ο Βυζαντινός θησαυρός βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια.

η είσοδος της Μονής
η είσοδος της Μονής

Αρχικώς ονομάσθηκε Μεσονησιώτισσα. Έπειτα ονομάστηκε Μαυριώτισσα από το απέναντι αυτής παραλίμνιο χωριό Μαύροβο (σημ. Μαυροχώρι) κατά τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι του οποίου συντηρούσαν το μοναστήρι.

panagia mavriotissa

Αφορμή για το κτίσιμο της μονής υπήρξε το γεγονός ότι στο σημείο αυτό αποβιβάσθηκαν το 1083 στρατεύματα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, για να εκδιώξουν τους κατακτητές της Καστοριάς Νορμανδούς, όπως και έγινε.

Η ανδρώα Ιερά Μονή Μαυριώτισσας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν γι’ αυτήν αξιωματούχοι του Βυζαντίου.

τοιχογραφία: ο όσιος Σισώης θρηνεί μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
τοιχογραφία: ο όσιος Σισώης θρηνεί μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι καταστροφές και οι επισκευές που έγιναν κατά καιρούς είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές από τις σπουδαίες τοιχογραφίες της. Τα μάτια που έχουν αφαιρεθεί – χαραχθεί από τα εικονιζόμενα πρόσωπα είναι αποτέλεσμα των Τούρκων, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

τοιχογραφία: η ρίζα του Ιεσσαί
τοιχογραφία: η ρίζα του Ιεσσαί

Η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, άκρως ενδιαφέρουσα από εικονογραφικής άποψης και η σκηνή της Βάπτισης είναι του 12ου αιώνα. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες της (ρίζα Ιεσσαί, αυτοκράτορες και Άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος) τοποθετούνται χρονικά γύρω στα 1260.

τοιχογραφίες στον εξωτερικό τοίχο των ναών
τοιχογραφίες στον εξωτερικό τοίχο των ναών

Στο χώρο της μονής υπάρχουν κι άλλα μεταγενέστερα κτίρια, όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το μουσείο και το εκθετήριο.

το καμπαναριό της Μονή, με το μοναστηριακό τάλαντο
το καμπαναριό της Μονή, με το μοναστηριακό τάλαντο

*******

Στο πλάτωμα μπροστά στην Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στέκεται ένας πλάτανος 900 περίπου ετών, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

κάτω από τον πλάτανο
κάτω από τον πλάτανο

***********

ένα όμορφο προσκυνητάρι, στην όχθη της λίμνη
ένα όμορφο προσκυνητάρι, στην όχθη της λίμνη

Εδώ τελειώνει το μικρό οδοιπορικό μας στην λίμνη της Καστοριάς…

Ελπίζω σύντομα να αξιωθούμε να βρεθούμε και πάλι στα όμορφα αυτά μέρη και να επισκεφτούμε και άλλα αξιοθέατα της περιοχής, που δεν προλάβαμε να δούμε στο σύντομο πέρασμά μας από εκεί…

Σας ευχαριστώ που μας ακολουθήσατε και σ΄αυτή την διαδρομή!

με την αγάπη μου,

Αλεξία

m9

σούρουπο στην όχθη της λίμνης...
σούρουπο στην όχθη της λίμνης…

οι προηγούμενες αναρτήσεις:

Στη λίμνη της Καστοριάς, μια φωτογραφική περιήγηση (μέρος 1ο)

Στη λίμνη της Καστοριάς (μέρος 2ο): ο μικρός γύρος της λίμνης

6 σκέψεις σχετικά με το “Στη λίμνη της Καστοριάς (μέρος 3ο): η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.