το 2ο μέρος ΕΔΩ

11

Κύλισε άλλη μια σχολική χρονιά.Τα σχολεία έκλεισαν και οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών ξεκινούν!

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές που πλέον θα μπορούν ξένοιαστα και αμέριμνα να χαρούν το παιχνίδι, την φύση, την θάλασσα.

Χαρούμενη και ξαλαφρωμένη και εγώ , καθώς για κάποιους μήνες θα ηρεμήσουμε από το αυστηρό και άκαμπτο του σχολείου, το πρωινό ξύπνημα, την καθημερινή μελέτη, τις πολλές μετακινήσεις και το «πήγαινε- έλα» στις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, κάθε τι θέλει μια σειρά, ένα πρόγραμμα και μια οργάνωση, ώστε να μην επικρατήσει κάποια στιγμή το χάος 🙂 – αλλά και όμορφα να περάσουμε, και ήρεμα και εποικοδομητικά!

Οι οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές μας, μαζί με το μπαμπά μας,  περιορίζονται σε μια εβδομάδα- τα παιδιά θα πάνε στην κατασκήνωση, λίγες μέρες στη γιαγιά… και τις υπόλοιπες θα τις περάσουμε στο σπίτι μας.

Πώς θα οργανωθούμε, λοιπόν, για να περάσουμε χαρούμενες διακοπές στο σπίτι μας;

11

Συνήθως, τα παιδιά χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα, μετά το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς αυστηρό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν , να πάρουν δυνάμεις…Οι γονείς επίσης έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξεφύγουμε κι εμείς από τα χειμερινά ωράρια και είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι και στον εαυτό τους να το κάνουμε, ώστε να αισθανθούμε πιο ξεκούραστοι και να χειριστούμε με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία και τα ζητήματα απασχόλησης των παιδιών μας.  (κάποιες ιδέες για τα ακόλουθα πήρα από αυτό το άρθρο):

Μετά από μια -δυο εβδομάδες «χαλάρωσης» ,μπαίνουμε σε ένα ρυθμό.Το πρόγραμμα της καθημερινότητας μας αναγκαστικά θα αλλάξει και θα εμπλουτιστεί με περισσότερες δραστηριότητες για τα παιδιά. Το πρόγραμμα μάς κάνει καλό! Η σταθερότητα στη καθημερινότητα των παιδιών είναι αναγκαία για να μπορούν να προσαρμοστούν στις υποχρεώσεις που έχουν οι γονείς αλλά και τα ίδια να είναι περισσότερο προετοιμασμένα σε αυτό που θα πρέπει να ακολουθήσουν. 

•    Χωρίζουμε τη μέρα σε 3 χρονικές ζώνες και εξηγούμε στα παιδιά, με τα κατάλληλα λόγια, τι θα περιλαμβάνει η κάθε ώρα.

Καλό θα ήταν η πρωινή ζώνη να περιλαμβάνει το πρωινό και κάποιο περίπατο με τα παιδιά στη τοπική αγορά για ψώνια και παιχνίδι στο πάρκο/παιδική χαρά -ή στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας. Επιστρέφουμε  σπίτι με το που ο ήλιος αρχίσει να σας ζεσταίνει και παροτρύνουμε τα παιδιά να παίξουν μόνα τους μέχρι εσείς να ετοιμάσουμε το μεσημεριανό και να κάνουμε τις δουλειές μας. Η ώρα του μεσημεριανού πρέπει να είναι στο στρωμένο τραπέζι (τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και στο μαγείρεμα και στο στρώσιμο- μάζεμα του τραπεζιού) και να περιλαμβάνει επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας που τρώνε παρέα.

Η 2η ζώνη της ημέρας ξεκινά μετά το μεσημεριανό. Η ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης είναι απαραίτητη- και για τις μανούλες και για τα παιδιά! έτσι με ανανεωμένες τις δυνάμεις θα περάσουμε ένα χαρούμενο απόγευμα. Ακόμα και αν δεν κοιμηθούν τα παιδιά, καλό είναι όλα να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν λίγο στα δωμάτιά τους, ώστε να υπάρχει λίγος χρόνος και για εμάς να διαβάσουμε κάτι, να ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει και να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας».Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά το ρολόι και πού θα είναι οι δείκτες του όταν θα πρέπει να τα αφήσετε, ώστε σιγά σιγά να μαθαίνουν την έννοια του χρόνου.

Η 3η ζώνη της ημέρας είναι η απογευματινή-βραδινή στην οποία περιλαμβάνεται η επιστροφή του δεύτερου γονιού, το δείπνο και η προετοιμασία του ύπνου. Σε αυτή τη φάση η οικογένεια πρέπει να συναντιέται στο τραπέζι του φαγητού και μέσα από συζήτηση γονείς και παιδιά να λένε τα νέα τους και να ανταλλάσσουν τους προβληματισμούς τους ή τις παρατηρήσεις του. Αν υπάρχει η δυνατότητα, κάνουμε όλοι μαζί κάποιες δραστηριότητες, τα παιδιά περνούν λίγο χρόνο αποκλειστικά με το μπαμπά και δίνεται η ευκαιρία στη μαμά να βρει  λίγο ήρεμο χρόνο μόνη της.

Και αφού βάλουμε τα παιδιά για ύπνο, έρχεται η δική μας ώρα!- να ξεκουραστούμε, να μοιραστούμε τα νέα της μέρας με τον σύζυγο, να χαρούμε ο ένας την παρουσία του άλλου… και πρέπει να έχουμε κρατήσει δυνάμεις γι αυτή την δική μας ώρα! 

Αν υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να παίξουν με φίλους ή ξαδέλφια μέσα στη μέρα αυτό είναι ακόμα πιο ευνοϊκό για εμάς καθώς μπορείτε να μοιραστούμε την απασχόληση με τη φίλη μας ή με κάποιον συγγενή μας και αυτό να μας προσφέρει περισσότερο προσωπικό χρόνο.

121

**********

Μια λίστα που έφτιαξα σήμερα και θα ήθελα πολύ να τηρήσω…

θα σας την παραθέσω σύντομα! περιμένω και τις δικές σας ιδέες για καλοκαιρινές δραστηριότητες στο σπίτι με τα παιδιά και οργάνωση του χρόνου μας

με την αγάπη μου

Αλεξία

.

.

υγ οι φωτο από τις περσινές μας διακοπές…. ανυπομονώ να βρεθούμε και πάλι στη θάλασσα!!!

.

Copyrighted.com Registered & Protected AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

11 σκέψεις σχετικά με το “Τα σχολεία έκλεισαν! – πώς θα οργανωθούμε για να περάσουμε χαρούμενες και ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά στο σπίτι (μέρος 1ο)

 1. Πολύ ωραία τα οργανώνεις!! Έτσι προσπαθούμε κι εμείς να έχουμε ένα πρόγραμμα!! Βλέπω ότι κάνει πολύ καλό στα παιδιά επειδή ξέρουν τι να περιμένουν και νιώθουν ασφάλεια! Αλλά και για τους γονείς είναι καλό, συμφωνώ μαζί σου!! Φιλιά!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Προσπαθούμε, Τριανταφυλλένια μου, γιατί είναι καλό για όλους μας να υπάρχει κάποιο δομημένο πρόγραμμα- εσύ το γνωρίζεις και από την επαγγελματική εμπειρία σου με τα παιδιά!

   φιλιά και την αγάπη μου ! ❤

   Μου αρέσει!

  1. Πράγματι, η κατασκήνωση έχει πολλά να προσφέρει στα παιδιά μας
   και ως γονείς αξίζει να τα «εμπιστευόμαστε» σε Ελληνορθόδοξες κατασκηνώσεις, μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν.
   Τα μεγαλύτερα παιδιά μας κάθε χρόνο πηγαίνουν στην κατασκήνωση αι την περιμένουν πάντα με πολλή χαρά και ενθουσιασμό.

   Σας ευχαριστούμε για το σχολιασμό

   Μου αρέσει!

 2. Εγώ θα ευχηθώ ξένοιαστες διακοπές στα παιδιά!
  Είμαι σίγουρη Αλεξία μου ότι θα τα βάλεις όλα στη σωστή σειρά και ότι θα περάσετε ήρεμες διακοπές!

  την αγάπη μου…

  «Ο κόσμος λάμπει
  σαν έν αστέρι
  βουνά και κάμποι
  δέντρα νερά
  γιορτάζουν πάλι
  καθώς προβάλλει
  το καλοκαίρι
  Θεού χαρά….»

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ευχαριστούμε πολύ , Μέλια μου!
   μακάρι όλα τα παιδιά να χαρούν τις διακοπές τους και εμείς οι μανούλες να χαρούμε τα παιδάκια μας!

   όμορφο τραγουδάκι, άρεσε στα παιδιά… το τραγουδούσαμε, θυμάμαι, στις γιορτές λήξης στο δημοτικό…

   Μου αρέσει!

 3. Καλώς ήρθατε και σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  ιδέες για την απασχόληση των παιδιών θα δείτε στο 2ο μέρος της ανάρτησης:

  https://momyof6.wordpress.com/2015/06/17/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%BF/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.