.oo

Όσο καλή και αρμονική κι αν είναι η σχέση των παιδιών μέσα στην οικογένεια, όσο και αν προσπαθούμε να τους «διδάξουμε» τη σωστή συμπεριφορά… δεν μπορούμε να «γλυτώσουμε» και από κάποιες δύσκολες στιγμές έντασης και προστριβών, όπως και σε κάθε ζωντανή σχέση. 

Πριν λίγες μέρες, ενώ μιλούσα με την μητέρα μου στο τηλέφωνο, δυο από τα παιδιά άρχισαν να τσακώνονται για ψύλλου πήδημα. Και εκεί,πάνω στον καυγά, το ένα ξεστόμισε μια άσχημη κουβέντα.

. (Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την δύναμη του λόγου και των λέξεων και σε δύσκολες στιγμές τις χρησιμοποιούν, εξωτερικεύοντας άσχημα συναισθήματα.)

Η γιαγιά την άκουσε μέσα από το τηλέφωνο, κατάλαβε ότι και εγώ «δαγκώθηκα»… και τότε μου είπε κάτι που το βρίσκω πολύ σοφό, βγαλμένο μέσα από την πείρα της και τις παιδαγωγικές της γνώσεις:

«Μην του μιλήσεις… μόνο κοίταξέ το!»

Υπάκουσα στην συμβουλή της… τι θα έβγαινε, άλλωστε, με ένα ακόμα «κήρυγμα»;…

*********

«Πιο καλά είναι να τα λέει κανείς μυστικά στην καρδιά των άλλων παρά στ’ αυτί τους, μέσω της μυστικής προσευχής»…έλεγε ο  όσιος Πορφύριος.

*********

Και αργότερα, καθώς διάβαζα το νέο βιβλίο που μόλις εκδόθηκε για τον όσιο Παΐσιο, βρήκα μια «απάντηση» στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών: η μητέρα του,που έπαιξα μεγάλο ρόλο στην εν Θεώ αγωγή του και, σύμφωνα με τον άγιο, τον βοήθησε πολύ περισσότερο από τον αυστηρό πατέρα του, είχε την εξής τακτική:

.

«Η συμπεριφορά της μητέρας μου, λέει, με βοήθησε πολύ περισσότερο , παρά αν μου έδινε σκαμπίλι, όπως ο πατέρας. Φυσικά και οι δυο με αγαπούσαν, εκείνο όμως που με διόρθωνε περισσότερο ήταν η αρχοντική συμπεριφορά της μητέρας».

Η Ευλογία (η μητέρα του αγίου), όταν έβλεπε τα παιδιά να κάνουν καμιά αταξία, γύριζε αλλού το κεφάλι και έκανε πως δεν τα βλέπει, επειδή δεν ήθελε να τα στεναχωρήσει. Αυτό όμως ράγιζε την ευαίσθητη ψυχή του παιδιού. «Κοίταξε, έλεγε, εγώ έκανα τέτοια αταξία και η μητέρα όχι μόνο δεν με δέρνει αλλά κάνει και πως δεν βλέπει! άλλη φορά δεν θα το ξανακάνω!».(σ. 37)

.

Φωτισμένη αντιμετώπιση, που έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με ηρεμία , χωρίς βία, φωνές και πειθαναγκασμούς.

Η μητέρα μου είπε «μόνο κοίταξέ το!», ενώ η μητέρα του αγίου προχώρησε ένα σκαλί πιο πάνω: για να μην τον στεναχωρήσει, προσποιούνταν ότι δεν τον έβλεπε, και αυτό «μιλούσε» ακόμα πιο δυνατά στην ευαίσθητη ψυχή του παιδιού. Αναλόγως με το παιδί, και με την δική μας εσωτερική κατάσταση και διάθεση, αντίστοιχη είναι και η αντιμετώπισή μας…

**********

Κάποιες στιγμές είναι δύσκολη η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Θέλει διάκριση πολλή, αστείρευτη υπομονή και αγάπη. Ίσως το δυσκολότερο και πιο απαιτητικό έργο , αλλά και ο πιο τιμητικός ρόλος που μας ανατέθηκε από τον Θεό … Ας μας φωτίζει και ας μας ενισχύει στον αγώνα μας να «διαπλάσουμε» τις εικόνες Του.

με την αγάπη μου

Αλεξία

11

16 σκέψεις σχετικά με το “«Μην του μιλήσεις… μόνο κοίταξέ το!»

  1. Μακάρι να έπιανε πάντα Αλεξία μου! στα δικά μου τουλαχιστον παιδιά δεν πιάνει πάντα! ιδίως με τον μικρο που έχει βγει πολύ ατίθασος, μπορεί να δώσει καμιά στην αδερφή του, τον κοιτάω επίμονα και αντί να σταματήσει πάει και της τραβάει τα μαλλιά!

    Μου αρέσει!

  2. ναι, Μάχη μου, το καταλαβαίνω! σε μικρές ηλικίες και σε τέτοιες έντονες στιγμές, μάλλον πρέπει να επεμβαίνουμε… με διάκριση και αγάπη

    το δύσκολο, για εμένα προσωπικά, είναι να μην εκνευριστώ και μπω και εγώ στον καυγά…

    καλή δύναμη να έχουμε!

    Μου αρέσει!

  3. Δεν θελω να κρινω κανενα…..Ο Θεος να δινει δυναμη ,οχι για ψυλλου πηδημα θεμα .Το απαθες ειναι απανθρωπο……Λεει ο αγιος Γρηγοριος ο θεολογος…….Τιποτε δεν τελειωνει με ενα τσακωμο,το δικο μας παραδειγμα παιζει παντα σημαντικο ρολο.! ! !

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Αλεξία, αν κατάλαβα καλά, το θέμα είναι να μην έχουν την προσοχή μας, (που τόσο την αναζητούν) με μία κακή συμπεριφορά, αυτό θέλει να πει ο Οσιος Παϊσιος; Πάντως έχεις δίκιο, δεν πρέπει να εκνευριζόμαστε, αυτό βοηθάει πολύ…

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Φίλη μου, ο άγιος αναφέρεται στη δική του μητέρα, που προτιμούσε να προσποιηθεί ότι δεν είδε και να μην μιλήσει ,για να μην στεναχωρήσει τα παιδιά, που έκαναν κάποια αταξία- τόσο αρχοντική η συμπεριφορά της!
      και εν τέλει αυτό «μιλούσε» στην ευαίσθητη ψυχούλα του, περισσότερο από τα λόγια ή τις τιμωρίες…

      κάποιες φορές τα παιδιά επιζητούν την προσοχή μας με λάθος τρόπο, και αυτό θέλει τους ανάλογους χειρισμούς.
      (ελπίζω να σε κάλυψα…)

      ο δικός μας εκνευρισμός δεν βοηθάει, η γιαγιά μου έλεγε:
      «και το ζώο θέλει να του μιλάς με το καλό…»

      Μου αρέσει!

  5. Πόσο όμορφα λόγια. Συμφωνώ μαζί σου, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχω δει όταν κάποιες φορές ξεφεύγω και φωνάζω ή μιλάω απότομα. Και μόνο θετικά όταν έχω αφήσει να καταλαγιάσει λίγο η καταιγίδα και να τον πάρω μετά αγκαλιά να μιλήσουμε. Ή ακόμα και να τον πάρω αγκαλιά ενώ είναι «σε κρίση» Η αγάπη και η ηρεμία, μόνο αγάπη και ηρεμία φέρνει ΣΕ φιλώ γλυκά

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. έτσι ακριβώς, Γιάννα μου! το λες πολύ όμορφα:
      «Η αγάπη και η ηρεμία, μόνο αγάπη και ηρεμία φέρνει»
      αυτό τους μεταδίδουμε και διδάσκουμε με τις δικές μας αντιδράσεις…

      φιλιά πολλά ❤

      Μου αρέσει!

  6. Πόσο σωστά…μακάρι πάντα να μπορούσαμε να κρατάμε την ψυχραιμία
    μας, εμείς οι γονείς!

    Όσο για την μητέρα του αγίου..τι να πείς!
    αρχοντική η συμπεριφορά της…αλλά και σε τι παιδί απευθυνόταν!!

    Σε εμάς τους »απλούς θνητούς» αν κάνεις ότι δεν είδες μια αταξία μπορεί
    να δεις αργότερα κάποια ακόμη μεγαλύτερη …. δοκιμασία και για τον γονιό!

    Ας μας φωτίζει πάντως να έχουμε τουλάχιστον διάκριση για το πότε πρέπει
    να φερθούμε πιο γλυκά και πότε πιο αυστηρά..

    φιλιά Αλεξία μου!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Διάκριση, η μεγαλύτερη των αρετών!…

      ο άγιος έλεγε: «από τα παιδιά καταλαβαίνω σε τι πνευματική κατάσταση είναι οι μητέρες»

      ας μας φωτίζει και ας μας ενδυναμώνει πάντα ο Θεός

      την αγάπη μου

      Μου αρέσει!

  7. Πραγματικά υπέροχη και άκρως χρήσιμη για όλες τις μανούλες αυτή η ανάρτηση.Χρειάζεται πολύ δουλειά για να αποκτήσω αυτήν τη γαλήνη και ηρεμία.Σε ευχαριστούμε πολύ,Αλεξία

    Αρέσει σε 1 άτομο

  8. Μια πολύ πολύ παλιά ιστορία.
    Η γιαγιά μου ήταν ανεβασμένη ψηλά και ασβέστωνε το ταβάνι του σπιτιού της.
    Ο εξάχρονος Νικόλας το στερνοπούλι της μόλις είχε επιστρέψει από το παιχνίδι.
    Άρχισε να ανεβαίνει τις σκάλες, σε κάθε σκαλί χτυπούσε το πόδι του και έλεγε με καμάρι την «καινούργια» λέξη που κάπου είχε ακούσει.
    Η γιαγιά μου έκανε πως δεν άκουσε, άρχισε λοιπόν να τον ρωτά άσχετα πράγματα… αν πεινάει… τι παιχνίδια έπαιξε σήμερα….που είναι τ’ αδέλφια του, κλπ.
    Ο Νικόλας ούτε που της απάντησε, συνέχιζε να ανεβαίνει και να φωνάζει την άσχημη λέξη.
    Η γιαγιά μου προσπάθησε να κρατήσει την ψυχραιμία της και βρήκε τη λύση.
    Την ώρα που ο Νικόλας ετοιμαζόταν να ξεστομίσει τη «λέξη» για άλλη μια φορά ….. της «έπεσε κατά λάθος» από τα χέρια η βούρτσα που ασβέστωνε πολύ κοντά στα πόδια του.
    Ο Νικόλας πάγωσε και η γιαγιά μου σαν να μην συμβαίνει τίποτα τον πλησίασε και του είπε: «Ωχ Νικόλα μου ευτυχώς που δεν σε λέρωσα, αλλά τις σκάλες τις έκανα μαντάρα, άντε να βάλεις ένα χεράκι να καθαρίσουμε γιατί είμαι πολύ κουρασμένη….. και το απόγευμα τηγανίτες.

    Ψυχραιμία πάνω απ’ όλα!

    την αγάπη μου Αλεξία μου…..

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. η γιαγιά σου ήταν σοφή γυναίκα!!
      τόσο ψύχραιμη και συνετή αντιμετώπιση…

      σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Μέλια μου, που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την ιστορία

      υγ συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, μου διέφυγε το σχόλιο

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.