Χαίρετε!
να σας δώσω την συνταγή από μια υπέροχη ζύμη για πιτάκια (νηστίσιμα ή μη) που έρχεται από τα παλιά;
με ελάχιστα υλικά- ουσιαστικά μόνο αλεύρι και ελαιόλαδο- εύκολη στην παρασκευή και με υπέροχη γεύση. Γίνονται τραγανά και πολύ νόστιμα.- τα παιδιά τα ευχαριστήθηκαν πολύ!– Είναι επίσης αρκετά «ελαφριά», καθώς δεν περιέχουν πολύ λάδι.
Πώς την θυμήθηκα;… τελικά ο,τι μαθαίνουμε μικροί δεν ξεχνιέται! -γι αυτό ας προσπαθήσω να μάθω από τώρα μερικά πράγματα στην κουζίνα στα παιδιά μου 🙂
τα φτιάχναμε παλιά, στο πατρικό μου σπίτι αυτά τα πιτάκια- και χθες, κάποια στιγμή που κάτι ήθελα να φτιάξω για τα παιδιά σε αλμυρή γεύση, μου ήρθαν στο μυαλό η συνταγή.Είχα πολλά χρόνια να την φτιάξω… Πάντα μου άρεσε η ενασχόληση με την κουζίνα , από μικρή.
.
Τα υλικά για μια δόση, που δίνει περίπου 30-35 μέτρια πιτάκια:
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1,5 νεροπότηρο νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν
5 νεροπότηρα αλεύρι (περίπου)
.
Για την γέμιση– κάποιες νηστίσιμες επιλογές:
πατάτα βρασμένη με λαδάκι και ρίγανη
μανιτάρια σωταρισμένα με λίγο κρεμμύδι
ελιές ψιλοκομμένες
πιπεριές ψιλοκομμένες, σωταρισμένες
κιμάς σόγιας (δείτε εδώ)
και ό,τι άλλο μας αρέσει
σε μη νηστίσιμες ημέρες, μπορούμε να βάλουμε τυρί φέτα ή ό,τι άλλο συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τα πιτάκια μας
.
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα 3 πρώτα υλικά σε μια λεκάνη,προσθέτουμε το μπέικιν και σταδιακά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί λίγο και ετοιμάζουμε την γέμιση.
.
Εμείς βάλαμε σε κάποια πιτάκια μανιτάρια σωταρισμένα με κρεμμύδι (σούπερ!) και στα υπόλοιπα ψιλοκομμένες ελιές.
Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε γέμιση πατάτας (απλώς βράζουμε πατάτες, τις πατάμε με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτουμε αλάτι, λάδι και ρίγανη- αν θέλετε και κρεμμυδάκι).
Οι δυνατότητες για γέμιση είναι αμέτρητες- αναλόγως με τις γευστικές μας προτιμήσεις.
.
Παίρνουμε ζύμη όση ένα μανταρίνι, την ανοίγουμε σε στρόγγυλο και γεμίζουμε.
Κλείνουμε, τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και πιέζουμε με ένα πηρούνι τις άκρες, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. (γεμίζουν δυο ταψιά).
Αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε όσο και εμείς.
Μμμμμ μου άνοιξες την όρεξη βρε Αλεξία μου! Φαίνονται πεντανόστιμα και εύκολα στην παρασκευή τους! Την κρατώ τη συνταγή σου για τις ημέρες της νηστείας και μη…χιχιχι
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλή επιτυχία, λοιπόν, Μαρία μου!
θα χαρώ πολύ αν σας αρέσει!
🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ότι έχει να κάνει με ζύμες και ζυμαράκια, είναι για μένα! Και αν είναι τόσο εύκολη συνταγή, τόσο το καλύτερο. Αυτό που άρεσε είναι που δεν περιέχει αβγό, το οποίο στα πιτάκια μου φαίνεται ότι τα βαραίνει. Έχεις δοκιμάσει να προσθέσεις γιαούρτι στη ζύμη σου και να κόψεις λίγο ελαιόλαδο; Έκανε η μαμά μου κάτι παρόμοια με γιαούρτι, και γινόταν πολύ αφράτη η ζύμη. Μπορεί, τώρα που το σκέφτομαι, να κάνω ένα συνδυασμό!
Τα φιλιά μου
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Θα το δοκιμάσω να προσθέσω λίγο γιαούρτι, Ελένη μου!
σίγουρα γίνονται πολύ αφράτα με το γιαούρτι.
έχω μια συνταγή, παλιά και «κλασική», που όμως έχει και αυγά- ίσως να δοκιμάσεις να βάλεις μόνο ένα:
https://momyof6.wordpress.com/2014/08/26/%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1/
την αγάπη μου ❤
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
πολύ ωραία μου φαίνονται τα πιτάκια σου Αλεξία και για τα παιδιά είναι οτι πρέπει.θα τα φτιάξω σίγουρα τώρα που νηστεύω.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Πιστεύω πως θα σας αρέσουν, Κωνσταντίνα μου!
και έχουν και πολλές επιλογές για γέμιση, ώστε να μην τα βαρεθούν τα παιδιά 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αυτη η συνταγη(σε μια δοση) μπορω να τη χρησιμοποιησω για ενα ταψι η θελει διπλη δοση;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
αυτή η ζύμη αρκεί για ένα μεγάλο ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας.
καλή επιτυχία, Ειρήνη!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!