Τα σχολεία έκλεισαν! – πώς θα οργανωθούμε για να περάσουμε χαρούμενες και ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά στο σπίτι (2ο μέρος)

.

θάλασσα 4

Μια λίστα που έφτιαξα με δραστηριότητες για τα παιδιά…και θα ήθελα πολύ να τηρήσουμε!

πώς να περάσουμε ήρεμα και χαρούμενα τις καλοκαιρινές μας διακοπές στο σπίτι:

(το 1ο μέρος της ανάρτησης μπορείτε να το διαβάσετε: ΕΔΩ)

το καλοκαίρι είναι εποχή ξενοιασιάς για τα παιδιά- κάποιες ώρες όμως που αναγκαστικά θα βρίσκονται μέσα στο σπίτι, λόγω της ζέστης, χρειάζεται κάπως να απασχοληθούν, για να μην βαρεθούν. Εξάλλου, “αργία μήτηρ πάσης κακίας”- αυτό ισχύει για όλους, και για τα παιδιά! 🙂

κάποιες ιδέες για να απασχοληθούν και να γεμίσουν ευχάριστα τις ώρες τους:

Πολλά εξωσχολικά βιβλία και έντυπα για τα παιδιά: η καλύτερη απασχόληση για τις ζεστές ώρες του μεσημεριού και για όσα παιδιά δεν θέλουν να κοιμηθούν. (θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου με ένα βιβλίο, τα ζεστά καλοκαιριάτικα μεσημέρια στο χωριό, που μας επιβαλλόταν ύπνος ή έστω ησυχία!)Αναπτύσσεται έτσι ο λόγος τους, η κριτική τους σκέψη,αυξάνονται οι γνώσεις τους ενώ ταυτόχρονα γεμίζει ο χρόνος τους με κάτι επωφελές. Εξυπακούεται ότι ως γονείς επιλέγουμε με προσοχή τι θα διαβάσουν τα παιδιά μας, για να είναι κάτι ωφέλιμο και για την ψυχή και για το πνεύμα τους.

Επαναλήψεις σαν παιχνίδι, έστω και αν αρχίσουν από τον Αύγουστο. Υπάρχει πολύ υλικό με ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για ευχάριστες ώρες “εκπαίδευσης” από το σπίτι μας.

Στην ιστοσελίδα της Πεμπτουσίας υπάρχει άριστο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού, με ηχητικά παραμύθια, δραστηριότητες, ιστορίες και πολλά άλλα- άφοβα μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να απασχοληθούν για λίγο σε αυτό τον ιστοχώρο (δείτε εδώ).

musikotita

via

Αν τα παιδιά μας ασχολούνται με την μουσική, μπορούμε να τους αναθέσουμε να ετοιμάσουν από ένα μουσικό κομμάτι και να το παρουσιάσουν σε μια γιορτούλα που θα διοργανώσουμε για τους φίλους μας.

Γιορτές για φίλους, όπου όλοι φέρνουν επιτραπέζια παιχνίδια και από κάποιο κέρασμα , ως είδος “ρεφενέ”: τα παιδιά ευχαριστιούνται το παιχνίδι με τους φίλους τους, ενώ εμείς την παρέα των γονιών.

Δραστηριότητες, κατασκευές με τα παιδιά (στα μπλογκοσπιτάκια με τις μανούλες- μπλόγκερς υπάρχουν τόσες ιδέες!)

Μαθαίνουν ένα καινούριο χόμπυ– τα κορίτσια μπορούν να μάθουν κέντημα ή πλέξιμο, ενώ τα αγόρια ξυλογλυπτική (εδώ μπορεί να βοηθήσει η γιαγιά και ο παππούς)

Λίγος χρόνος μπροστά στις οθόνες: αν τα παιδιά είναι ευχάριστα απασχολημένα, δεν θα ενδώσουν στον πειρασμό της τηλεόρασης, του υπολογιστή και όλων των ηλεκτρικών μέσων “ψυχαγωγίας” ούτε και εμείς ως γονείς θα νιώσουμε την ανάγκη να τα αφήσουμε μπροστά σε μια οθόνη, για να “ηρεμήσει το κεφάλι μας”.

11

Φροντίζουμε τον κήπο και τις γλάστρες μας μαζί με τα παιδιά: έτσι εκτιμούν ακόμα περισσότερο τα λαχανικά,αφού είναι φροντισμένα με τα χεράκια τους.

Επαφή με την φύση, βόλτα σε κάποιο πάρκο, στην παραλία της πόλης μας, περίπατοι και εκδρομούλες σε κοντινούς προορισμού- και τα σαββατοκύριακα στην θάλασσα!

λίμνη Ζηρού

Πικ-νικ στο πάρκο. Επειδή μπορεί να μην είναι εύκολο να πηγαίνουμε συχνά για μπάνιο, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές κοντινές αποδράσεις, όπως το να πάμε σε ένα οργανωμένο πάρκο και, αφού παίξουμε, να κάνουμε πικ-νικ, με σπιτικές λιχουδιές που έχουμε ετοιμάσει με τη βοήθεια των παιδιών.

Ποδηλατάδες στην φύση! με τη μαμά ή τον μπαμπά και όσα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν- πολύ καλή γυμναστική και εκτόνωση

κότες

Επισκέψεις σε μουσεία ή στο ζωολογικό κήπο– επισκεπτόμαστε μουσεία που δεν προλάβαμε να δούμε το χειμώνα. Καθόμαστε όσο αντέχουν τα παιδιά σας, σημασία δεν έχει πόσα θα μάθουν, αλλά η επαφή και η εξοικείωση με τον χώρο του μουσείου. Ο ζωολογικός κήπος είναι από τις αγαπημένες εξορμήσεις των παιδιών, που δεν τις χορταίνουν, όσες φορές και αν τις επαναλάβουν.

Κατασκήνωση! εφόσον είναι στην κατάλληλη ηλικία, έχουν πολλά οφέλη να αποκομίσουν από μια οργανωμένη, ελληνορθόδοξη κατασκήνωση : κοινωνικοποιούνται, ανεξαρτητοποιούνται, μαθαίνουν πολλά για την πίστη και την Πατρίδα μας, περνούν αξέχαστες μέρες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, δημιουργούν τις καλύτερες αναμνήσεις (τα μεγαλύτερα παιδιά μας ανυπομονούν να έρθουν οι μέρες για την κατασκήνωση!)

θάλασσα 18

Καλούμε φίλους των παιδιών μας στο σπίτι για να κοιμηθούν. Ετοιμάζουμε ένα ωραίο παιδικό δείπνο (πχ πίτσα και ποπκορν), στρώνουμε για όλους να κοιμηθούν στο πάτωμα και μόλις δημιουργήσαμε μια όμορφη ανάμνηση!

Barbeque (εδώ θα βοηθήσει ο μπαμπάς!)

Καθόμαστε στο μπαλκόνι όλοι μαζί και συζητάμε με το μπαμπά– και ας ξεφύγουμε λίγο κάποιες μέρες από το βραδινό ωράριο ύπνου. Μια χρυσή ευκαιρία το καλοκαίρι για να δεθούμε ακόμα περισσότερο ως οικογένεια.

“Δέσιμο” και μεταξύ των αδελφών,καθώς το χειμώνα δεν έχουν τόσο χρόνο για να περάσουν μαζί. Ευκαιρία για κουβέντα και παρεούλα, αλλά και για φροντίδα των μικρότερων (τα δικά μας χαίρονται πολύ να κάνουν τους δασκάλους στα μικρά στο σχολείο που οργανώνουν, αλλά και να φροντίζουν και να νταντεύουν το μωρό και το μικρούλι

cake1

Δουλειές του σπιτιού σαν παιχνίδι! Το καλοκαίρι είναι ακόμα ιδανική εποχή για να αποκτήσουν τα παιδιά καλύτερες καθημερινές συνήθειες, ετοιμάζοντας το πρωινό τους, τακτοποιώντας τα δωμάτιά τους κτλ. Να στρώσουν και να μαζέψουν τραπέζι, να απλώσουν και να διπλώσουν τα ρούχα- και είναι τόσα πολλά τα πλυντήρια το καλοκαίρι!Είναι μια παρακαταθήκη και μια καλή συνήθεια για το χειμώνα που θα έρθει, καθώς τώρα έχουμε περισσότερη ευχέρεια χρόνου για να “διδάξουμε” στα παιδιά το νοικοκυριό.

Συνταγές και ενασχόληση με την κουζίνατους αρέσει πολύ να φτιάχνουν  συνταγές με ζύμη που θέλουν πλάσιμο πχ κουλουράκια ή πιτάκια, ενώ στις μεγάλες κόρες είναι ευκαιρία να μάθουν ακόμα καλύτερα τη μαγειρική

Δεν αφήνουμε έξω από το νοικοκυριό τα αγόρια! αποκτούν έτσι και αυτά υπευθυνότητα και μαθαίνουν ότι ο καθένας έχει υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι και ότι όλα δεν γίνονται “από μόνα τους”. (η πεθερά μου , με τέσσερα αγόρια στην σειρά και μια κόρη στο “τέλος”, τους είχε μάθει πολύ καλό νοικοκυριό και την ευγνωμονώ!)

(σχετική ανάρτηση: Δουλειές του σπιτιού: Πώς μπορούν τα παιδιά να βοηθήσουν και τι να κάνουν )

θάλασσα 13

για το τέλος κράτησα τα πιο σημαντικά:

-Ηρεμία! είναι μεταδοτική από εμάς προς τα παιδιά!

-Παραδοχή ότι όλα δεν μπορούν να είναι τέλεια ούτε μέσα στο σπίτι ούτε στην συμπεριφορά των παιδιών- άραγε η δική μου είναι;…

-Πολλή αγάπη και εγγύτητα με τα παιδιάεξατομικευμένη προσοχή και ενδιαφέρον για το καθένα-στις δύσκολες στιγμές το χιούμορ βοηθά και αποφορτίζει τις εντάσεις.

Κάποιες στιγμές και προς το τέλος των διακοπών ίσως να νιώθουμε κούραση και να αναπολούμε τις μέρες που θα αρχίσει το σχολείο… αλλά δεν το δείχνουμε, γιατί τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται όλα. Εστιάζουμε στις όμορφες στιγμές και προσπερνούμε τις δυσκολίες.

Κάθε μέρα νέα αρχή (από τα αγαπημένα μου κείμενα- δείτε το εδώ)

15 - 1

(δημιουργημένη και χαρισμένη αυτή η εικόνα από την μεγάλη μου κόρη!

έχετε κάτι άλλο να μας προτείνετε;… περιμένω τις ιδέες σας!

εύχομαι ολόψυχα καλό και ευλογημένο καλοκαίρι, ξένοιαστο και ευχάριστο για όλη την οικογένεια!

με την αγάπη μου,

Αλεξία

Copyrighted.com Registered & Protected</p>
<p>AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

5 Σχόλια (+add yours?)

 1. Κοσμάς Καλαματιανός
  Ἰούν. 17, 2015 @ 14:17:30

  Απο μικρο παιδι ενα μου αρεσε το καλοκαιρι μπανιο και δασος το δασος για μενα ηταν η κτασκηνωση παντα ετρεχα για κατασκηνωση για δραση για ανεξαρτησια ….Καθε κατασκηνωση ειναι διαφορετικη καθε μια εχει τους στοχους της και τις αρχες της ,τα ορια ελευθεριας …….! ! ! Επιτελους Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι –Χ Α Ρ Α.

  Μοῦ ἀρέσει

  Ἀπάντηση

  • momyof6
   Ἰούν. 18, 2015 @ 09:19:28

   έχουμε και εμείς πολύ όμορφες αναμνήσεις από καλοκαιρινές διακοπές στο δάσος
   στο ορεινό χωριό μας…
   και πηγαίνουμε κάθε χρόνο και με τα παιδιά, έστω για λίγες μέρες
   η κατασκήνωση επίσης αγαπημένος προορισμός για τα παιδιά

   καλό καλοκαίρι να έχουμε!
   σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό

   Μοῦ ἀρέσει

   Ἀπάντηση

 2. Ευαγγελία βλασσοπουλου
  Ἰούν. 18, 2015 @ 08:12:24

  Αχ, τόσο χρήσιμες οι προτάσεις σου. Εμένα ευτυχώς ειναι μικρή ακόμα και θα ειναις τον παιδικο. Ν. Δω μετα που θα πηγαίνει σχολείο τι θα κάνει αφού εγω δουλεύω….

  Μοῦ ἀρέσει

  Ἀπάντηση

  • momyof6
   Ἰούν. 18, 2015 @ 09:22:18

   Να είσαι καλά, Ευαγγελία μου!
   θα βολευτεί η μικρούλα σου μέχρι τότε, μην το έχεις έννοια, έχει ο Θεός…κάτι θα βρεθεί, υπάρχουν πολύ οργανωμένες δραστηριότητες και για παιδιά που εργάζονται οι γονείς τους.
   μια πολύ καλή λύση και η κατασκήνωση, από μια ηλικία και μετά
   και τις μέρες που θα είσαστε όλη η οικογένεια μαζί, εύχομαι να περάσετε αξέχαστα! ❤

   Μοῦ ἀρέσει

   Ἀπάντηση

 3. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Η “ευκαιρία” του καλοκαιριού… | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

Οι νηστίσιμες συνταγές μας

νόστιμες, απλές και εύκολες!~ για μαμάδες και παιδιά!

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

η φιλοσοφία μας για το νοικοκυριό!

Ἰουνίου 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάϊ.   Ἰούλ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ἀρχεῖα

Κατηγορίες

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: